Prichádzame s geniálnou správou, hlási Matovič po summite EÚ

TA3 SITA TASR
21.7.2020 09:57

Slovenský premiér Igor Matovič, ktorý sa čerstvo vrátil z Bruselu, informoval o prelomovej dohode lídrov EÚ, ktorí sa po rekordne dlhom summite dohodli na rozpočte a fonde obnovy po koronakríze v bezprecedentnej celkovej sume 1,82 bilióna eur.

Na prípravu máme čas do jesene

Slovensko dostane v nasledujúcich rokoch z EÚ 34,1 miliardy eur a spolu so zvýhodnenou pôžičkou z fondu obnovy bude mať k dispozícii viac ako 40 miliárd eur. Krajina by tak mala priemerne ročne minúť na projekty rekordných viac ako šesť miliárd eur. 

"Neprichádzame s dobrou, ale geniálnou správou pre Slovensko," uviedol na začiatku tlačovej besedy Matovič s tým, že summit, z ktorého sa vrátil, bol na
jdlhší od roku 2000. Premiér sa nazdáva, že summit bol najdôležitejším pre Slovensko počas celého nášho členstva.

Na roky 2021 až 2023 budeme mať z fondu obnovy k dispozícii 7,5 miliardy eur, v rámci pôžičiek s veľmi nízkym úrokom ďalších 6,8 miliardy. V rámci rozpočtu EÚ 2021 až 2027 budeme môcť čerpať ďalších 18,6 miliardy eur. Matovič zdôraznil, že projekty z eurofondov budú na Slovensku prístupnejšie. Nebude sa vyžadovať 25-percentná, ale len 15-percentná účasť. Slovensko vraj vyrokovalo navyše aj 200 miliónov eur na obnovu vidieka.

Teraz podľa Matoviča musíme spoločne pripraviť reformy, na ktoré obrovské prostriedky pôjdu. Čas máme do jesene.

Lídri EÚ dosiahli na mimoriadnom summite v Bruseli dohodu o záchrannom balíku pre ekonomiky po pandémii koronavírusu a o rozpočte Únie na obdobie rokov 2021-2027 - v bezprecedentnej celkovej výške 1,82 bilióna eur. 750-miliardový Fond obnovy EÚ po pandémii budú tvoriť granty v sume 390 miliárd eur a úvery vo výške 360 miliárd.

20202107-matovic-brusel-01715828_c0a80401-aaed-a05a.jpg

Čaputová: Cieľom nemôže byť len minutie peňazí

Na výsledky summitu reagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Cieľom Slovenska podľa nej nesmie byť len minutie peňazí z Európskej únie, ale ich dobré investovanie do rozvoja krajiny aj pre budúce generácie. Prezidentka to považuje za najdôležitejšiu úlohu pre vládu a všetkých ľudí. Uviedla to na sociálnej sieti v reakcii na schválenú dohodu EÚ o záchrannom balíku pre ekonomiky zasiahnuté pandémiou nového koronavírusu.

"Som rada, že sa nakoniec našla zhoda a EÚ je jednotná. Je to dobrá správa pre udržanie stability celej EÚ a zároveň aj bezprecedentná pomoc pre Slovensko," povedala hlava štátu. Dodala, že na to, aby SR dokázala zmysluplne finančnú pomoc využiť, musí spojiť "najlepšie hlavy a pripraviť veľmi dobrý plán".

Kľúčová dohoda lídrov

Lídri EÚ dosiahli na mimoriadnom summite v Bruseli dohodu o záchrannom balíku pre ekonomiky po pandémii koronavírusu a o rozpočte Únie na obdobie rokov 2021-2027 - v bezprecedentnej celkovej výške 1,82 bilióna eur. 

Lídri nakoniec súhlasili s fondom obnovy, vynútenom pandémiou, vo výške 750 miliárd eur, ktoré si vo forme nenávratných grantov a výhodných pôžičiek rozdelia jednotlivé krajiny. Fond obnovy budú tvoriť granty v sume 390 miliárd eur a úvery vo výške 360 miliárd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok