Heger s Milanovou reštartujú kultúru, potrebuje lepšie riadenie

TA3 SITA
16.7.2020 13:45

Kultúra potrebuje lepšie riadenie, plánovanie, zber dát a priority. Upozornil na to podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger na spoločnej tlačovej konferencii s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou. Zdôraznil, že kultúrne inštitúcie pracujú neefektívne a mnoho kultúrnych pamiatok je v dezolátnom stave. Ako dodal, v kultúrnej politike doposiaľ chýbali jasné ciele, merateľné ukazovatele a tiež analytické úlohy, vďaka ktorým je možné nájsť riešenia problémov v tejto oblasti.

Prvá revízia výdavkov v histórii

Ministerka kultúry na stretnutí informovala, že Inštitút kultúrnej politiky spolu s Útvarom hodnoty za peniaze vypracovali po prvýkrát v histórii samostatného Slovenska Revíziu výdavkov na kultúru. Rezort tak má vôbec prvýkrát k dispozícii tieto údaje. „Považujem to za nový začiatok alebo reštart kultúry. Revízia výdavkov nám len potvrdila, že náš plán je správny a teraz došlo k prepojeniu Programového vyhlásenia vlády a revízie,“ povedala ministerka. Zároveň upozornila, že opatrenia vychádzajúce z revízie vytvárajú konkrétny plán pre kultúru. Revízia tiež odhalila oblasti, v ktorých možno ušetriť, respektíve efektívne využiť finančné prostriedky. Podľa ministerky potrebuje rezort oveľa viac finančných prostriedkov ako doteraz.

„V kultúre budeme prihliadať aj na manažérsky aspekt. Ďalším zdrojom je zvýšenie efektivity výberu koncesionárskych poplatkov, kde by vedel Rozhlas a televízia Slovenska znížiť výpadok do približne štyroch miliónov eur,“ vysvetlila Milanová. Revízia zároveň identifikovala, do ktorých oblastí možno smerovať financie.

Riaditeľ Inštitútu kultúrnej politiky Matúš Bieščad uviedol, že dáta v oblasti kultúrnych politík nie sú dostatočné. „Čakajú nás ďalšie úlohy na zefektívnenie výdavkov v kultúre,“ upozornil.

Efektívna činnosť ušetrí peniaze

Riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze Štefan Kišš v tejto súvislosti dodal, že útvar presadzuje, aby bolo v každom sektore stanovené a analyticky podložené, kam dodatočné finančné zdroje investovať. Vláda v stredu 15. júla schválila záverečnú správu k Revízii výdavkov na kultúru. Podľa Inštitútu kultúrnej politiky a Útvaru hodnoty za peniaze je možné zefektívnením činností ročne ušetriť zdroje v oblasti kultúry v objeme 19,2 milióna eur.

Podľa revízie je možné úspory dosiahnuť predovšetkým znížením nákladov na údržbu hardvéru a softvéru digitalizačných pracovísk s odhadovanou výškou úspor od jedného do ôsmich miliónov eur ročne podľa zvoleného modelu. Ďalšími zdrojmi úspor sú zvyšovanie vlastných príjmov zriadených organizácií ministerstva kultúry s odhadovanou sumou 6,8 milióna eur ročne, zvýšenie efektivity výberu úhrady za služby verejnosti RTVS v sume 4,2 milióna eur a zmena na nákladovo efektívnejší predajný a rezervačný systém s úsporou zhruba 150-tisíc eur ročne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok