Trináste dôchodky budú. Minister Krajniak zverejnil, v akej výške

TA3 TASR
15.7.2020 11:14

Rezort práce v stredu predloží do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o 13. dôchodku. Ide tak meniť zákon, ktorý ešte prijala bývalá vláda. Minister práce Milan Krajniak povedal, že dôchodcovia dostanú viac ako dvojnásobok toho, na čo boli zvyknutí. Trinásty dôchodok majú dostať seniori v tomto roku, na tom sa nič nemení.

Na 13. dôchodky pôjde o 154,9 milióna viac

"Zákon o 13. dôchodku je pripravený takým spôsobom, že dáva dôchodcom viac ako dvojnásobok toho, na čo boli kedykoľvek zvyknutí k štandardnému dôchodku dostať," vyhlásil v stredu počas predstavovania vládneho sociálneho balíčka Krajniak. Dôchodcovia v minulosti dostávali vianočný príspevok koncom roka, bývalá vláda však schválila 13. dôchodok, ktorý ho mal už v tomto roku nahradiť. Výška 13. dôchodku mala byť pre jednotlivých poberateľov vo výške súčasných priemerných jednotlivých dôchodkov.

Ministerstvo práce ale pripravilo zmeny. "Vynaložíme na 13. dôchodok o 154,9 milióna eur navyše, ale nebudeme ho vyplácať každému rovnako. Najviac chceme pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú," vysvetlil Krajniak. Každý dôchodca, aj ten s vyššími dôchodkami, dostane podľa ministra aspoň symbolicky 13. dôchodok. "Urobili sme to ale tak, aby tí s najmenšími dôchodkami dostali najviac," podotkol Krajniak.

Bezplatná MHD i zrušené doplatky za lieky

Po novom senior s dôchodkom do 214,82 eura má dostať 13. dôchodok v sume 300 eur, pričom si oproti vianočnému príspevku z minulosti polepší o 100 eur. Senior s dôchodkom 300 eur dostane 13. dôchodok vo výške 269,34 eura, senior so 400-eurovým dôchodkom dostane 233,34 eura, senior s 500-eurovým dôchodkom dostane 197,34 eura, pričom tento dôchodca by v minulosti dostal vianočný príspevok vo výške 71,86 eura.

"My sme tu 10 rokov počúvali sľuby o tom, ako niekto 13. dôchodok urobí, ale my na rozdiel od tých dvoch pánov z minulosti, ho realizujeme. Dôchodcom navyše pomáhame tým, že rušíme aj doplatky za lieky, ale aj poplatky za miestnu hromadnú dopravu a autobusy," dodal Krajniak s tým, že vláda tak pomáha aj tým dôchodcom, ktorí doteraz nemohli využívať vlaky zadarmo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok