Chcete odložiť platenie poistného za júl? Zverejnili formulár

TA3 TASR
24.7.2020 10:49

Zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby majú predĺženú lehotu na zaplatenie poistného za júl tohto roka až do 31. decembra 2020.

Chcete odložiť platenie poistného za júl? Zverejnili formulár
SITA/Nina Bednáriková

Vyplýva to z nariadenia vlády o splatnosti poistného na sociálne poistenie v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Sociálna poisťovňa už zverejnila formulár. Odklad splatnosti poistného na sociálne poistenie za mesiac júl 2020 do 31. decembra 2020 platí iba pre zamestnávateľov v časti poistného za zamestnávateľa a pre povinne poistené SZČO, ak ich čistý obrat alebo príjem z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti v danom mesiaci klesol o 40 % a viac. Lehota splatnosti poistného na sociálne poistenie za júl 2020 sa za zamestnancov nemení.

Odložiť si splatnosť poistného za mesiac júl 2020 bude možné rovnakým spôsobom ako za predchádzajúce mesiace. "Zamestnávatelia a povinne poistené SZČO budú na tento účel SP predkladať čestné vyhlásenie," priblížil hovorca SP Peter Višváder.

Formulár čestného vyhlásenia je zverejnený na webovej stránke SP. Pokles obratu, respektíve príjmu z podnikania, oznámi odvádzateľ poisťovni práve prostredníctvom tohto elektronického formulára. "Zaslanie jeho elektronickej verzie zabezpečí rýchlu spätnú väzbu o zapracovaní predĺženej splatnosti poistného. Ak zamestnávateľ či SZČO nemá prístup k internetu, bude môcť SP doručiť jeho listinnú podobu," dodal Višváder.

Odklad splatnosti poistného na sociálne poistenie za mesiac júl 2020 do 31. decembra 2020 platí iba pre zamestnávateľov v časti poistného za zamestnávateľa a pre povinne poistené SZČO, ak ich čistý obrat alebo príjem z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti v danom mesiaci klesol o 40 % a viac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok