Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

KFC pestuje v laboratóriu mäso pre svoje kuracie nugetky

KFC pestuje v laboratóriu mäso pre svoje kuracie nugetky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Laboratórne mäso, známe tiež ako kultivované mäso alebo mäso in vitro, existuje už niekoľko rokov v experimentálnych formách. Teraz sa aj spoločnosť KFC rozhodla vyvinúť biotlačené mäso, ktoré je vyrábané z kuracích buniek pestovaných v laboratóriu.

Vo všeobecnosti sa laboratórne mäso vyrába tak, že sa odoberú svalové bunky zo skutočných kráv, ošípaných alebo z hydiny a potom sa tieto bunky nechajú rozmnožovať v laboratórnom prostredí. S trochou pomoci sa z týchto buniek vytvorí jedlé mäso, ktoré vyzerá a chutí rovnako ako jeho prirodzený náprotivok. Nemusia sa však zabíjať živé zvieratá, nepoužívajú sa rastové hormóny a zníži sa aj environmentálny vplyv poľnohospodárstva. No doteraz bol problém vytvoriť cenovo dostupný produkt z laboratórneho mäsa, ktorý sa ľahko vyrába a má štruktúru podobnú bežnému mäsu.

Spoločnosť KFC však tvrdí, že v spolupráci s ruskou firmou 3D Bioprinting Solutions vyvíja takýto produkt, ktorý by mal kopírovať chuť a textúru pravého kurčaťa. Tento proces by mal zahŕňať pestovanie kuracích buniek v laboratóriu, ktoré sa potom skombinujú s „rastlinným materiálom“ a následne sa upravia do podoby kuracích nugetiek prostredníctvom patentovanej technológie biotlače aditív.

Spoločnosť KFC bude dodávať korenie a cestíčko, ktoré používa vo svojich tradičných kuracích nugetkách. Dúfa pritom, že finálny produkt by mohol otestovať chuťové bunky zákazníkov na severnej pologuli už do jesene. Spoločnosť si tiež myslí, že jej experiment v testovaní technológie 3D biotlače na výrobu kuracích výrobkov by mohol v budúcnosti pomôcť aj pri riešení niekoľkých objavujúcich sa globálnych problémov.

Ilustračné foto (Zdroj: KFC)