Cvičia psy, ktoré majú rozoznávať ľudí nakazených koronavírusom

TA3 TASR
15.7.2020 10:10

Čilská polícia cvičí psy, aby čuchaním potu detegovali ľudí nakazených novým druhom koronavírusu.

Cvičia psy, ktoré majú rozoznávať ľudí nakazených koronavírusom
SITA/AP (ilu)

Tento výcvikový program je spoločným úsilím čilskej polície a odborníkov z Čilskej pápežskej katolíckej univerzity v Santiagu a nadväzuje na podobný program z Francúzska. Štyri psy - tri zlaté retrievery a jeden labrador - doposiaľ odhaľovali prítomnosť výbušnín a nelegálnych drog a hľadali nezvestné osoby. Pes má 330 miliónov čuchových receptorov a schopnosť detegovať pachy 50-krát lepšie než človek.



"Vírus síce nemá žiadny zápach, ale infekcia spôsobuje zmeny metabolizmu, čo vedie k uvoľňovaniu určitého typu potu, ktorý by pes mohol odhaliť," povedal profesor veterinárnej epidemiológie Fernando Mardones. Psy dokážu rozoznať v človeku choroby, ako je tuberkulóza, malária či počiatočné štádium rakoviny. Keďže tieto zvieratá dokážu odhaliť jemné zmeny v teplote pokožky, môžu sa potenciálne využiť aj pri zisťovaní horúčky.

Charitatívna organizácia Medical Detection Dogs, ktorá využíva psov na odhalenie ochorení, ich začala cvičiť na detegovanie nákazy COVID-19 ešte koncom marca. Čilskí odborníci dúfajú, že výcvik psov sa dokončí už v auguste a bude ich možno poslať do terénu, najmä do oblastí s vysokým zoskupením ľudí, ako sú železničné stanice, letiská či zdravotnícke zariadenia. V krajine doposiaľ zaznamenali 319 493 prípadov nákazy COVID-19 a tomuto ochoreniu tam podľahlo vyše 11 000 ľudí.

Témy: pes Francúzsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok