Opäť pribudol dvojciferný počet prípadov, spravili takmer 3000 testov

TA3 SITA TASR ČTK
25.7.2020 07:01

Nakazených pribúda, WHO ich za posledný deň evidovala vyše 284 tisíc, čo je nový rekord. Niekde sprísňujú opatrenia, opäť zavádzajú povinné rúška a v Nemecku dokonca ponúkajú testovanie zadarmo. Podarí sa Slovensku udržať medzi bezpečnými krajinami? Udalosti sme s vami sledovali online.

Opäť pribudol dvojciferný počet prípadov, spravili takmer 3000 testov
SITA/AP ilustračné

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:24 Hokejový brankár Corey Crawford z Chicaga Blackhawks v sobotu priznal, že za jeho absenciou v uplynulých dňoch bola nákaza koronavírusom.

23:20 K americkému Texasu sa blíži prvý hurikán sezóny. Tropická búrka Hanna totiž zosilnela do vyššej kategórie. Živel so sebou prináša vietor s rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu.

22:55 Británia vyradila Španielsko v sobotu večer v súvislosti s nárastom prípadov nákazy koronavírusom zo zoznamu bezpečných krajín, čo znamená, že všetci cestujúci zo Španielska budú musieť po návrate do Spojeného kráľovstva podstúpiť 14-dňovú karanténu. Informovala o tom škótska vláda, píše agentúra Reuters.

22:20 Počty infikovaných novým koronavírusom najmä v zahraničí opäť výraznejšie stúpajú. Mnoho Slovákov sa aj napriek tomu chystá na pobyt v cudzine. Obľúbené dovolenkové destinácie sú pre turistov síce otvorené, ale často v nich platia prísne hygienické opatrenia. Epidemiológovia sa pritom nezhodujú, či do zahraničia máme vôbec cestovať.

21:50 Niekdajší španielsky reprezentant Xavi Hernandez oznámil cez Twitter, že bol pozitívne testovaný na nový koronavírus. Xavi uviedol, že sa cíti dobre, no musí byť v domácej karanténe a trpezlivo počká, kým dostane zelenú k návratu.

21:23 Koronakríza zasiahla aj vysoké školy. Napriek tomu, že od študentov sa očakáva samostatnosť, aj oni sa ocitli v ťažkej situácii, keď len dištančná výučba nepostačovala. Niektoré školy totiž neboli dostatočne technicky vybavené. Mnohí študenti navyše prišli aj o zdroj príjmu.

20:50 Z dovolenkových destinácií sa na Slovensko zatiaľ dostal len minimálny počet prípadov koronavírusu. Vyplýva to z analýzy Úradu verejného zdravotníctva. Ten sledoval štatistiky od konca júna do uplynulého utorka. Najviac prípadov ochorenia COVID-19 k nám priniesli cestujúci z Ukrajiny.

20:00 Rýchlym tempom rastie množstvo nakazených v Rumunsku, kde za uplynulý deň odhalili 1284 prípadov nákazy. Je to najviac od začiatku epidémie. V Bulharsku za 24 hodín pribudlo 270 prípadov nákazy a celkový počet infikovaných tak prekonal hranicu 10 000. Počet obetí ochorenia Covid-19 sa zvýšil o osem na 337.

19:35 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

18:45 Mesto Myjava vzhľadom na nepriaznivý vývoj šírenia nového koronavírusu do 31. júla zatvorilo prevádzku kúpaliska a zrušilo všetky aktivity v oblasti športu a kultúry. Primátor Pavel Halabrín o tom informoval na sociálnej sieti.

18:15 Koronakríza má negatívny vplyv aj na výrobu mozzarelly v Taliansku. Pre dramatický pokles v oblasti gastronómie sa od začiatku pandémie nového koronavírusu na konci februára výrazne prepadla aj produkcia tohto syra.

17:55 Česká polícia a hygienici monitorujú sobotňajšiu hudobnú akciu v okrese Benešov, na ktorej sa dopoludnia zúčastnilo približne 2000 ľudí. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu polície Luciu Novákovú.

17:20 Úrady v španielskom Katalánsku chcú v súvislosti s nárastom počtu nakazených v oblasti obmedziť nočný život. Oznámili preto, že najbližšie dva týždne budú v regióne uzavreté všetky nočné kluby a bary fungujúce do neskorých nočných hodín. Rovnako budú odložené všetky kultúrne a športové akcie a sú zakázané zhromaždenia viac ako desiatich ľudí.

16:45 Nemecko zvažuje pre opätovný nárast nových prípadov nákazy koronavírusom zaviesť pre cestujúcich vracajúcich sa z vysoko rizikových krajín povinné testovanie na ochorenie COVID-19. Povedal to v sobotu pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

Spahn uviedol, že vláda chce spraviť všetko pre to, aby zastavila šírenie nového druhu koronavírusu, avšak tak, aby nedošlo k porušeniu základných práv ľudí.

16:25 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v sobotu oznámil, že mal po štvrtom testovaní negatívny výsledok na ochorenie COVID-19.

15:40 V eurozóne sa stále nedarí naštartovať infláciu. Tá medziročne dosahuje len tri desatiny percenta, čo je výrazne menej ako dvojpercentný cieľ Európskej centrálnej banky. Nepomáha ani to, že do ekonomiky pumpuje stovky miliárd eur. Na Slovensku však ceny rastú najrýchlejšie v rámci krajín platiacich eurom.

15:15 Aktuálna koronakríza najviac zasiahla nižšie sociálne vrstvy a pracujúcich v tých odvetviach, v ktorých sa nedá pracovať z domu.

14:45 V Česku zaviedli povinné nosenie rúšok na podujatiach vo vnútorných priestoroch. V krajine od začiatku epidémie evidujú viac ako 15-tisíc nakazených, pričom vyše 5-tisíc prípadov je stále aktívnych.

14:20 Dôsledky pandémie ohrozujú v európskom odevnom a textilnom priemysle viac než 150.000 pracovných miest. Poukázala na to najnovšia štúdia poisťovacej spoločnosti Euler Hermes. Ako povedal šéf Euler Hermes v Nemecku Ron van het Hof, očakávajú, že aj napriek viacerým opatreniam na podporu ekonomiky by v sektore mohlo do konca roka 2021 zaniknúť približne 6 % podnikov, pričom ohrozených je v priemere 158.000 pracovných miest.

13:55 Narastá totiž počet osôb infikovaných za 24 hodín a obavy vyjadruje už aj Inštitút Roberta Kocha, vládne centrum výskumu koronavírusu SARS-CoV-2 na nemeckom území.

13:30 Celkový počet potvrdených prípadov v Afrike prekročil 800-tisíc. Viac ako polovica prípadov z 54 krajín afrického kontinentu pochádza z Juhoafrickej republiky (takmer 422-tisíc), nákaza sa však prudko šíri aj v ďalších krajinách, vrátane Kene, ktorá hlási vyše 16-tisíc prípadov.

Afrika bola pritom zdrojom obáv medzinárodných organizácií už predtým, ako na kontinente 14. februára potvrdili prvý prípad nákazy. WHO už v januári varovala pred hrozbou, ktorú pandémia predstavuje pre africké krajiny so slabšími systémami zdravotnej starostlivosti.

13:00 Výzvou pre poľnohospodárov bude aj takzvaná zelená dohoda.

12:30 Pozitívny vývoj cien nehnuteľností v druhom kvartáli 2020 naznačil, že ak na Slovensku na jeseň neprepukne druhá vlna pandémie, ceny na realitnom trhu do konca roka zostanú v rastovej fáze. Uviedol to analytik Realitnej únie Vladimír Kubrický.

Ako vyčíslil, ceny slovenských bytov sa zvýšili v druhom kvartáli v porovnaní s prvým o 1,6 %, pričom od začiatku roka poskočili o 4,1 %. Priemerná jednotková cena bytu sa v júni vyšplhala na 1936 eur za štvorcový meter.

12:00 Pandémia si ďalej vyberá svoju daň od ekonomík na celom svete. V Španielsku najviac zasiahla turistický priemysel a sektor pohostinstva. Po strate zákazníkov, počas blokád spojených s pandémiou, už tento rok v Španielsku natrvalo zatvorilo svoje prevádzky približne 40.000 barov, hotelov a reštaurácií.

To predstavuje 13 % takýchto podnikov v krajine, kde je cestovný ruch hlavným motorom ekonomiky a kde malo obyvateľstvo tendenciu často sa stravovať mimo domova, v reštauráciách, uviedlo združenie firiem z tohto odvetvia - Hostelería de Espana. Združenia očakáva, že do konca roka sa počet zatvorených podnikov zvýši na 65.000 alebo 20 % z celkového počtu.

11:30 Rezort zdravotníctva zverejnil zoznam 32 destinácií so zvýšeným rizikom infekcie po tom, ako dospel k záveru, že nedávny nárast nových domácich prípadov nákazy sčasti súvisí s osobami prichádzajúcimi zo zahraničia.

11:00 Spojené štáty už druhý deň za sebou zaznamenali viac než 70.000 nových prípadov COVID-19 a vyše 1000 s tým súvisiacich úmrtí. Po poklese miery nových prípadov infekcie koncom jari čelia Spojené štáty opätovnému nárastu koronavírusu, a to najmä v južných a západných štátoch ako Kalifornia, Texas, Alabama a Florida.

10:30 Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vyhlásil, že nevyhnutnosť vždy nosiť na verejnosti tvárové rúško alebo respirátor nie je vedecky dokázaná. Jeho slová zazneli na tlačovej konferencii v štáte Oaxaca len deň po tom, čo Mexiko zaznamenalo nový rekord v počte prípadov osôb nakazených koronovírusom v priebehu 24 hodín.

"Nemusím mať na tvári rúško, ak dodržiavam zdravotne bezpečnú vzdialenosť - ale ak sa nachádzam na miestach, kde je to nevyhnutné alebo je to tam predpísaná norma, či dokonca je to tam povinné, vtedy si ho nasadím," povedal mexický prezident. "V lietadle to vyžadujú, a tak si ho tam teda dám," spresnil López Obrador, hovoriac s novinármi bez ochrany tváre.

10:15 Pozrite si správy o 10.00 hod, v ktorých sme informovali aj o koronavíruse.

10:00 Počet hospitalizovaných pacientov podľa korona.gov.sk zostal na 21. U 12 z nich bolo ochorenie COVID-19 potvrdené. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dvaja pacienti, na umelej pľúcnej ventilácii nikto. Sedemdňový kĺzavý medián je na hodnote 29. Na Slovensku je aktuálne 536 aktívnych prípadov koronavírusu.

Po piatkovom testovaní pribudli zhodne po dva prípady v okresoch Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Košice, Prievidza, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Žilina. Po jednom novom infikovanom evidujú okresy Bratislava, Galanta, Humenné, Komárno, Krupina, Nové Mesto nad Váhom, Revúca, Senec a Zvolen.

9:30 V piatok pribudlo 23 infikovaných koronavírusom. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk. Od prepuknutia ochorenia COVID-19 sa tak na Slovensku nakazilo už 2 141 ľudí. Uplynulý deň urobili laboratóriá 2 275 testov, spolu otestovali už takmer 253-tisíc vzoriek. V piatok nepribudlo žiadne úmrtie ani vyliečený pacient. Koronavírus zatiaľ na Slovensku prekonalo 1 577 ľudí.

9:15 Traja hokejisti Hradca Králové museli po testoch na koronavírus zamieriť do karantény. Český extraligový tím by mal napriek tomu v pondelok začať so spoločnou prípravou na ľade. Tú mal pôvodne odštartovať vo štvrtok, no odložil ju.

8:45 Daňová poradkyňa ale pripomína, že ide len o malú pomoc, najmä pre firmy zasiahnuté koronakrízou.

8:15 Po zrušení maratónov v Berlíne, Bostone, New Yorku či Chicagu sa pre pandémiu koronavírusu neuskutočnia ani tohtoročné preteky v Detroite. Tamojší maratón sa mal konať 18. októbra, no organizátori oznámili jeho zrušenie.

7:45 Nórsko vzhľadom na nárast prípadov COVID-19 opätovne zaviedlo karanténu pre osoby prichádzajúce zo Španielska, ale zároveň vyhlásilo, že tieto reštrikcie sa nebudú týkať filmárskeho štábu, ktorý príde do krajiny nakrúcať najnovší diel série Mission: Impossible.

7:15 Nemci chcú zastaviť stúpajúci počet nových prípadov koronavírusu testovaním zadarmo. Túto možnosť dostanú na letiskách všetci pasažieri, ktorí pricestujú z rizikových oblastí. Rozhodli o tom ministri zdravotníctva jednotlivých spolkových krajín. V Nemecku za deň pribudlo ďalších 815 nových prípadov ochorenia COVID-19.

7:00 Svetová zdravotnícka organizácia hlásila rekordný nárast v celosvetových prípadoch nákazy koronavírusom - za 24 hodín pribudlo na svete 284.196 infikovaných. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok