Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívny dávkovač dezinfekcie zo Slovenska prežije i náročné podmienky

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
21. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jedným zo základných pravidiel boja proti baktériám a vírusom je aj dezinfekcia rúk. Zvlášť vo verejných priestoroch, ako sú obchody, reštaurácie či zdravotnícke zariadenia. Nepochybne sa tak mnohí z nás už stretli so stojanmi pri vchodoch, ktoré dezinfekciu dávkujú automaticky.

Pri mnohých si však môžete všimnúť nakvapkaný roztok okolo, vzhľadom na nesprávne dávkovanie, či pomalé reakcie stojanu po priložení rúk. Mnohé z toho sa pritom snažil zohľadniť aj slovenský team pri vývoji vlastného riešenia. Na svetlo sveta sa tak dostal inovatívny technologický dávkovač z južného Slovenska.

V Nových Zámkoch vznikajú mnohé varné technológie pre profesionálne kuchyne. V čase pandémie sa však firma GASTRO - HAAL, tak ako aj iné, rozhodla priložiť ruku k dielu a pomôcť verejnosti. Team vývojárov pritom inšpirovali automatické dávkovače, ktoré však v praxi neboli vždy dokonalé a ich obstarávacie náklady pri odolnom vyhotovení až také prístupné neboli.

„Videli sme mnoho systémov dávkovania, no niekde bol roztok vytečený, iný stroj nefungoval korektne, ďalší po krátkom čase naplnil svoju životnosť. Chceli sme teda vyrobiť taký výrobok, ktorý by tu nebol len počas jednej pandémie, ale rozhodne by vydržal dlhšie,“ hovorí pán Ondrej Hanko, generálny riaditeľ, GASTRO – HAAL.

Keďže v Nových Zámkoch sa špecializujú na spracovanie nehrdzavejúcej ocele, materiál bol už na začiatku vybraný.

„Nehrdzavejúca oceľ je veľmi trvácny materiál, ktorý sa len tak ľahko neopotrebuje. Dávkovačom zaručuje odolnosť, stabilitu. bezpečnosť a spĺňa prísne hygienické potreby.“

Aj nad samotným tvarom sa dumalo. Rozhodovalo sa o masívnosti, výške a vôbec o celkovom vyhotovení. Za všetkým pritom stáli návrhy, ktoré vznikali pomocou presných strojárskych počítačových programov, ako aj mnohopočetné testovania a konzultácie.

„Tvar sa spolu s elektronikou a celou koncepciou navrhoval zhruba tri týždne.“

Samotné telo stroja je však len bezduchou schránkou. Život mu vdychuje elektronika. Pri tej sa Slováci držali toho, aby fungovala naozaj spoľahlivo a na dlhé roky.

„Funkčnosť ovláda riadiaca jednotka, ktorú v prípade potreby vieme softvérovo dolaďovať alebo upravovať. Vyvinuli sme ju presne na účely častého dávkovania dezinfekcie a neustáleho používania. Dlhodobú životnosť zaručuje čerpadlo, ktoré sa používa aj v laboratóriách, či v zdravotníckom priemysle.“

Aplikácia prístroja je veľmi jednoduchá.

„Ak používateľ vloží ruku pod senzor, dávkovač rýchlo nadávkuje dezinfekciu. Dá sa to urobiť aj niekoľko krát za sebou, pretože senzor reaguje naozaj svižne.“

Keď sa minie dezinfekčný prostriedok, zodpovedná osoba stroj odomkne a vloží novú nádržku s roztokom. Slovenský výrobca však myslel aj na to, aby boli intervaly výmeny čo najdlhšie a tak priniesol efektívne dávkovanie.

„Chceli sme majiteľom nových dávkovačov umožniť, aby si sami určili, koľko je pre nich ideálne dávkovanie. Môžu si vybrať z desiatich úrovní, od 0,07 ml až po 0,7 ml. Napríklad, keď si vezmeme školy, škôlky, tam je vhodnejšie práve menšie dávkovanie, pretože deti majú predsa len menšie ruky. Vďaka tomuto systému sa minimalizuje ľudský faktor, neplytvá sa zbytočne s dezinfekčným prostriedkom, a to môže ušetriť aj tisíce EUR,“ dodáva pán Ondrej Hanko, generálny riaditeľ, GASTRO – HAAL.

Pri uvedení zariadenia Dezinflex sa však GASTRO – HAAL rozhodol staviť nielen na nový stroj, ale aj na novú dezinfekciu.

„Vyvinuli sme, na základe receptúry Svetovej zdravotníckej organizácie, vlastný dezinfekčný prostriedok, do ktorého sme zmes esenciálnych olejov, ktoré majú vlastné dezinfekčné a virostatické účinky. A znamená to pre používateľa, že nielen to, že si dezinfikuje ruky, ale ešte mu prípravok zanechá na rukách aj príjemnú vôňu. Je pripravený pri zachovaní všetkých lekárnických postupov výroby, takže neškodí pokožke a stará sa o ňu,“ hovorí pán Štefan Krchňák, SAPOTHECA.

Dezinfekcia pritom do strojov putuje v plastových nádobách. Z dielne výrobcu vychádza nielen kompaktný model s litrovou náplňou až pre 3000 dávok, ale aj veľký profesionálny stroj veľkosti XL.

„XL model je dezinfekčnou vežou, kde je možné umiestniť 5 ale aj 10 litrovú nádržku. Naše skúsenosti hovoria, že z desiatich úrovní dávkovania je optimálne presne v strede, to znamená 0,35 ml, čo pri 5 litrovej kapacite umožňuje okolo 15 000 dávok,“ vysvetľuje pán Ondrej Hanko, generálny riaditeľ, GASTRO – HAAL.

Model XL sa tak uplatní pri koncentrácii vysokého počtu ľudí, najmä pri vchodoch do budov, pri turniketoch športových centier, v obchodných reťazcoch, na kúpaliskách, poštách, ale aj v mestských úradoch.

„Menší model, M s kapacitou 1 liter je vhodný na chodby, do šatní, priestorov s občerstvením, pre rôzne výrobné oddelenia, recepcie hotelov, kancelárie, školské jedálne, či pre profesionálne kuchyne. Má tri variácie - na stenu, na stôl a na stojan na podlahu,“ uzatvára pán Ondrej Hanko, generálny riaditeľ, GASTRO – HAAL.

Čisto slovenské zariadenia Dezinflex, s novými dezinfekčnými roztokmi, sú rozhodne príkladom toho, s čím všetkým si u nás vieme poradiť. Odolné stroje s veľkou životnosťou tak rozhodne dokážu prežiť aj v náročných podmienkach, a to pomerne dlhú dobu.