Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kompaktné laserové skenery pre prevod objektov do počítačovej 3D podoby

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
16. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohé budovy, ktoré sa ich majitelia chystajú prerobiť, nemajú často nijakú dokumentáciu, ktorá by popisovala všetky potrebné rozmery pre architekta. Našťastie, už v dnešnom svete technológií existuje unikátna metóda laserového skenovania.

Vo veľmi krátkom čase sa tak pomocou špeciálnych prístrojov dajú nielen nehnuteľnosti previesť do počítačovej 3D podoby, v istej mierke a s reálnymi rozmermi. V tomto smere pomáhajú odborníkom zariadenia švajčiarskeho výrobcu Leica Geosystems, ktoré sa už dostali do skutočne kompaktnej podoby. U špecialistov z Geotechu som tak zisťoval, čo všetko stroje dokážu.

Laserové skenovanie je v najefektívnejšou metódou priestorového merania a tvorby 3D modelov z nameraných údajov. Od laserových diaľkomerov sa líši tým, že v jednom okamihu meria namiesto jedného, doslova mračno bodov.

„Je to mriežka bodov, ktorá má pravidelné uhlové rozostupy. Každý bod má súradnice X,Y,Z a farbu. A tieto údaje sa potom pomocou softvéru neskôr premenia na 3D model,“ vysvetľuje pán Miroslav Kováč, Geotech Bratislava.

Titulom najmenší a najľahší pozemný laserový skener na svete sa pýši Leica BLK 360. Okolitý svet zachytáva aj pomocou systému farebných panoramatických snímok, spolu s vysoko presnými mračnami bodov.

„BLK 360 má integrovaný 3-kamerový systém a disponuje aj termokamerou. Používateľ má tak možnosť snímania panoramatických fotiek skenovaného miesta, pričom výsledná 360 stupňová fotografia má rozlíšenie až 150 megapixelov.“

Zariadenie sa otáča dokola a pri pohybe sníma prostredie rýchlosťou 360 tisíc bodov za sekundu.

„Celkovo skener vytvorí až 65 miliónov bodov a to za menej ako 3 minúty. Reálna presnosť nameraných bodov je pritom až 3mm.“

Celý proces skenovania zvládne aj úplný laik. Zariadenie sa spúšťa len jediným tlačidlom. BLK 360tka sa dá spárovať s ľubovoľným tabletom či smartfónom a môžete ju ovládať na diaľku. Priamo v mobile si môžete hneď pozrieť, čo ste naskenovali.

„Zariadenie je mobilné vďaka vymeniteľnej batérii, ktorá zvládne na jedno nabitie až 40 skenov.“

BLK360-tka si svoje uplatnenie nájde v priemyselnom dizajne, pri modernizácii a rekonštrukciách interiérov, ale aj v architektúre.

„Laserový skener dokáže vytvárať v rámci BIM, informačné modely aj existujúcich stavieb. Pri novostavbách ktoré naopak už BIM majú, môžete zase rýchlo porovnať vznikajúcu stavbu s 3D modelom a viete tak odhaliť nepresnosti vo výstavbe alebo chybu. Skener sa dá však použiť aj v kriminalistike, pri dokumentácii dopravných nehôd a taktiež v priemysle 4.0. Aplikácií je však oveľa viac.“

Ďalším zaujímavým modelom z rodiny laserových skenerov Leica je BLK 3D. Na prvý pohľad vyzerá ako väčší mobilný telefón.

„V tomto modeli spojil švajčiarsky výrobca funkcie laserového diaľkomera a fotogrametrie, čo umožňuje profesionálne a presné meranie dĺžok a plôch už priamo z fotky. BLK3D urobí fotku a priamo na tom zariadení alebo kedykoľvek neskôr v kancelárskej aplikácii, vie používateľ presne zmerať potrebné rozmery.“

Po nasnímaní stačí jednoducho kliknúť na zvolený objekt, ktorý je viditeľný na fotke a jeho rozmery sa zobrazia priamo na displeji. O všetko sa stará systém dvoch kalibrovaných kamier a technológia merania laserom.

Priamo v teréne sa zariadenie využíva na jednoduché vytváranie digitálnych plánov, pomocou náčrtu priamo na displeji. Prípadne je možné importovať už existujúce výkresy a pridať k nim fotografie aktuálneho stavu.

„Prístroj pomôže aj pri dokumentovaní elektrických vedení v dome, prípadne aj podlahového vykurovania. Kedykoľvek sa totiž viete vrátiť k fotke, ktorú s ním urobíte, a presne si na nej odmerať, kde je vedenie uložené. Vďaka tomu ho vlastne nikdy nepoškodíte.“

Prístroj dokáže využiť veľa remeselníkov pri tvorbe cenových ponúk, pri ktorých často potrebujú určiť rozmery, či plochu objektu rekonštrukcie. Aj neprístupnú fasádu alebo strechu tak dokážu okamžite zamerať len jednoduchým stlačením tlačidla, čo rozhodne ušetrí hodiny meraní s klasickým pásmom.

Pri prenášaní reality do digitálnej podoby pritom rozhodne pomôže aj najnovší prírastok medzi laserovými skenermi Leica - model BLK2GO. Mobilný ručný laserový skener je navrhnutý tak, aby efektívne a rýchlo skenoval rozsiahle objekty do 3D podoby.

„Možnosť skenovať objekty počas chôdze prináša oveľa väčšiu efektivitu ako v prípade terestrických laserových skenerov. BLK2GO je tiež možné pripojiť cez mobilnú aplikáciu a v reálnom čase kontrolovať skenované výsledky,“ dopĺňa pán Miroslav Kováč, Geotech Bratislava.

Laserové skenery výrazne posunuli ľudstvo v tom, aby sa reálny svet veľmi rýchlo preniesol do toho počítačového. V každom prípade to dnes využívajú viaceré profesie, no možno sa raz budeme všetci prechádzať, počas rôznych výletov, s podobnými zariadeniami v ruke, aby sme si odniesli naozaj verný a trojrozmerný zážitok z danej lokality.