Diplomovku som obhájil, tvrdí Gröhling. Vo funkcii chce zostať

TA3 TASR SITA
14.7.2020 14:14

Študoval som päť rokov, mám za sebou skúšky a štátnice. Prácu som obhájil. Minister školstva Branislav Gröhling sa postavil pred kamery a obhajoval svoju diplomovú prácu, ktorej originalitu médiá spochybnili. Minister uviedol, že nie je "prikovaný" ku svojej stoličke, ale chce naďalej realizovať potrebné reformy.

Netvrdí, že práca je super

Minister školstva Branislav Gröhling neodstupuje zo svojho postu a v súčasnosti by svoju záverečnú prácu napísal inak. Uviedol to na utorkovej tlačovej konferencii. „Nebudem tvrdiť, že tá práca je hviezdna a super, ale nepovažujem za správne, aby sme tieto práce z minulosti posudzovali podľa aktuálnych podmienok,“ myslí si minister.

Gröhling uviedol, že keď sa po rokoch pozrel na svoju prácu, tak by ju v súčasnosti napísal lepšie. Za svojím titulom si však stojí a odmieta, že by sa k nemu dostal podvodom. Tvrdí, že prácu napísal podľa vtedy platných pravidiel, ktoré povoľovali 50-percentnú zhodu. „Nemali sme žiaden limit na použitie zdrojov,“ doplnil. Na margo možných chýb pri citáciách Gröhling uviedol, že mu je ľúto, ak pochybil, avšak vtedy mu to nevytkli.

Prečo zmizla z internetu

K faktu, že jeho prácu odstránili z internetu po 11 rokoch, sa vyjadril, že ju museli odstrániť na základe licenčnej zmluvy. „Práca je zverejnená v knižnici a môžete si ju tam pokojne pozrieť. To, o čom sa včera písalo, bol iba internetový zdroj,“ vysvetlil Gröhling.

Denník N v pondelok 13. júla informoval, že Gröhling mal získať svoj magisterský titul pochybným spôsobom, keďže jeho diplomová práca je podľa média kompilátom s prvkami plagiátu. Gröhling mal navyše podľa denníka v čase škandálu diplomovej práce Borisa Kollára požiadať Paneurópsku vysokú školu aby stiahla jeho práce z webu knižnice. „Prácu som napísal a obhájil pred 11 rokmi. Je v súlade s vtedajšími pravidlami, ktoré platili na škole. Nedá sa ju posudzovať podľa dnešných pravidiel. Už vôbec nie podľa pravidiel z iných škôl,“ ozrejmil v pondelok minister.

PEVŠ nevidí v súvislosti s diplomovou prácou žiadne porušenie predpisov či morálne pochybenia autora, ktoré by odôvodňovali výzvy na jeho odstúpenie. Poprela tiež informácie o tom, že by Gröhling požiadal o utajenie záverečnej práce.

Reakcia Petra Pellegriniho: „Keď už zo svojej funkcie pre kauzu diplomovky neodstúpil predseda parlamentu Boris Kollár ako druhý najvyšší ústavný činiteľ, tak by sa k veci mal postaviť ako chlap minister školstva. Ten by totiž mal byť vzorom pre všetkých študentov. Ak by odstúpil, bolo by to veľmi pekné politické gesto,"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok