Kotlebovci blokovali schôdzu, premiér sa vrátil do parlamentu

TA3 TASR SITA
23.7.2020 23:38

Opozícia sa v parlamente pokúša odvolať premiéra Igora Matoviča. Primárnym motívom odvolávania je kauza jeho diplomovej práce, dôvodov je však vraj viacero. Premiér sa vyjadril, že sa cíti ako na lavici obžalovaných, zároveň sa podľa svojich slov "teší". Udalosti sme s vami sledovali online.

Kotlebovci blokovali schôdzu, premiér sa vrátil do parlamentu
TASR/Martin Baumann

Online sme ukončili. V sledovaní mimoriadnej schôdze budeme pokračovať aj v piatok ráno.

00:37 Pozrite si živý vstup kolegyne Hany Džurnej z posledného spravodajského bloku, v ktorom informovala aj o blokáde poslancov.

00:36 Poslanecký klub SaS stojí za premiérom Igorom Matovičom. Vyhlásila to predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová v parlamentnej diskusii k návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády. Jeho prehrešok však zľahčovať nechce. "Odsudzujem plagiátorstvo v akejkoľvek podobe. Ak systém dovolil zlyhanie, musíme ho zmeniť," doplnila.

0:15 Poslanci pokračovali reakciami na vystúpenie Milana Mazureka, ktorému počas blokovania pultu spustili časomieru. Pôvodne mal síce rečniť predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš, ale ten nebol v sále a tak prišiel na rad Mazurek. Počas 30 minút, ktoré mal na vystúpenie, rečnil krátko. Väčšinu času len blokoval pult. Reagovalo naňho okolo 30 poslancov. Koalícia sa zhodla, že ide o jeho doteraz najlepšie vystúpenie.

Predseda ĽSNS Marian Kotleba poznamenal, že blokovanie schôdze malo význam, pretože v čase, kedy sa poslanci zapájali do diskusie k odvolávaniu premiéra, šéf vládneho kabinetu mohol ísť domov spať. Erik Tomáš podotkol, že poslanci ĽSNS ukázali štýl Matovičovej opozičnej politiky.

00:11 Poslanci v parlamente pokračujú v rokovaní aj v neskorých nočných hodinách. Do rozpravy je ich prihlásených ešte 17.

23:37 Igor Matovič za potlesku prišiel do rokovacej sály. Rokovanie v parlamente pokračuje.

kotle_0a14036f-03dc-9018.jpg

23:14 Kotlebovci naďalej blokujú rečnícky pult a čakajú na príchod Igora Matoviča.

22:56 V národnej rade vyhlásili prestávku do 23:15.

22:55 V parlamente je rušno. K pultu v národnej rade sa postavil Milan Mazurek z ĽSNS, ktorý žiada, aby bola rozprava prerušená, kým sa nevráti Igor Matovič. "Toto by robil aj on, keby bol v opozícii," argumentoval Mazurek.

22:37 V slušnej normálnej krajine by vysoký ústavný činiteľ za prehrešok či mladícku nerozvážnosť odstúpil. Uviedol to minister pôdohospodárstva Ján Mičovský v pléne NR SR s tým, že po troch volebných obdobiach Smeru-SD Slovensko nie je normálnou krajinou. Podotkol, že za pár mesiacov novej vlády sa zázraky robiť nedajú.

"Niektoré veci by mali zaznieť úprimnejšie a otvorenejšie. Ak sme zástupcami ľudu a sľúbili sme, že vieme a budeme slúžiť krajine inak ako tí pred nami, že sa budeme v takýchto chvíľach správať inak," povedal Mičovský. Podotkol, že Matoviča ako politika nestvoril nik iný iba terajší opoziční poslanci.

22:12 Do písomnej rozpravy je aktuálne prihlásených 19 poslancov, následne budú mať možnosť prihlásiť sa aj ústne. Rokovať by sa tak o návrhu na odvolanie premiéra malo až do neskorej noci.

22:12 O dianí v parlamente informovala aj naša kolegyňa Hana Džurná.

22:02 Odvolávanie premiéra trvá podľa Petra Pellegriniho už 11 hodín, momentálne vystupuje za Smer-SD Ladislav Kamenický.

21:38 V parlamente zaznel návrh na prerušenie rozpravy, keďže podľa portálu Topky.sk je Igor Matovič už doma v Trnave. Pellegrini reagoval, že momentálne o procedurálnom návrhu nemôže dať hlasovať.

21:29 V rozprave pokračuje minister pôdohospodárstva Ján Mičovský.

20:47 "Nie diplomovka, ale vaša vláda dostala Slovensko tam, kde je," uviedol v národnej rade minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý taktiež bráni premiéra. Hovoril o činoch predošlej vlády.

20:33 Minister vnútra Roman Mikulec vo svojom prejave spomenul množstvo káuz, podozrivých verejných obstarávaní a nákupov na ministerstve vnútra. Medzi inými uviedol predražené tabuľky s evidenčnými číslami či identifikátory osôb, ktorých projekt nebude ďalej pokračovať. Pripomenul, že minulá vláda zanechala po sebe aj zlý stav v polícii a u hasičov.

20:21 V pléne už vystúpil minister vnútra Roman Mikulec a premiéra Matoviča bráni aj ministerka kultúry Natália Milanová.

20:02 Diskusia k vysloveniu nedôvery premiérovi Igorovi Matovičovi trvá už zhruba šesť hodín. V pléne národnej rady vystúpilo zatiaľ len niekoľko rečníkov vrátane premiéra, ktorý hovoril viac ako hodinu, a niekoľkých ministrov. Poslanci na nich reagovali desiatkami faktických poznámok. Koalícia aktívne bráni predsedu vlády. Prihlásených do diskusie je ešte okolo 20 rečníkov. V rokovaní bude plénum pokračovať až do ukončenia diskusie, následne budú hlasovať. Očakáva sa, že rokovanie bude pokračovať do noci.

19:42 Minister financií Eduard Heger iniciátorom odvolania premiéra strane Smer – sociálna demokracia a vznikajúcej strane Hlas – sociálna demokracia povedal, že sú „poskokovia oligarchov“. „Vy ste Smer a Hlas Smeru. Ak treba, tak sa hneď spojíte. Zavádzate, klamete. Doteraz ste ľudí okrádali o lepšiu budúcnosť,“ vyhlásil. Heger odmietol, že bývalá vláda zanechala krajinu v „skvelom stave“. Podľa ministra financií Slovensko malo v regióne najvyššiu nezamestnanosť a najhoršie výsledky v ekonomickom raste v porovnaní s okolitými krajinami. „My sme mali znižovanie rastu a väčší prepad ako Česká republika,“ povedal Heger.

Poslanec Ladislav Kamenický sa v reakcii na vystúpenie Hegera spýtal, kde je jeho boj proti gorilám. „Vy hovoríte, čo idete robiť a odovzdáte zdravotníctvo Pente,“ povedal Kamenický. Nezaradený poslanec Erik Tomáš o tvrdení Krajniaka, že oligarchovia sú nervózni, lebo sa im neujdú peniaze z Bruselu, povedal, že teraz „sa tešia“ iní oligarchovia.

19:30 Finančné skupiny sú nervózne z toho, že premiér vyrokoval v Bruseli pre Slovensko 43,8 miliardy eur a ony nebudú môcť byť pri rozdeľovaní peňazí. Uviedol to v pléne národnej rady minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Pripomenul aj rýchlu ekonomickú pomoc počas koronakrízy, avšak Ferenčák poznamenal, že ak je pomoc taká perfektná, prečo nevzrastá v republike aj zamestnanosť. "Slovensko má problém s integritou a farizejstvom - farizejstvom a integritou politikov," tvrdí Krajniak s tým, že opozícia vyčíta vláde to isté, čo robí ona sama. Minister odmieta, že by vláda nekoncepčne reagovala na koronakrízu. V minulosti Smer-SD podľa neho nereagoval dostatočne na vtedajšiu krízu v roku 2008.

19:26 Minister Naď poukázal na obraz v zahraničí, ktorý vytvárala bývalá vláda, spomenul Troškovú i kauzu únosu Vietnamca. Reagoval tak na výčitky opozície, ktorá kritizovala správanie sa premiéra Matoviča na bruselskom summite.

19:11 O slovo sa prihlásil aj minister obrany Jaroslav Naď.

18:45 V pléne parlamentu už rečnia aj ministri. Po ministrovi práce Milanovi Krajniakovi vystúpil aj šéf rezortu financií Eduard Heger.

18:42 O aktuálnom dianí v národnej rade opäť informovala naša redaktorka Lenka Ježová.

18:15 Poslanec Juraj Gyimesi spochybňuje morálne právo opozície predložiť návrh na odvolanie premiéra. Farizejstvo v slovenskej politike podľa neho týmto dosiahlo nový rozmer. "Zvolaním tejto schôdze zo strany opozície nadobudlo farizejstvo v slovenskej politike nový rozmer. Dotklo sa totižto nebotyčných výšin," povedal Gyimesi s tým, že nespochybňuje právo opozície zvolávať mimoriadnu schôdzu.

17:51 Ako to aktuálne vyzerá v parlamente a dokedy môže trvať rokovanie? Informácie nám z národnej rady priniesla kolegyňa Lenka Ježová.

17:44 Juraj Blanár počas diskusie kritizoval premiéra i chaos v pléne pri určovaní poradia rečníkov. Blanár namieta, že Matovič v úvode diskusie vystúpil ako predseda vlády, pričom mal zhrnúť stanovisko vlády a neurobil to. Vysvetlil, že chceli od premiéra počuť, ako hlasovali jednotliví ministri a ako sa vláda dohodla. Tvrdí, že napríklad minister pôdohospodárstva Ján Mičovský mal problém s uznesením vlády k návrhu na odvolávanie premiéra.

Kritizoval aj to, že Matovič vystúpil v pléne opätovne tak, aby nebolo možné na jeho prejav reagovať faktickými poznámkami. Označil ho za zbabelca. Dodal, že celá jeho politika je založená na podvode, obvineniach, klamstvách a aj manipulácii. "To, ako on sa vykrúca, to je neuveriteľné," uviedol s tým, že premiér často manipuluje s faktmi.

17:28 Pozrite si aj celú tlačovú besedu predstaviteľov strany Smer-SD, na ktorej sa Robert Fico ostro vyjadril k Igorovi Matovičovi.

17:08 Robert Fico na tlačovej besede kritizoval vystúpenie Igora Matoviča v parlamente. Nazval ho kriminálnikom a tvrdí, že Smeru-SD sa opäť vyhrážal. Nikto z nich podľa Fica nie je podozrivý a nespáchal trestnú činnosť.

16:57 Na Facebooku už stihol reagovať aj Pellegrini. "My v Hlas - sociálna demokracia sme presvedčení, že zlodej a plagiátor nemôže byť predsedom vlády a reprezentantom ľudí na Slovensku," napísal líder novovznikajúcej strany na svojej stránke.

16:34 "Mafia práve o morálke káže," napísal na Facebooku Matovič k vystúpeniu Petra Pellegriniho v rozprave.

16:30 Záverečná práca premiéra Matoviča nezodpovedá štandardom kladeným na kvalifikačné práce a v žiadnom prípade by nemala úspešne prejsť obhajobou v súčasnosti ani pred 22 rokmi. Trvá na tom vedenie Univerzity Komenského v Bratislave. Informovala o tom univerzita na svojom webe.

16:25 Matovič urobil za štyri mesiace vo funkcii toľko lapsusov, že jeho zotrvávanie na čele vlády škodí Slovensku. Každý deň preukazuje svoju neschopnosť viesť štát, vytvára konflikty, vyhlásil Pellegrini.

16:00 Po Grendelovi v rozprave vystúpil Peter Pellegrini. Spomenul premiérove citáty z čias, keď rezonovala kauza rigoróznej práce Andreja Danka.

15:55 "Tento návrh je slabý ako nedostatočne vylúhovaný čaj. Tento návrh je viac voda ako čaj, pretože stojí na vode. Nahádzali ste do hrnčeka všetko, čo ste v kuchyni videli," podotkol Grendel. Spomenul tiež, že zákon o zmene spôsobu voľby prokurátora bol poslaneckým návrhom a nevidí, prečo by aj toto malo byť dôvodom na odvolanie predsedu vlády. "Navrhli ste vysloviť nedôveru premiérovi za poslanecký návrh, tak si zoberme všetky poslanecké návrhy a odvolajme ministrov," poznamenal Grendel.

15:45 Prvý vystúpil v pléne NR SR Gábor Grendel, ktorý kritizuje príliš slabý návrh na odvolávanie Matoviča. O návrhu si myslí, že "je neúprimný".

15:40 V NR SR sa začala rozprava, do ktorej sa písomne prihlásilo dvadsať poslancov.

15:39 "Tento svoj zákonný problém si vysporiadam v dohľadnej dobe," doplnil premiér. Touto témou ukončil svoje vystúpenie a vyzval poslancov, aby pri jeho odvolávaní hlasovali podľa svojho svedomia.

15:38 "Možno sa vám z tohto miesta priznám k niečomu, z čoho bude ďalšia kauza," povedal Matovič. "Moju rodinu som plus-mínus v čase volieb nasťahoval do nášho domu, ktorý nie je skolaudovaný. Tým porušujem zákon," priznal premiér s tým, že sa vystavuje médiám a verejnému lynču.

15:36 Matoviča mrzí, že expremiéri Robert Fico a Peter Pellegrini (nezaradený) nenašli odvahu v pléne predložiť návrh na jeho odvolanie. "Ste teraz akože dve konkurenčné strany. Mali ste sa predbiehať," uviedol a označil návrh za slušnú zložku nezmyslov.

15:30 Matovič hovoril o svojich úspechoch počas rokovania na summite o európskom rozpočte a fonde obnovy po koronakríze v Bruseli. "Požiadavky, ktoré  sme mali, sme presadili," povedal.

14:50 Matovič do svojej reči zahrnul aj svoje statusy. Prečítal svoje vyjadrenia k diplomovke, ktoré uverejnil na Facebooku.

Matovič nesúhlasí, že by jeho vláda nebola schopná zvládať pandémiu nového koronavírusu. Poukázal na výborné výsledky po zdravotnej stránke.

14:40 Matovič reaguje na jednotlivé pasáže z návrhu na jeho odvolanie a ďalej kritizuje bývalú vládu. "Ukradli ste Slovensku na dlhé roky budúcnosť a našou úlohou je Slovensku tú budúcnosť vrátiť," vyjadril sa.

14:30 V súvislosti s predkladateľom návrhu na odvolávanie premiéra Jurajom Blanárom pripomenul Matovič kauzu predraženého CT v Žilinskom kraji. Poukázal na ďalšie kauzy, klamstvá a sľuby bývalej vlády. Podotkol, že ak súčasná vláda ostane pevná a súdržná, dokáže ochrániť verejné financie od rozkrádania bývalým kabinetom.

14:16 Premiér kritizuje stav, v ktorom mu bývalá vláda zanechala krajinu. Spomenul aj trináste dochodky aj vraždu novinára Jána Kuciaka.

14:10 Matoviča mrzí, že ani Fico, ani Pellegrini nemali odvahu prísť, vystúpiť a predložiť zdôvodnenie na odvolanie. "Asi si uvedomili, že je príliš slabo napísané," povedal Matovič.

14:06 Pred rozpravou požiadal o slovo Matovič.

14:02 Po obedňajšej pauze sa opäť rozbieha schôdza o odvolávaní premiéra.

13:00 Opozičný návrh na odvolanie považuje Igor Matovič za „veľmi slabučký". Ako povedal médiám v budove NR SR, návrh, ktorý v mene 39 opozičných poslancov v pléne predniesol Juraj Blanár je „historicky najslabším odôvodnením odvolávania člena vlády". Premiéra zároveň mrzí, že na jeho odvolávanie nenabrali odvahu predseda Smeru Robert Fico či podpredseda parlamentu a líder vznikajúcej strany Hlas Peter Pellegrini. Matovič zopakoval, že koaliční poslanci by mali pri jeho odvolávaní hlasovať v súlade so svojim svedomím a presvedčením.

„Som pripravený na všetky scenáre. Počas včerajšej tlačovky som si dokonca predstavil situáciu, že by mi dnes poslanci dôveru nevyslovili a celkom sa mi tá predstava páčila. Možno by ma niekto zbavil istého bremena, no na druhej strane zodpovednosť káže zabojovať," uviedol Matovič.

13:00 Ďalšie prešetrovanie diplomovej práce premiéra nepovažuje Univerzita Komenského v Bratislave za potrebné. V reakcii na štvrtkový apel Študentskej rady vysokých škôl, ktorá univerzitu k tomu vyzvala, to uviedla hovorkyňa UK Lenka Miller.

12:30 Opozícia odvoláva Igora Matoviča pre nenaplnenie jeho sľubov, odklon od programového vyhlásenia vlády či pre „spackaný bruselský samit". V rokovacej sále to povedal podpredseda opozičnej strany Smer Juraj Blanár, ktorý zároveň v mene 39 poslancov parlamentu predložil návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi. Blanár zároveň ozrejmil, že požiadavka na vyslovenie nedôvery Matovičovi nie je len pre jeho diplomovú prácu, ale tiež pre to, že „celá jeho politická kariéra je založená na podvode, klamstvách a útokoch a krivých obvineniach na politických oponentov“.

„Mrzí ma, že tento návrh sme museli podať v deň, kedy si Slovensko pripomínalo 140. výročie narodenia Milana Rastislava Štefánika. Inak to však nešlo, lebo v čele vlády stojí nekompetentný človek,“ uviedol opozičný poslanec. Kauzu Matovičovej diplomovej práce považuje za „vrchol premiérovho správania sa“.

12:13 Pozrite si, ako vyzeralo otvorenie mimoriadnej schôdze NR SR.

12:01 Poslancom sa začala obedňajšia pauza, v schôdzi majú pokračovať o 14. hodine.

11:45 Juraj Blanár zo Smeru vo svojom návrhu na odvolanie premiéra opäť zdôraznil, že pri odvolávaní nejde len o jeho plagiátorstvo. Celú jeho politickú kariéru označil za podvod a klamstvá. Matovič podľa Blanára nemá žiadny plán, ako dostať krajinu z koronakrízy. Pripomenul aj premiérove výroky z kauzy okolo rigoróznej práce Andreja Danka.

11:20 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov politickej strany Smer-SD k odvolávaniu premiéra.

11:15 Poslancom sa na druhý pokus podarilo otvoriť schôdzu. Prítomných bolo 124 poslancov, parlament teda na druhý pokus je uznášaniaschopný.

11:05 Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský potvrdil, že rokovanie bude pokračovať aj po 19:00. „Je veľmi pravdepodobné, že budeme rokovať aj v nočných hodinách,“ dodal.

11:00 Pozrite si tlačovú besedu predsedov koaličných poslaneckých klubov Michala Šipoša, Petra Pčolinského, Anny Zemanovej a Jany Žitňanskej o mimoriadnej schôdzi parlamentu. Vysvetlili, prečo ju na prvý pokus neotvorili.

10:50 Smer-SD na tlačovej besede kritizoval "škandalóznu" tlačovú konferenciu Igora Matoviča ku svojej diplomovke aj formu prezentovania premiéra na sociálnej sieti. Ľuboš Blaha spomenul premiérove statusy s fotografiami hrncov, príborov, kávičky či motorky.

10:45 Predsedovia koaličných poslaneckých klubov objasňovali, prečo schôdza nebola na prvý pokus otvorená. Pripomenuli slová Roberta Fica, ktorý počas takýchto schôdzí vyžadoval, aby bola opozícia v pléne "do nohy". Chceli na to len symbolicky poukázať. Na druhý pokus vraj schôdza bude otvorená.

10:40 Prečo plénum nebolo uznášaniaschopné? Chýbali najmä poslanci za OĽANO, ktorí pred začiatkom schôdze odišli. Prítomní boli viacerí členovia vlády.

10:20 Igor Matovič po vláde reagoval na obvinenia Roberta Fica, ktorý sa vraj informoval o jeho pochybnom pôsobení na bruselskom summite. Bývalého premiéra Fica podľa Matoviča poznajú lídri členských štátov EÚ pod dvomi pojmami – mladé dievčatá a alkohol.

10:10 Národná rada nie je uznášaniaschopná, v pléne sa prezentovalo len 63 poslancov. Kollár odložil schôdzu o hodinu.

10:10 Predseda NR SR Boris Kollár otvoril rokovanie. Poslanci vstali a zaznela slovenská hymna.

10:00 Mimoriadna schôdza sa pomaly začína.

9:55 Študentská rada vysokých škôl vyzýva Univerzitu Komenského v Bratislave, aby prešetrila záverečnú prácu premiéra. Informovala o tom podpredsedníčka pre vzťahy s verejnosťou ŠRVŠ Ema Petriková.

9:45 "Návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády vníma vláda ako súčasť politického boja a ako prejav obsahovej prázdnosti navrhovateľov, ktorí sa snažia využiť letné obdobie," konštatoval vládny kabinet vo svojom stanovisku. S prezentovanými dôvodmi na odvolanie Matoviča nesúhlasí.

9:30 Vláda SR nesúhlasí s návrhom na odvolanie premiéra. Rozhodla o tom na svojom rokovaní. Mimoriadna schôdza NR SR s návrhom na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády sa začne o 10.00 h. Návrh predložili opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený) po medializácii podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát.

9:00 Argumenty na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády zhrnula opozícia do štyroch bodov, a to neplnenie sľubu predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov, neplnenie a odchyľovanie sa od programového vyhlásenia vlády, na základe ktorého bola vláde vyslovená dôvera parlamentnou väčšinou, nepripravenosť na manažovanie plnenia ústavných povinností vlády, najmä tých, ktoré sú zamerané na hospodársky, sociálny a všestranný rozvoj SR, a prekrývanie nedostatočnej osobnej výbavy predsedu vlády aktivitami v oblasti politického marketingu a na sociálnych sieťach, neexistencia ucelenej stratégie postupu transformácie spoločnosti a ekonomiky po kríze.

Návrh na odvolávanie premiéra podpísalo 37 opozičných poslancov, potrebných bolo aspoň 30 podpisov.

8:40 Matovič sa teší, že bude vo štvrtok v NR SR čeliť po prvý raz od nástupu do funkcie odvolávaniu. Vyhlásil to pred štvrtkovým rokovaním vlády SR s tým, že má rád, keď padajú argumenty z jednej i druhej strany. Deklaruje, že na rokovaní vládneho kabinetu nebude nikoho presviedčať. Naopak, chce vyzvať ministrov a predstaviteľov koaličných strán, aby odkázali svojim poslancom parlamentu, nech hlasujú slobodne a v súlade so svojim svedomím a presvedčením.

"Dnes som si dohadoval program na piatok a dohodol som si ho tak, že idem tam, či budem predseda vlády či asistent danej osoby. Som vyrovnaný s jedným i druhým," skonštatoval premiér. Ako však tvrdí, opozícia si mohla nájsť lepší dôvod na jeho odvolávanie, nie takúto banalitu. "Bude nado mnou vynesený ortieľ, či taký alebo onaký, som s tým vyrovnaný. Na zasadnutí vlády budem vyzývať všetkých, aby povedali poslancom svojich strán, aby hlasovali o mojom odvolaní slobodne," podotkol Matovič.

8:00 Poslanci OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí avizovali, že podporia premiéra a vládu. Deklarovali, že nebudú robiť obštrukcie a umožnia štandardný priebeh schôdze, na ktorej bude Matovič po prvý raz od nástupu do funkcie premiéra čeliť odvolávaniu.

7:50 Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) si zase myslí, že je na premiérovi, ako sa rozhodne, ale vláda sa o tom ešte bude baviť. „Keďže som bol mimo Bratislavy, tak som nestihol vidieť tlačovú konferenciu celú, ale myslím si, že k tomu povedal všetko, čo uznal za vhodné povedať,“ uviedol Krajniak „Nevidel som jeho diplomovku, takže neviem vám povedať,“ odpovedal minister práce na novinársku otázku o tom, či ho Matovič presvedčil. Viac k tomu povedať nechcel.

7:45 Šéfa agrorezortu Jána Mičovského predseda vlády Igor Matovič v kontexte kauzy premiérovej diplomovej práce zatiaľ nepresvedčil. Vyjadril sa tak pred zasadnutím vlády. „No ja zatiaľ o tom nie som ešte presvedčený, dnes bude o tom veľká rozprava, myslím, že sa všetci k tomu vyjadríme veľmi jasne,“ uviedol Mičovský.

7:40 Mimoriadna schôdza Národnej rady SR s návrhom na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády sa začne o 10.00 h. Návrh predložili opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený) po medializácii podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát. Dôvodov na jeho odvolanie však vidia viacero. Matovič v stredu deklaroval, že ak ho poslanci odvolajú, odíde aj z funkcie predsedu hnutia OĽANO a z politiky. Vyhlásil tiež, že ak spáchal podvod pri svojej diplomovej práci, urobil tak nevedome, pretože si bol istý, že v nej správne citoval zdroje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok