Krajniak prezradil, aká má byť minimálna mzda v budúcom roku

TA3 TASR SITA
15.7.2020 15:09

Hrubá minimálna mzda na rok 2021 by mala predstavovať 620 eur. Návrh v tejto podobe predkladá ministerstvo práce do medzirezortného pripomienkového konania. Informoval o tom šéf rezortu práce Milan Krajniak (Sme rodina).

V čistom by tak zamestnanci mali od začiatku budúceho roka zarábať 506 eur. Rezort práce chce tiež zaviesť tzv. štartovaciu minimálnu mzdu vo výške 75 % z minimálnych hrubých mesačných zárobkov, teda v sume 465 eur. Túto minimálnu mzdu môžu dostávať dlhodobo nezamestnaní, ktorí sú v evidencii úradov práce viac ako jeden rok. Ak si tieto osoby nájdu prácu, po roku poberania štartovacej minimálnej mzdy prejdú na minimálnu mzdu v sume 620 eur.

Minimálna mzda na Slovensku má pritom podľa platnej legislatívy od začiatku budúceho roka stúpnuť najmenej na 656 eur, čo je 60 percent z priemernej hrubej mzdy na Slovensku za rok 2019. Novelu zákona o minimálnej mzde, podľa ktorej najnižšie hrubé zárobky od roku 2021 predstavujú aspoň 60 % z priemernej hrubej mzdy spred dvoch rokov, v októbri minulého roka v parlamente presadili poslanci za Smer-SD.

Minimálna mzda na Slovensku má pritom podľa platnej legislatívy od začiatku budúceho roka stúpnuť najmenej na 656 eur, čo je 60 percent z priemernej hrubej mzdy na Slovensku za rok 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok