Premiér sa postavil pred NR SR, pripomenul kauzy starej vlády

TA3 TASR SITA
23.7.2020 14:55

Premiér Igor Matovič označil odôvodnenie návrhu na jeho odvolanie z funkcie za slabé. Predkladať ho mal podľa jeho slov niekto "absolútne čistý". Vyhlásil to v pléne Národnej rady v úvode diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi.

Premiér sa postavil pred NR SR, pripomenul kauzy starej vlády
SITA/Jana Birošová

Blanárovi pripomenul jeho kauzy

V súvislosti s predkladateľom návrhu Jurajom Blanárom  pripomenul kauzu predraženého CT v Žilinskom kraji. Poukázal na ďalšie kauzy, klamstvá a sľuby bývalej vlády. Podotkol, že ak súčasná vláda ostane pevná a súdržná, dokáže ochrániť verejné financie od rozkrádania bývalým kabinetom. 

Matovič sa v pléne počas dlhého monológu bránil voči tvrdeniam opozície, ktorá podala návrh na jeho odvolanie z funkcie. Odmietol viaceré z nich. Nesúhlasil, že by jeho vláda nebola schopná zvládať pandémiu nového koronavírusu.  Poukázal na výborné výsledky po zdravotnej stránke.

Rovnako odmieta, že na samite lídrov v Bruseli riadne nerokoval o európskych financiách. "Tí ľudia ma brali a výsledok hovorí sám za seba," uviedol a opisoval priebeh rokovaní. V pléne opakovane poukazoval na kauzy bývalej vlády a rozkrádanie štátu. Deklaroval, že ak súčasná vláda ostane súdržná, dokáže verejné financie ustrážiť. Vyjadril sa aj k svojej diplomovej práci. Trvá na tom, že až do minulého týždňa si myslel, že je napísaná tak, ako mala byť. V pléne reční už hodinu a pol.

Je pripravený na všetky scenáre

„Som pripravený na všetky scenáre. Počas včerajšej tlačovky som si dokonca predstavil situáciu, že by mi dnes poslanci dôveru nevyslovili a celkom sa mi tá predstava páčila. Možno by ma niekto zbavil istého bremena, no na druhej strane zodpovednosť káže zabojovať," uviedol Matovič.

Návrh podľa premiéra predložili ľudia bez morálnej autority, ktorí sú zodpovední za absolútny rozklad Slovenska. "Hodnotiť našu vládu idú ľudia, ktorí 12 rokov rozkrádali štátny rozpočet. Nehanbíte sa, páni? Myslíte si, že máte morálne právo dnes niekoho súdiť? Naozaj nemáte Boha pri sebe? Myslel som si, že budete štyri roky tíško šúchať nohami a čakať, kým vám na dvere zaklope NAKA,“ uviedol v rozprave v pléne. Dôvody, ktoré uviedol Blanár na jeho odvolanie, označil za klamstvá a výmysly.

Poukázal taktiež na to, že odídenci zo Smeru-SD okolo Petra Pellegriniho v skutočnosti aj naďalej spolupracujú so svojou materskou stranou, o čom svedčí aj zvolanie tejto mimoriadnej schôdze. Podľa Matoviča hrajú na svojich voličov „obyčajné divadielko“. „Úlohou súčasnej vládnej garnitúry je a bude dohliadať na vás, aby ste sa nedostali k štátnym peniazom, lebo by ste väčšinu z nich rozkradli. Táto úloha koalície bude pokračovať bez ohľadu na to, či budem, alebo nebudem predsedom vlády,“ vyhlásil Matovič. Premiér taktiež zopakoval, že do štvrtka 16. júla žil v presvedčení, že jeho diplomová práca je napísaná v poriadku, a rovnako v nej aj správne cituje.

Igor Matovič v pléne vyzval poslancov, aby pri jeho odvolávaní hlasovali podľa svojho svedomia. "Chcem, aby mal každý z vás vlastné svedomie a úplne slobodne rozhodol, či budem viesť koalíciu ja alebo niekto iný. Nebudem to nikomu vyčítať," deklaroval. Zároveň priznal, že svoju rodinu nasťahoval do neskolaudovaného domu, čím porušil zákon. Dodal, že ak ho poslanci odvolajú, pôjde žiť svoj súkromný život "bez titulu a s čistým svedomím".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok