Napriek víkendu a menšiemu počtu testov pribudli desiatky prípadov

TA3 TASR SITA ČTK
26.7.2020 09:39

Z dovoleniek má Slovensko zatiaľ len minimum nakazených, najviac k nám ochorenie Covid-19 priniesli cestujúci z Ukrajiny. Veľká Británia zase oznámila, že tí, ktorí sa vrátia zo Španielska, musia absolvovať povinnú dvojtýždennú karanténu. Ako sa bude situácia okolo pandémie ďalej vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali opäť online.

Napriek víkendu a menšiemu počtu testov pribudli desiatky prípadov
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:37 Brazília za posledných 24 hodín zaznamenala ďalších 555 úmrtí na Covid-19 a 24 578 nakazených. V porovnaní s predchádzajúcim dňom obe bilancie klesli o viac ako polovicu.

00:20 Ak zostávate dovolenkovať na Slovensku, máme pre vás tip, ako využiť čas, niečo sa naučiť a vidieť technológie v praxi. V relácii Svet technológií sme si tiež ukázali, ako môžu vyzerať digitálne štátnice, a čo pomáha firmám komunikovať so zamestnancami aj z ich domovov.

23:55 Maroko uzavrie pre koronavírus od polnoci prístup do niektorých svojich najväčších miest. Okrem iných uzavrie Casablanca, Tanger, Marakéš, Fez a Miknás.

V Maroku pribudlo 633 nových prípadov nákazy.

23:05 Úrady na juhu Talianska sprísnili pravidlá týkajúce sa nosenia rúšok a masiek v uzavretých priestoroch, pričom za ich nerešpektovanie hrozí pokuta 1000 eur.

Talianska tlač v nedeľu informovala, že prvé zvýšené pokuty dostali v sobotu majitelia troch prevádzok v meste Salerno. Medzi nimi aj majiteľ baru a kaderníctva, v ktorých polícia zistila nerešpektovanie povinnosti nosiť rúško alebo inú ochranu dýchacích ciest.

22:15 Košická zoologická záhrada očakáva, že ku koncu júla bude jej medziročná strata na návštevnosti a vstupnom v dôsledku pandémie nového koronavírusu na úrovni 38 percent. Na konci mája táto strata oproti roku 2019 predstavovala až 52 percent.

21:50 V prípade druhej vlny pandémie sa školy nebudú zatvárať plošne. Podľa ministra školstva by sa zatvárali len tie, kde bude najväčší problém so šírením koronavírusu. Rezort už teraz pripravuje manuál, podľa ktorého sa školy budú riadiť. V rámci plánovanej redukcie učiva budú môcť učitelia niektoré časti v učebniciach aj úplne vynechať.

21:20 Pandémia koronavírusu ukrojila z našich budúcich dôchodkov. Prepad na finančných trhoch spôsobil, že niektoré negarantované fondy druhého piliera sa za prvý polrok prepadli aj o viac ako desať percent. Bez zásahu centrálnych bánk by bol výsledok podľa analytikov ešte horší. Zároveň upozorňujú na to, že systém dôchodkového sporenia treba upraviť.

20:50 Po troch týždňoch rastu zamierili akciové trhy tento týždeň nadol. Optimizmus investorov prameniaci z postupne sa otvárajúcich ekonomík schladilo hneď niekoľko faktorov. Predovšetkým rast napätia medzi USA a Čínou a tiež zhoršujúca sa situácia s koronavírusom vo viacerých krajinách sveta.

20:30 Počet aktívnych prípadov nákazy novým koronavírusom predstavuje v Česku momentálne číslo 3479, čo je pokles o 1775. Vyplýva to z aktualizovaných nedeľňajších údajov, ktorých revíziu tento týždeň nariadil minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

20:00 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

19:25 Vzostup krátkych letov a zmierňovanie cestovných obmedzení v Európe zvyšujú dopyt po malých obchodných lietadlách a vyvolávajú opatrnú nádej na zotavenie v sektore, ktorému koronakríza uštedrila tvrdý úder.

18:55 Letecké spoločnosti EasyJet a British Airways oznámili, že v nadchádzajúcich dňoch neplánujú zrušiť lety do Španielska, i keď britská vláda vyzvala svojich obyvateľov, aby necestovali do krajiny, ak to nie je vyslovene nevyhnutné.

"Naše lety budú pokračovať normálne," odpovedali British Airways na otázku jedného zákazníka na Twitteri.
"Plánujeme prevádzkovať všetky lety podľa platného letového plánu," odpovedal podľa agentúry Reuters predstaviteľ zákazníckeho servisu EasyJet inému zákazníkovi.

18:27 Počet nakazených sa v Spojených štátoch zvýšil o takmer 75 000 a obetí pribudlo 1145. USA tak v sobotu už piaty deň po sebe zaznamenali viac ako tisícku úmrtí pacientov s ochorením Covid-19, denná bilancia nových prípadov je jedna z najväčších od začiatku pandémie.

17:39 Druholigový francúzsky futbalový klub EA Guingamp potvrdil prípad nákazy koronavírusom u jedného z členov realizačného tímu.

Vedenie bretónskeho klubu z tohto dôvodu okamžite zrušilo všetky aktivity A-tímu a čaká na ďalšie pokyny miestnych zdravotníckych orgánov. Periodikum Ouest-France začiatkom týždňa uviedlo, že v kádri Guingampu sa objavil pozitívny test na ochorenie COVID-19 u jedného z hráčov, túto informáciu však klub nepotvrdil.

16:20 Španielska vláda chce presvedčiť Britániu, aby neuplatňovala dvojtýždennú povinnú karanténu pre cestujúcich, ktorí sa vracajú z dovolenky na Kanárskych a Baleárskych ostrovoch. Povedala to španielska ministerka zahraničných vecí Arancha Gonzálesová.

15:55 Piatkové rozhodnutie predstaviteľov motoristickej formuly 1 nezaradiť do tohtosezónneho kalendára žiadne preteky na americkom kontinente poriadne nahneval Brazílčanov. Zástupcovia "kráľovnej motoršportu" týmto krokom reagovali na skutočnosť, že v štátoch Severnej a Južnej Ameriky sa v tomto období nedarí dostať pod kontrolu situáciu spojenú s pandémiou koronavírusu.

15:35 V niekoľkých častiach Indie sa nový druh koronavírusu šíri rapídnou rýchlosťou a verejnosť by mala zostať ostražitá, uviedol v nedeľu premiér Naréndra Módí po tom, ako sa počet prípadov nákazy priblížil k 140 000. "Musíme chápať, že vírus je rovnako smrteľný dnes, ako bol na začiatku a preto musíme byť opatrní," povedal Módí.

15:15 Na dodržiavanie pravidiel počas karantény dohliada bezpečnostná služba.

14:45 Nové rozhodnutie spôsobilo návaly Britov na španielskych letiskách.

14:15 V Univerzitnej nemocnici Bratislava v Ružinove došlo k výpadku elektrického prúdu. Nemocnica však ubezpečuje, že výpadky neovplyvnili uskutočňované operácie, najdôležitejšie oddelenia prešli na záložný zdroj. Návštevy pacientov však obmedzili.

Nemocnica však v tejto súvislosti žiada pacientov, ktorí prichádzajú na centrálne prijímacie oddelenie v Ružinove, aby tak nerobili. Odporúča im navštíviť centrálne prijímacie oddelenie v nemocnici v Petržalke, v nemocnici na Kramároch, prípadne pohotovostnú ambulanciu v Nemocnici Staré Mesto.

13:45 Vo väčšine prípadov, ktoré nahlásili za sobotu, ide o úzke kontakty s už potvrdenými prípadmi ochorenia. V niektorých prípadoch sa epidemiologické vyšetrenie ešte uskutočňuje. Najväčší počet nahlásených potvrdených prípadov zaznamenali regionálne úrady verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove a Prievidzi. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva na sociálnej sieti.

V prípade RÚVZ so sídlom v Prievidzi ide o výsledky testov z viacerých dní, aktívne dohľadané prípady sú v epidemiologickej súvislosti s už potvrdenými prípadmi ochorenia. Obdobne je to aj v prípade RÚVZ so sídlom v Prešove, kde je väčšina prípadov v okresoch Prešov a Sabinov dohľadanými úzkymi kontaktmi už potvrdených prípadov ochorenia. V niektorých prípadoch stále pokračuje epidemiologické vyšetrovanie.

13:15 Postupne miznúcu súčasť japonskej kultúry ohrozuje ešte aj nový koronavírus.

12:45 Francúzske zdravotnícke úrady dávajú testy na koronavírus k dispozícii bezplatne bez predpisu, keď dôkladne monitorujú nárast počtu nakazenýchpo zrušení karanténnych opatrení. Testy PCR výterom z nosa budú voľne dostupné na požiadanie.

"Necharakterizovali by sme to ako druhú vlnu, je však jasné, že už niekoľko dní sme zaznamenali zreteľný nárast počtu potvrdených prípadov, ktoré 13 týždňov klesali," povedal minister zdravotníctva Olivier Véran v rozhovore pre Le Parisien.

12:20 Krajiny síce majú svoje zoznamy bezpečných a rizikových krajín, ale niektorí odborníci tvrdia, že v súvislosti so šírením nového koronavírusu už neexistuje bezpečná krajina.

11:55 Vypuknutie pandémie vírusu na Slovensku malo vplyv aj na trh práce. Nemožnosť pracovať z domu znamenala vyššie riziko nákazy alebo stratu zamestnania. Najohrozenejšie boli sociálne slabšie skupiny obyvateľstva a z hľadiska pohlaví prácu strácali najmä muži. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií.

Zatvorenie škôl, domáca výučba, vysoký podiel žien v zdravotníctve a karanténna OČR prispeli k tomu, že ženy strácali zamestnanie počas koronakrízy menej ako muži. "Prevaha žien v školstve vedie k tomu, že ženy môžu vo väčšej miere pracovať z domu. Ženy tvoria tiež väčšinu zamestnaných v zdravotníctve a sociálnych službách, kde vzhľadom na charakter práce k strate pracovných miest nedochádzalo," priblížili analytici IFP.

11:30 Počet ľudí, ktorí sa na svete už nakazili novým koronavírusom, prekročil hranicu 16 miliónov.

10:55 Austrálsky štát Viktória zaznamenal za posledných 24 hodín 459 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je druhý najvyšší denný prírastok a nárast oproti 357 prípadom z predošlého dňa. Oznámil to štátny premiér Daniel Andrews. Povedal, že vo Viktórii hlásili ďalších desať úmrtí na ochorenie COVID-19, čo je najvyšší počet za jeden deň v Austrálii od začiatku pandémie.

Andrews konštatoval, že druhú vlnu šírenia nákazy poháňa infikovanie sa ľudí na pracoviskách. Konkrétne spomenul domovy pre seniorov, zdravotnícke zariadenia, veľké distribučné strediská, bitúnky, chladiarne a skladiská.

10:30 Spojené štáty zaznamenali 68 212 nových prípadov za uplynulých 24 hodín. Celkový počet prípadov nákazy v pandémiou najviac zasiahnutej krajine sveta sa tým zvýšil na 4 174 437. V USA nahlásili za posledný deň tiež ďalších 1067 úmrtí, ktorých počet v krajine tým stúpol na 146 391.

Po poklese miery nových prípadov infekcie koncom jari čelia Spojené štáty opätovnému nárastu šírenia koronavírusu, a to najmä v štátoch na juhu a západe krajiny ako Kalifornia, Texas, Alabama a Florida. Denný prírastok nových prípadov už 12 dní za sebou presiahol 60 000.

10:15 Pozrite si správy venované pandémii v bloku o 10.00 hod.

10:00 Dosiaľ sa vykonalo 253.475 testov, pričom počas soboty laboratóriá otestovali 767 vzoriek. Celkovo sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo 1589 ľudí, v sobotu pribudlo 12 nových vyliečených pacientov.

Najviac prípadov pribudlo v Prešovskom kraji, a to 21. Nasleduje Bratislavský kraj s ôsmimi novými prípadmi a Trenčiansky kraj, kde zaevidovali sedem nových prípadov. Dva nové prípady pribudli v Košickom kraji. Na Slovensku počas soboty nepribudlo žiadne úmrtie pacienta s pozitívnym testom na nový druh koronavírusu. Celkový počet úmrtí je dosiaľ 28.

9:30 Na Slovensku pribudlo 38 nových prípadov nákazy, čo je najviac za posledné dva týždne. Celkovo tak evidujeme 2179 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Urobili 767 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:00 Severná Kórea oznámila prvý prípad "podozrenia" z nákazy novým koronavírusom v krajine. Ako uviedli štátne médiá, ide o utečenca z KĽDR, ktorý sa vrátil do krajiny.

8:30 Pevninská Čína zaznamenala 46 prípadov infekcie novým koronavírusom oproti 34 prípadom v predošlý deň. Z nových prípadov nákazy žije 22 pozitívne diagnostikovaných osôb v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, administratívnom území na krajnom západe Čínskej ľudovej republiky.

Ďalších 13 nových prípadov sa zistilo v provincii Liao-ning na severovýchode krajiny a zvyšných 11 je importovaných. Nových bezpríznakových - asymptomatických - nosičov koronavírusovej infekcie sa za uplynulých 24 hodín potvrdilo v Číne 68.

8:00 Guvernér severotalianskeho Lombardska, pandémiou najhoršie zasiahnutého regiónu v krajine, priznal, že ho milánska prokuratúra vyšetruje v súvislosti s kontraktom na ochranné odevy pre zdravotníkov udeleným firme jeho švagra.

Kontrakt na 75.000 kusov ochranných odevov udelili bez verejnej súťaže v apríli, keď šírenia nového koronavírusu otriasalo Talianskom, uviedli miestne médiá. Guvernér Attilio Fontana vo vyjadrení o vyšetrovaní zdôraznil, že svoj región zastupuje "zodpovedne" a je presvedčený o správnosti konania Lombardska.

7:30 Španielske Katalánsko v snahe zamedziť šíreniu koronavírusu opäť sprísňuje opatrenia. Úrady sa rozhodli obmedziť všetok nočný život v oblasti. Najbližšie dva týždne tak zostanú prázdne nočné kluby aj bary. Taktiež sa odkladajú všetky kultúrne a športové podujatia.

7:15 V Česku zaviedli povinné nosenie rúšok na podujatiach vo vnútorných priestoroch. V krajine od začiatku epidémie evidujú viac ako 15-tisíc nakazených, pričom vyše päťtisíc prípadov je stále aktívnych.

7:00 Z dovolenkových destinácií sa na Slovensko zatiaľ dostal len minimálny počet prípadov koronavírusu. Vyplýva to z analýzy Úradu verejného zdravotníctva. Ten sledoval štatistiky od konca júna do uplynulého utorka. Najviac prípadov ochorenia COVID-19 k nám priniesli cestujúci z Ukrajiny.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok