V katedrále vypukol veľký požiar, hasiči popísali rozsah skazy

TA3 TASR
18.7.2020 10:22

Hasičom sa podarilo dostať pod kontrolu veľký požiar, ktorý vypukol v katedrále v meste Nantes na západe Francúzska. Oznámili to tamojšie pohotovostné zložky, podľa ktorých škody nemožno porovnávať s vlaňajším požiarom v parížskej katedrále Notre-Dame.

"Škody sa sústreďujú na organ, ktorý bol zjavne úplne zničený. Jeho plošina je veľmi nestabilná a mohla by sa zrútiť," povedal regionálny veliteľ hasičského zboru Laurent Ferlay novinárom pred katedrálou. Stredisko núdzových operácií predtým oznámilo, že pohotovostné zložky dostali oznámenie o požiari krátko pred 8.00 h, pričom na miesto vyslali viac ako 60 hasičov. Príčina vypuknutia plameňov vnútri budovy zatiaľ nie je známa.

Požiar, vyšetrujú ako prípad podozrenia z podpaľačstva. Prokuratúra v oznámení poukázala na to, že plamene vypukli na "troch rôznych miestach".

Z hlavného okna medzi dvoma vežami na priečelí historickej budovy stúpal ráno hustý dym, plamene však vidno nebolo, uviedla rozhlasová stanica France Info. Situáciu sledovali zhrození obyvatelia mesta i turisti, zatiaľ čo zasahujúce zložky okolie chrámu uzavreli.

Katedrálu svätého Petra a svätého Pavla v Nantes, ktorej stavba v gotickom štýle sa začala v 15. storočí, zasiahol rozsiahly požiar naposledy v roku 1972, keď zničil jej strechu. Vlani v apríli požiar zdevastoval katedrálu Notre-Dame v Paríži. Zničená bola strecha celej hlavnej lode a niektoré stredoveké okenné vitráže, poškodili sa aj vnútorné časti chrámu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok