Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Leica M10-R: Nová vlajková loď série M so 40 megapixelmi

Leica M10-R: Nová vlajková loď série M so 40 megapixelmi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Leica predstavila najnovší takzvaný diaľkomerný (rangefinder) fotoaparát M10-R. Ten získal full frame farebný obrazový snímač s vysokým rozlíšením až 40 megapixelov a právom tak zaujal miesto ako vlajková loď rodiny fotoaparátov M10.

Obrazový snímač s rozlíšením 40 megapixelov sa objavil už v modeli Leica M10 Monochrom, ktorý bol oznámený v januári tohto roku. No ako už názov napovedá, tento model fotil len čiernobielo. Nový diaľkomerný fotoaparát Leica M10-R sa však môže pochváliť novo vyvinutým farebným CMOS snímačom s rozlíšením 40 megapixleov vo formáte full frame (24 x 36 mm). Obrazový snímač pritom nemá low-pass filter a keďže sa jedná o značku Leica, kvalitné snímky sú takmer zaručené.

Diaľkomerový full-frame fotoaparát Leica M10-R.

Ďalším zaujímavým rozdielom medzi M10 Monochrom a M10-R je návrat ikonickej červenej bodky s logom Leica, ktorá sa teraz hrdo zobrazuje s prednej strany v strede nad objektívom. Diaľkomer je schopný snímať rýchlosťou približne 4,5 snímky za sekundu, s 2 GB bufferom. Má citlivosť na svetlo ISO100 až 50 000, s dlhou expozíciou na druhom konci rozsahu, vďaka maximálnej dobe uzávierky až 16 minút. Výrobca dodáva, že fotoaparát sa môže pochváliť „ super tichou prevádzkou spúšte“.

Diaľkomerový full-frame fotoaparát Leica M10-R.

Telo modelu M10-R je vyrobené zo zliatiny horčíka a je syntetickou kožou, s mosadznou hornou a dolnou časťou a chrómovanou povrchovou úpravou. Táto kombinácia dodáva fotoaparátu retro nádych. Hľadáčik disponuje automatickou kompenzáciu efektu parallaxie. Na zadnej strane nájdeme 3-palcový LCD displej s rozlíšením 1 036 800 bodov. Nechýba integrácie bezdrôtovej prenosovej technológie Wi-Fi v štandarde 802,11n a fotoaparát pracuje s objektívmi Leica M, vrátane starších skiel.

Nový diaľkomerový full-frame fotoaparát Leica M10-R sa začne predávať koncom tohto mesiaca. Cena bola stanovená na 8 295 dolárov len za telo bez objektívu. Na výber je čierne alebo strieborné farebné prevedenie.

Diaľkomerový full-frame fotoaparát Leica M10-R.