Krajčí hovoril o vakcíne, neschválili pandemický plán Slovenska

TA3 TASR SITA ČTK
24.7.2020 09:22

Najnovšie evidujeme na Slovensku ďalších 29 prípadov nákazy. Pandemický plán zatiaľ komisia neschválila, ale minister zdravotníctva informoval, že chce objednať tri milióny vakcín. Rezort o tom rokuje s Európskou komisiou. Ako sa bude situácia okolo pandémie vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali online.

Krajčí hovoril o vakcíne, neschválili pandemický plán Slovenska
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:11 Nemci chcú zastaviť stúpajúci počet nových prípadov koronavírusu testovaním zadarmo. Túto možnosť dostanú na letiskách všetci pasažieri, ktorí pricestujú z rizikových oblastí. Rozhodli o tom ministri zdravotníctva jednotlivých spolkových krajín. V Nemecku za deň pribudlo ďalších 815 nových prípadov ochorenia COVID-19.

22:18 Česká republika hlásila v piatok rekordný počet 5154 ľudí, ktorí sú aktuálne nakazení ochorením COVID-19, spôsobovaným novým druhom koronavírusu.

Už tretí deň počet nových prípadov nákazy za 24 hodín prekračuje dve stovky. Vo štvrtok ich bolo 235, pričom 365 ľudí zomrelo. Za piatok potom pribudli ďalšie tri obete na životoch, takže celkovo ich je 368.

22:12 Ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila Slovensku rating na rovnakej úrovni „A+“, ale súčasne zmenila stabilný výhľad na negatívny. Ako dôvod uvádza najmä súčasnú krízu spôsobenú epidémiou COVID-19.

21:51 Taliansko oznámilo pokles nových prípadov koronavírusovej nákazy deň po tom, ako ich počet po prvý raz od polovice júna presiahol 300. Od štvrtkového večera v krajine potvrdili 252 ďalších prípadov infekcie, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva. Celkový počet potvrdených prípadov tým v Taliansku stúpol na 245.590.

21:24 Slovensko bude mať v najbližších rokoch miliardy eur na oživenie ekonomiky po pandémii. Bude ich môcť čerpať z nového fondu obnovy aj z rozpočtu Európskej únie na roky 2021 až 2027. Na oboch sa v utorok dohodli lídri členských štátov EÚ. Slovensko z tohto balíka bude mať k dispozícii takmer 44 miliárd eur. Ako peniaze môžeme využiť, koľko z nich budeme musieť vrátiť a stihneme ich vôbec všetky vyčerpať? Pozreli sme sa na to v našej relácii.

21:00 Podľa WHO na svete za uplynulý deň pribudlo 284 000 nakazených. Ide o nový rekord.

20:20 V Nemecku pribudlo 815 potvrdených prípadov nákazy a zomrelo ďalších 10 ľudí.

19:24 Škótsko od 28. júla ruší povinnú 14-dňovú karanténu pre cestujúcich z Estónska, Lotyšska, Slovenska, Slovinska a karibského ostrovného štátu Svätý Vincent a Grenadíny. Informovala o tom škótska vláda na svojej oficiálnej webovej stránke.

18:57 V Chorvátsku zaznamenali za posledných 24 hodín 81 nových prípadov nákazy koronavírusom. V piatok to oznámil minister zdravotníctva Vili Beroš. Opravil pôvodný údaj 84 prípadov, predtým nahlásený riaditeľom Chorvátskeho úradu verejného zdravotníctva Krunoslavom Capakom.

"Oficiálne je podľa webu HZJZ zaznamenaných za posledných 24 hodín 81 nových prípadov a Capak omylom povedal, že prípadov je 84," spresnil minister zdravotníctva na prvom zasadnutí nového kabinetu.

18:07 Francúzsky premiér Jean Castex oznámil, že Francúzsko zavedie povinné testy na ochorenie COVID-19 pre cestujúcich zo 16 krajín, v ktorých sa nákaza šíri vo zvýšenej miere. Informovala o tom agentúra AFP.

Občania týchto krajín budú musieť absolvovať test pred tým, ako ich vpustia do Francúzska, píše server The Local. Otestovať sa môžu dať ešte v krajine, z ktorej prichádzajú, alebo na letisku vo Francúzsku.

Medzi týchto 16 krajín patria Alžírsko, Bahrajn, Brazília, India, Izrael, Juhoafrická republika, Katar, Kuvajt, Madagaskar, Omán, Panama, Peru, Spojené arabské emiráty, Srbsko, Turecko a USA.

18:04 Svetová zdravotnícka organizácia vyjadrila obavy z nového nárastu ľudí nakazených koronavírusom v Európe. Británia a Rakúsko už museli sprísniť obmedzenia, ale aj Čína zintenzívnila testovanie, uviedla tlačová agentúra AFP.

17:33 Na výzvu na zodpovednosť ministerstva zdravotníctva v súvislosti s novým koronavírusom doposiaľ zareagovalo 2270 ľudí. Informoval rezort zdravotníctva. Tieto osoby si po návrate z rizikovej krajiny splnili povinnosť registrácie a absolvovania vyšetrenia na ochorenie COVID-19., komentovalo MZ SR. Minister zdravotníctva Marek Krajčí v piatok odporučil ľuďom žijúcim v pohraničí, aby si mobilnú sieť zadávali do svojich telefónov manuálne.

16:54 Nemecko bude ponúkať bezplatné testy na koronavírus všetkým cestujúcim vracajúcim sa do krajiny. Je to jedno z nových opatrení schválených nemeckou vládou. Silnejú totiž obavy z prudkého nárastu prípadov infekcie počas letného dovolenkového cestovania. "Ľudia, ktorí sa vracajú do Nemecka z rizikových krajín, by mali byť otestovaní, a ľudia, ktorí sa vracajú z nerizikových krajín, budú mať tiež takúto možnosť," uviedla ministerka zdravotníctva Dilek Kalayciová.

16:40 Hlavný hygienik na brífingu vysvetlil že aktuálna epidemiologická situácia na Slovensku je stabilná. Denne pribúda približne 20 až 30 nových prípadov. Podľa jeho slov ide najmä o importované prípady, kontakty regionálni hygienici a epidemiológovia aktívne vyhľadávajú.

16:16 Španielske úrady žiadajú, aby poľnohospodári zabezpečili riadne ubytovanie i dopravu pre sezónnych migrujúcich pracovníkov. Dôvodom sú obavy, že chabé životné podmienky by mohli prispieť k vytvoreniu ohnísk nákazy novým druhom koronavírusu.

16:10 V Anglicku platia prísnejšie pravidlá nosenia rúšok. Ľudia ich musia používať už aj v obchodoch, nákupných centrách a bankách. V opačnom prípade im hrozí pokuta. Vláda chce navyše ponúknuť viac ako polovici obyvateľov vakcínu proti chrípke zadarmo.

16:07 Peniaze, ktoré sa nevyužili na letné školy, plánuje ministerstvo školstva využiť v prípade druhej vlny pandémie. Uviedol to minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Vysvetlil, že ministerstvo chce investovať do regionálneho školstva, no nemá ešte presne určené kam.

15:44 Minister Krajčí počas brífingu vysvetlil, že pre Slovensko by chcel rezort zdravotníctva objednať tri milióny vakcín. Komunikujeme o tom s Európskou komisiou, ktorá rokuje s ďalšími piatimi veľkými dodávateľmi očkovacej látky, ktorá je aktuálne vo vývoji.

15:40 Britský premiér zavrhol aktivistov bojujúcich proti očkovaniu, pričom zároveň označil takzvaných antivaxerov za "cvokov". Johnson navštívil zdravotnícke stredisko vo východnom Londýne, kam prišiel podporiť očkovaciu kampaň proti chrípke pred nadchádzajúcou zimou. Členov miestneho zdravotníckeho personálu sa v rámci návštevy pýtal na ich názor na odporcov očkovania. "Všade sú teraz títo antivaxeri. Sú to cvoci, sú to cvoci," vyhlásil v tejto súvislosti.

15:30 Pozrite si tlačovú besedu Pandemickej komisie vlády po jej rokovaní, na ktorom sa neschválil nový pandemický plán. O šírení pandémie a stratégiách na jej spomalenie hovorili minister zdravotníctva, hlavný hygienik a ďalší.

15:20 Ruský premiér Michail Mišustin v piatok oznámil, že Rusko od 1. augusta obnoví medzinárodné letecké spojenia s Veľkou Britániou, Tureckom a Tanzániou, informovala agentúra Interfax. Rusko o obnovení spojení rokuje aj s ďalšími krajinami.

14:58 Vytvorili aj pracovné skupiny, ktoré pridajú do pandemického plánu prílohy pre zariadenia sociálnych služieb, pre zariadenia primárnej zdravotnej starostlivosti a ústavné zdravotnícke zariadenia. Tieto zariadenia sa budú v rôznej miere reprofilizovať počas pandémie podľa toho, ako sa bude vyvíjať.

15:55 Nový pandemický plán so zapracovanými pripomienkami by mal byť schválený 11. augusta. "Rozhodli sme sa, že vytvoríme štyri pracovné skupiny," informoval Krajčí. Jedna skupina sa bude venovať zabezpečeniu ambulantnej starostlivosti, ďalšia skupina pripraví realizáciu imunizácie na Slovensku. Ministerstvo zdravotníctva rokuje s Európskou komisiou o očkovacích látkach, ktoré sú vo vývoji. "SR má záujem najmä o mRNA vakcínu," povedal Krajčí s tým, že očkovanie nechcú robiť ako povinnosť, ale verí, že ľudia túto príležitosť využijú.

Ďalšia skupina vytvorí tímy rýchlej intervencie na západe, východe a v strede Slovenska. "Ak by niekde vybuchla situácia, a bude potrebné klinicky zasahovať, tímy budú schopné situáciu zastabilizovať, kým sa aktivujú ďalšie mechanizmy," spresnil minister.

14:45 Po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR vystúpili na tlačovom brífingu minister zdravotníctva Marek Krajčí, hlavný hygienik Ján Mikas, predseda trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra Marián Dritomský a infektológ Pavol Jančuška. Informovali o výsledkoch diskusie pandemickej komisie.

14:41 Hlavná vedkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie odhaduje, že približne 50 až 60 percent populácie by muselo byť imúnnej voči koronavírusu, aby vznikol efekt "kolektívnej imunity". Kolektívnu imunitu sa väčšinou podarí docieliť prostredníctvom očkovania a vzniká vtedy, keď je väčšina populácie odolná voči ochoreniu a blokuje tak jeho ďalšie šírenie.

14:24 Prvý prípad nákazy hlási aj mesto Stará Turá. Ide o "ženu, ktorá je plne poučená odborníkmi a je v domácej karanténe". Píše o tom mesto na svojej facebookovej stránke.

14:15 "Vo všetkých vekových skupinách muži chorobnosťou prevyšujú ženy s maximom vo vekovej skupine 10-14 ročných, čo bolo spôsobené výskytom ochorení v hokejovom kempe pre mládež a vo vekovej skupine 45-54 ročných, čo je spôsobené výskytom u baníkov pracujúcich v českých baniach. Zaznamenali sme 2 prípady ochorenia u 2 detí do jedného roka," ozrejmili autorky analýzy, Mária Avdičová a Jana Námešná z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

14:00 Britský premiér Boris Johnson v piatok vyjadril presvedčenie, že Spojené kráľovstvo prekoná koronavírusovú krízu do polovice roku 2021. Zároveň však vyjadril obavy z druhej vlny nákazy, ktorá by zaťažila zdravotnícky systém. "Či už (koronavírus) pochádza z netopiera, šupinavca alebo z iného zdroja, pre ľudstvo to bola veľmi, veľmi nepríjemná vec. Myslím si, že do polovice budúceho roka budeme na dobrej ceste, aby sme ho prekonali," povedal Johnson.

13:54 Úrad verejného zdravotníctva zverejnil analýzu prípadov koronavírusu od konca minulého mesiaca do 21. júla. Do alaýzy zahrnuli takmer 400 prípadov ochorení. "Najvyšší počet prípadov bol importovaný z Ukrajiny (43), Srbska (37), Česka (36) a Spojeného kráľovstva (14). Import sme zaznamenali z 32 krajín," informuje úrad.

"Dlhodobo sa na výskyte ochorení v SR podieľa import zo zahraničia (44,8%), a prípady priamo súvisiace s importom (10,8%). Za strategické treba považovať prísne dodržiavanie karantény a testovanie osôb vracajúcich sa zo zahraničia," zdôrazňuje úrad.

13:44 Koronakríza zasiahla aj vysoké školy. Napriek tomu, že od študentov sa očakáva samostatnosť aj oni sa ocitli v ťažkej situácii, kedy len dištančná výučba nepostačovala. Niektoré školy totiž neboli dostatočne technicky vybavené. Mnohí študenti navyše prišli aj o zdroj príjmu. O téme sa rozprávala kolegyňa Hana Džurná s členom Slovenskej akreditačnej agentúry Bálintom Lovászom.

13:37 Pandemická komisia vlády SR v piatok neschválila nový pandemický plán. Dôvodom by mali byť početné pripomienky, ktoré treba do materiálu zapracovať. Komisia má opäť zasadať 11. augusta. Potvrdilo to ministerstvo zdravotníctva.

13:34 Británia zaradí Slovensko na zoznam bezpečných krajín. Nášmu ministrovi zahraničia Ivanovi Korčokovi to telefonicky oznámila britská ministerka pre Európu Wendy Morton. Občania Slovenska, ktoré bolo pandémiou zasiahnuté málo, doteraz museli po príchode na ostrovy do karantény. Zmeny majú začať platiť od 28. júla.

13:24 Letecký priemysel v Číne sa už zotavuje z pádu dopytu po cestovaní v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Podľa jeho údajov počet domácich denných letov v tejto krajine už dosiahol zhruba 70 % úrovne pred vypuknutím pandémie.

13:12 Pandémia ešte viac prehĺbila krízu v krajinách Latinskej Ameriky, ktorá je zároveň so Severnou Amerikou najviac zasiahnutá novým vírusom. O tom, aká je situácia v jednotlivých krajinách, sa rozprávala Patrícia Kordiaková s Juano Ramónom Hernández-Soubletom, partnerom analytickej spoločnosti ProRate.

12:50 V Belgicku zomrelo trojročné dievčatko, ktoré malo pozitívne testy na koronavírus, informovali tamojšie zdravotnícke úrady. Dieťa, ktoré trpelo viacerými vážnymi súvisiacimi ochoreniami, je zrejme najmladšou osobou, ktorá v krajine podľahla komplikáciám spojeným s ochorením Covid-19.

12:38 V Rakúsku sa opäť sprísnili preventívne opatrenia. Dôvodom je nárast počtu infikovaných. V celej krajine sa sprísnili podmienky nosenia rúšok, pôvodne avizované zmeny pri kontrole na južných hraniciach sa pre právne nejasnosti odkladajú.

12:30 Amerického herca a režiséra Mela Gibsona v apríli na týždeň hospitalizovali v nemocnici po tom, ako bol pozitívne testovaný na Covid-19. Šesťdesiatštyriročný Gibson bol hospitalizovaný v USA a dostával liek s účinnou látkou remdezivir. Uzdravil sa a jeho test na prítomnosť nového druhu koronavírusu bol negatívny.

12:20 V Maďarsku zomrelo v júni 9324 ľudí, čo je o 677 menej než v rovnakom období vlaňajšieho roka. Prirodzený úbytok obyvateľstva v danom období dosiahol 43-percentný pokles, pričom podobne priaznivé demografické údaje zaznamenali v Maďarsku aj apríli a v máji.

12:16 Pandemická komisia vlády zasadla. Jedným z hlavných bodov rokovania je prijatie pandemického plánu Slovenska.

11:55 Úrad verejného zdravotníctva v súvislosti s novými prípadmi, ktoré pribudli po oslave na Myjave, opätovne pripomína odporúčanie "zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv, na ktorých sa zíde väčší počet ľudí z rôznych oblastí Slovenska alebo aj zo zahraničia. Osoba s ochorením COVID-19 nemusí mať výrazné klinické príznaky – tie môžu byť aj mierne alebo žiadne, pričom ochorenie môže osoba nevedomky ďalej rozšíriť."

11:50 Úrad verejného zdravotníctva SR na svojom Facebooku bližšie informoval o nových prípadoch nákazy. "Vo všeobecnosti sú nové prípady ochorenia Covid-19 zaznamenané zväčša ako import zo zahraničia, alebo ako úzke kontakty s už potvrdenými prípadmi," zdôrazňuje úrad. Vyšší počet nakazených na Myjave súvisí s oslavou narodenín. "V prípade RÚVZ so sídlom v Trenčíne ide o prípady v epidemiologickej súvislosti s už potvrdenými prípadmi ochorenia COVID-19."

11:30 Fínska letecká spoločnosť Finnair zaznamenala za 2. kvartál prepad tržieb o viac než 90 %, čo viedlo k strate vyše 170 miliónov eur. Fínsky národný letecký dopravca uviedol, že za 2. štvrťrok zaznamenal stratu 172 miliónov eur, zatiaľ čo v rovnakom období roka 2019 evidoval zisk 31 miliónov eur. Tržby sa medziročne prepadli o 91,3 % na 68,6 milióna eur.

11:25 Asociácia súkromných laboratórií zaznamenala za posledné obdobie opätovný nárast záujmu o testovanie na ochorenie Covid-19. Záujem majú predovšetkým dovolenkári. Uviedol to predseda AsLab Vladimír Ježík.

"Testovať sa dávajú aj cestovatelia z takzvaných zelených krajín, z dôvodu zodpovednosti voči svojmu okoliu. Požiadavky na testovanie máme aj zo strany zamestnávateľov. Niektoré firmy testy svojim zamestnancom preplácajú alebo poskytujú príspevok na testovanie ako benefit. Zaznamenali sme aj záujem firiem o testovanie novonastupujúcich zamestnancov," povedal.

11:20 Hygienici rozpustili detský letný tábor, ktorý sa konal v okrese Tábor na juhu Čiech. K takémuto kroku pristúpili po tom, ako sa u jedného z detí potvrdilo ochorenie Covid-19, ktoré vyvoláva nový druh koronavírusu.

11:05 V prípade pacienta s potvrdeným ochorením Covid-19, ktorý v utorok 21. júla zomrel v trenčianskej nemocnici, čaká ministerstvo zdravotníctva na výsledky pitvy a laboratórnych analýz. Tie ukážu, čo bolo primárnou príčinou úmrtia. Uviedol to komunikačný odbor MZ SR. "Zatiaľ môžeme len potvrdiť, že ide o pacienta, ktorý bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19," poznamenalo ministerstvo.

10:58 O Británii sa v uplynulých dňoch veľa diskutovalo, najmä v súvislosti s problémami, ktoré Slovákom spôsobil britský zoznam bezpečných krajín. Viac sme sa o tejto téme porozprávali s naším spolupracovníkom Petrom Mikitičom, ktorý v Spojenom kráľovstve už niekoľko rokov žije a ktorý je práve teraz na Slovensku.

10:55 Sociálna poisťovňa zverejnila na svojej webovej stránke formulár čestného vyhlásenia, prostredníctvom ktorého môžu zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby žiadať o odklad splatnosti poistného za júl tohto roka. Lehota splatnosti poistného sa im predĺži do 31. decembra tohto roka.

10:40 Austrálsky štát Nový Južný Wales znovu zaviedol reštriktívne opatrenia v snahe zabrániť vzniku nových ohnísk ochorenia Covid-19, ktoré sa v posledných dňoch začali objavovať v Sydney. Skupinové rezervácie v reštauráciách, kaviarňach a kluboch budú v najľudnatejšom austrálskom štáte obmedzené na 10 osôb a v podnikoch sa bude môcť súčasne nachádzať maximálne 300 ľudí.

10:25 Pod vedením ministra zdravotníctva Mareka Krajičího začala zasadať Pandemická komisia vlády SR. "Jedným z bodov programu je prerokovanie a schválenie Pandemického plánu Slovenskej republiky," informovalo ministerstvo zdravotníctva na svojom Facebooku.

10:17 Mexiko hlásilo vo štvrtok rekordných 8438 nových prípadov nákazy koronavírusom, ktoré pribudli za posledných 24 hodín. Za tento čas zaznamenalo aj ďalších 718 súvisiacich úmrtí. V Mexiku dosiaľ celkovo zaevidovali 370 712 nákazy a 41 908 súvisiacich úmrtí. Predošlý rekordný denný nárast tam zaznamenali 18. júla, keď pribudlo 7615 prípadov.

10:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:01 Mesto Bratislava uvoľňuje od piatka obmedzenia návštev vo svojich zariadeniach pre seniorov a zariadeniach opatrovateľskej služby. Ide o Gerium, Archa, Petržalský domov seniorov, Domov jesene života či lôžkové časti ostatných troch mestských zariadení. Magistrát tvrdí, že sa tak rozhodol na základe dôsledného sledovania epidemiologickej situácie na Slovensku.

9:48 V Maďarsku v uplynulých 24 hodinách potvrdili nákazu novým druhom koronavírusu v 18 prípadoch, čím tento týždeň prvýkrát stúpol počet aktívnych prípadov nákazy. Ich počet je momentálne 490, o šesť viac než vo štvrtok, uviedol server Index.hu s odvolaním sa na údaje vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu.

9:34 Máme dvanásť hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, z toho dvaja sú na JIS a na pľúcnej ventilácii nikto.

9:32 Máme 21 nových vyliečených pacientov. Celkovo sa doposiaľ uzdravilo 1 577 ľudí.

9:31 Celkovo evidujeme 2118 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2049 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie.

9:23 Na Slovensku pribudlo 29 nových prípadov nákazy. Najviac prípadov hlási Myjava, a to osem. Bratislava má sedem nových nakazených. Tri prípady má Prešov, dva má okres Nové Zámky. Po jednom prípade hlásia okresy Bánovce nad Bebravou, Galanta, Kežmarok, Komárno, Malacky, Michalovce, Poprad, Považská Bystrica a Trnava. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

okresy-piatok-1140_c0a80401-8fcf-a9ee.jpg

9:15 Talianske odvetvie cestovného ruchu stále pociťuje následky pandémie, napriek tomu, že mnohé európske krajiny znovu otvorili svoje hranice. Podľa organizácie Ente Bilaterale Turismo del Lazio v júni prenocovalo v hoteloch a penziónoch v hlavnom meste Rím len 6300 zahraničných hostí. To je o 99 % menej ako v rovnakom mesiaci minulého roka.

pompeje_0a140370-8a82-0438.jpg

9:09 Vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc vydal vo štvrtok nariadenie, ktoré s okamžitou platnosťou zakazuje obchodovanie s voľne žijúcimi živočíchmi. Cieľom tohto opatrenia je znížiť riziko vypuknutia nových vírusových pandémií.

8:51 Plánované tenisové turnaje ATP a WTA v Číne sa napokon neuskutočnia pre pandémiu koronavírusu. Pôvodne bolo v kalendári sedem ženských a štyri mužské podujatia vrátane Turnaja majsteriek (WTA Finals) v Šen-čene.

Čínska vláda pred dvoma týždňami vyhlásila zákaz organizovania medzinárodných športových podujatí okrem testovacích a kvalifikačných akcií na ZOH 2022 v Pekingu. WTA i ATP však dúfali, že sa im podarí dosiahnuť výnimku.

8:30 Ceny ropy sa v piatok ráno zvýšili len veľmi mierne po oslabení amerického dolára. Výraznejšiemu zdraženiu ropy zabránili obavy o dopyt pre nárast nových prípadov ochorenia COVID-19 a stúpajúce napätie medzi USA a Čínou.

8:14 V Nemecku pribudlo 815 nakazených a 10 mŕtvych.

7:40 Najhoršia situácia v Spojených štátoch je momentálne na juhu a západe krajiny. Rekordné denné prírastky počtu nakazených ohlásili Texas, Kalifornia, Alabama, Idaho a Florida. Americký prezident Donald Trump v reakcii na pandémiu zrušil hlavnú časť nominačného zjazdu pred prezidentskými voľbami.

6:45 Spojené štáty zaznamenali vo štvrtok za predchádzajúcich 24 hodín 76 570 prípadov nákazy novým koronavírusom. V USA za rovnaký čas zaznamenali aj 1225 úmrtí ľudí, ktorí mali na koronavírus pozitívny test, a ich počet tak stúpol na 144 176. Počet prípadov nákazy v celých Spojených štátoch dosiahol vo štvrtok 4 032 430.

6:15 Do lekární sa dostali rýchlotesty na ochorenie Covid-19, ktoré neprešli kontrolou a uvádzajú nepravdivé informácie. Potvrdil to Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Testy do lekární po celom Slovensku dodala firma, ktorá chybnú dokumentáciu uznala. Dodáva, že za pravosť označenia nesie zodpovednosť výrobca, a za dokumentáciu pôvodný distribútor.

6:05 V Česku sa budú opäť sprísňovať opatrenia. Od soboty bude povinné nosenie rúšok na hromadných podujatiach s účasťou nad 100 ľudí. Ich maximálna kapacita sa zároveň zníži na najviac 500 ľudí.

Česko eviduje 235 nových prípadov nákazy. Oproti predchádzajúcemu dňu je to mierny pokles.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok