Pribudli tri nové prípady nákazy, otestovali menej ako 500 vzoriek

TA3 TASR SITA ČTK
19.7.2020 09:36

Situácia je kritická - počet nakazených v USA sa v porovnaní s mesiacom jún zvýšil trojnásobne. Epidemiologicky rizikovým miestom sa najnovšie stáva americký štát Florida. Podľa WHO počet nových infekcií vo svete po prvý raz prekročil štvrť milióna za jeden deň. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Pribudli tri nové prípady nákazy, otestovali menej ako 500 vzoriek
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:00 Americký prezident Donald Trump kritizoval svojho možného súpera v novembrových prezidentských voľbách Joea Bidena a označil ho za "neschopného" viesť krajinu. Trump podľa Fox News tvrdil, že Biden by mal problém odpovedať na niektoré otázky v teste na posúdenie kognitívnych schopností, ktorý Trump absolvoval v roku 2018.

Nové výsledky predvolebných prieskumov ukázali, že Bidenova podpora narastá i v dôsledku pochybností o zvládaní pandémie zo strany Trumpa. Počty prípadov v mnohých štátoch USA opätovne narastajú.

22:00 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

21:00 Nemecká spolková krajina Bavorsko začne čoskoro ponúkať zdarma testy na nový koronavírus na letiskách tým ľuďom, ktorí sa vracajú z dovolenky. Oznámil to bavorský premiér Markus Söder.

20:00 V Bruseli pokračuje summit Európskej únie, na ktorom sa lídri jej členských krajín pokúšajú nájsť dohodu o krízovom fonde na obnovu európskej ekonomiky poškodenej pandémiou koronavírusu. Ďalšou témou rokovaní je nový sedemročný rozpočet únie. Lídrom sa nedarí nájsť názorový prienik na výške grantov.

19:20 Ľudia vo Francúzsku budú od pondelka riskovať pokutu 135 eur, ak nebudú dodržiavať nové nariadenie - nosiť rúško vo vnútorných verejných priestoroch. Francúzske úrady zaznamenávajú rýchlejšie šírenie koronavírusu v krajine, preto premiér Jean Castex už vo štvrtok vyhlásil, že rúška sa od budúceho týždňa stanú povinné v uzatvorených verejných priestoroch, aby sa tak zabránilo druhej vlne nákazy koronavírusom.

Rúška sa už vyžadujú vo verejnej doprave, ich nenosenie sa trestá pokutou v rovnakej výške.

18:40 Ropné firmy by mali v tomto roku zrealizovať pri brehoch Nórska zhruba o 40 % menej prieskumných vrtov, než sa pôvodne plánovalo. Uviedol to Nórsky ropný direktoriát, podľa ktorého sa pod výraznú redukciu pôvodne plánovaného počtu vrtov podpísala pandémia nového koronavírusu.

Ako NPD uviedol, na začiatku roka očakával, že tento rok sa zrealizuje pri brehoch Nórska približne 50 prieskumných vrtov. Na porovnanie, v roku 2019 sa ich uskutočnilo 58. V súvislosti so šírením COVID-19 sa však približne 12 plánovaných vrtov odkladá na neskoršie obdobie.

18:05 Na území Česka bolo v 1. polroku zadržaných zhruba 570 falzifikátov bankoviek a mincí. V medziročnom porovnaní to znamená pokles takmer o štvrtinu. Falšovanie sa znížilo ako pri korunách, tak aj pri dolároch a eurách. Vyplýva to zo štatistiky Českej národnej banky.

Ako pre Právo povedala hovorkyňa ČNB Petra Vodstrčilová, jednou z príčin môže byť aj stále obmedzený cestovný ruch a prechodne nižšia nákupná aktivita českých obyvateľov v období platnosti opatrení proti šíreniu nového koronavírusu.

17:30 Počet potvrdených prípadov nákazy v Poľsku stúpol od soboty o 358 na 40 104. V nedeľu to oznámilo poľské ministerstvo zdravotníctva. Na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom zomrelo ďalších šesť ľudí, celkovo počet mŕtvych dosiahol 1624.

16:30 Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab si je "absolútne istý", že ruskí hackeri sa pokúšali ukradnúť informácie britským výskumným tímom, ktoré pracujú na vývoji vakcíny voči novému koronavírusu. Hackeri prepojení na ruské tajné služby údajne zaútočili aj na výskumné tímy v Kanade a v Spojených štátoch.

15:55 Väčšina zamestnancov v Nemecku má záujem pokračovať v práci z domu, ktorá bola zavedená v dôsledku pandémie, aj v budúcnosti. Ukázala to štúdia výskumníkov z Univerzity Konstanz. "Viacerí anketovaní povedali, že ideálnym modelom by pre nich bola kombinácia práce z domu s prácou priamo na pracovisku," uviedli autori štúdie pod vedením experta na riadenie ľudských zdrojov Floriana Kunzeho.

Zatiaľ čo viacerí respondenti pripustili, že home office nenahradí sociálny aspekt práce v kolektíve a priamu komunikáciu, 45 % uviedlo, že z domu pracovali efektívnejšie. Niektorí sa však cítili izolovaní.

15:25 V Spojených štátoch rastie v súvislosti s obavami z nákazy počas pandémie nového koronavírusu záujem o roboty, ktoré dokážu variť - od obracania burgerov až po pečenie chleba. Burgerová sieť White Castle sa chystá na jeseň začať testovať robotické rameno, ktoré dokáže vyprážať hranolky a pripravovať aj ďalšie jedlá. Robota, ktorému hovoria Flippy, vyrobila spoločnosť Miso Robotics sídliaca v kalifornskej Pasadene.

14:51 V Chorvátsku zaznamenali za posledných 24 hodín 92 prípadov nákazy novým koronavírusom, informoval v nedeľu chorvátsky krízový štáb.

V krajine je teraz 1207 aktívnych prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom, z tohto počtu 153 ľudí je hospitalizovaných v nemocniciach, pričom deväť pacientov je napojených na pľúcne ventilátory.

Od 25. februára, keď Chorvátsko hlásilo svoj prvý prípad ochorenia COVID-19, diagnostikovali nákazu celkovo 4345 ľuďom - z nich 3018 sa vyliečilo a 120 zomrelo na komplikácie spôsobené infekciou.

14:25 Úrady v čínskej metropole Peking zmiernia v pondelok opatrenia zavedené v rámci boja proti novému koronavírusu po tom, ako v meste zaznamenali 14 dní po sebe bez nového prípadu nákazy.

Pekinské úrady uviedli, že úspešne zastavili šírenie ochorenia v druhom ohnisku, ktoré sa objavilo v meste v polovici júna, uviedla štátna tlačová agentúra Sinchua. Toto ohnisko bolo spojené s veľkoobchodnou tržnicou a potvrdili v ňom 335 prípadov infekcie.

14:02 Texaský okres Nueces potvrdil, že koronavírusom sa nakazilo už 85 detí mladších ako jeden rok. Jeden z nich chorobe COVID-19 podľahol.

13:40 Najvyššia predstaviteľka Hongkongu Carrie Lamová v nedeľu uviedla, že šírenie koronavírusu v tomto mestskom štáte už nie je pod kontrolou. Hongkong v nedeľu v priebehu uplynulých 24 hodín zaznamenal rekordných 100 nových prípadov nákazy.

12:02 India zaznamenala dosiaľ najvyšší denný nárast prípadov koronavírusovej nákazy. Za posledných 24 hodín v krajine testy potvrdili 38.902 nových infikovaných, oznámilo v nedeľu tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Celkový počet prípadov nákazy v Indii tým stúpol na 1.077.618. V uplynulom dni v krajine hlásili tiež 543 ďalších úmrtí, ktorých počet od začiatku pandémie sa zvýšil na 26.816.

virus-outbreak-india-one-million-72455-1886e9ded05c41c984ae902b7e1ca374_0a14036f-1a6e-0134.jpg

11:51 Futbaloví fanúšikovia v Nemecku budú môcť v budúcej sezóne v obmedzenej miere sledovať zápasy priamo na štadióne. Informáciu potvrdila v nedeľu pre Bild am Sonntag vedúca úradu kancelárky Angely Merkelovej Helge Braunová.

11:32 Počas soboty v Česku testy potvrdili ďalších 113 nových prípadov ochorenia COVID-19. Nárast o viac než 100 prípadov za 24 hodín tak v krajine zaevidovali už piaty deň po sebe.

Celkovo v ČR od začiatku pandémie potvrdili 13.855 prípadov nákazy a 358 úmrtí, vyliečilo sa doposiaľ 8733 infikovaných. Aktuálne je hospitalizovaných 135 pacientov.

11:15 V nedeľu odletia prví dovolenkári do chorvátskeho Splitu priamo z bratislavského letiska. Prvý odlet zabezpečí slovenská letecká spoločnosť AirExplore a uskutoční sa po 15. hodine. Informovala o tom hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Veronika Ševčíková.

10:35 Druhé najväčšie austrálske mesto Melbourne zavedie povinné nosenie rúšok na verejnosti, oznámili v nedeľu tamojšie úrady, ktoré zintenzívňujú snahy o zastavenie šírenia nového koronavírusu.

Počet obetí pandémie v Rusku sa zvýšil o 95 na 12.342. Z celkového počtu pacientov chorobe COVID-19 podľahlo 1,6 percenta nakazených.

10:27 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu v Rusku stúpol v nedeľu za posledných 24 hodín o 6109 na celkový počet 771.546. Počet vyliečených pacientov prekročil 550.000, informovalo tamojšie protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS.

10:10 V Českej republike registrujú 4764 aktívnych prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je dosiaľ najvyšší počet od začiatku pandémie. Vyplýva to z údajov, ktoré v nedeľu na svojej webovej stránke zverejnilo české ministerstvo zdravotníctva.

9:49 Dva pozitívne prípady pochádzajú z okresu Bratislava, jeden prípad má okres Michalovce.

9:40 Od prepuknutia ochorenia bolo na Slovensku už 1979 pozitívne testovaných osôb. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších sedem pacientov, uzdravilo sa spolu už 1530 ľudí. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom zostáva 28.

9:33 Na Slovensku pribudli tri prípady nákazy, otestovali 410 ľudí.

9:10 Proti vláde izraelského premiéra Benjamina Netanjahua protestovali tisícky ľudí. Predsedu vlády obviňujú z korupčných škandálov a nezvládania koronakrízy. Demonštrantov museli silové zložky rozohnať vodným delom.

8:20 Aj druhý deň summitu lídrov členských krajín Európskej únie v Bruseli sa skončil neúspešne. Na podobe multimiliardového balíka, ktorý má pomôcť oslabeným ekonomikám, sa prezidenti a premiéri stále nedohodli. Predstavitelia jednotlivých krajín tak pokračujú nad rámec pôvodného plánu v rokovaní aj v nedeľu.

Najviac úmrtí spomedzi jednotlivých krajín evidujú USA (140.103), nasledujú Brazília (78.772), Británia (45.273), Mexiko (38.888) a Taliansko (35.042).

8:00 Koronavírusová pandémia si vo svete vyžiadala už viac ako 600.000 životov, vyplýva z údajov, ktoré v nedeľu zverejnili agentúra AFP a americká Univerzita Johnsa Hopkinsa.

Bilancia AFP, vychádzajúca z oficiálnych informácií jednotlivých krajín, zaznamenáva 600.523 úmrtí z celkovo 14.233.355 prípadov nákazy. Z tohto počtu zomrelo 205.065 ľudí v Európe ako najviac postihnutom kontinente.

7:25 Svetová zdravotnícka organizácia hlásila v sobotu rekordný globálny prírastok počtu nakazených koronavírusom. Za posledných 24 hodín pribudlo vo svete viac ako 260.000 nových prípadov nákazy, informovala v sobotu na svojej webovej stránke stanica BBC.

Počet nových infekcií po prvý raz prekročil štvrť milióna za jeden deň, uvádza sa v správe WHO. Na rekordnom prírastku sa najviac podieľali Spojené štáty, Brazília, India a Juhoafrická republika.

7:15 Spojené štáty v sobotu zaznamenali 60.207 nových prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín. S odvolaním sa na najnovšie údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa o tom informovala agentúra AFP.

Za posledných 24 hodín (do nedele 02.30 h SELČ) pribudlo v USA v súvislosti s koronavírusom aj 832 nových úmrtí, uvádza zmienená prestížna univerzita so sídlom v Baltimore.

Celkovo tak v Spojených štátoch od začiatku pandémie zaznamenali už 3.698.209 prípadov nákazy a 139.960 súvisiacich úmrtí.

7:05 Americký štát Florida sa stáva epidemiologicky rizikovým miestom. Podľa najnovšej analýzy je novým koronavírusom nakazených 16 % tamojšej populácie. To znamená, že každý šiesty človek, ktorý chodí po ulici, je doma alebo v nemocnici, prišiel do kontaktu s ochorením Covid-19. Na Floride sa od začiatku pandémie nakazilo takmer 338-tisíc ľudí. Vyše 5 tisíc na infekciu zomrelo.

7:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v sobotu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok