Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vollebak premieňa elektronický odpad na farebné hodinky

Vollebak premieňa elektronický odpad na farebné hodinky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Britský výrobca odevov Vollebak si pripravil ďalšiu technologickú zaujímavosť, no trocha z iného súdka. Tentoraz chce spoločnosť zabrániť, aby materiály z vyradenej elektroniky plnili skládky. Vývojári preto recyklovali rôzne vyradené časti elektroniky do očarujúcich hodiniek s príhodným názvom Garbage Watch.

Spoločnosť Vollebak je známa tým, že skúma, ako môžu pokročilé materiály a technológie zmeniť funkcionalitu odevov. Medzi zaujímavé výtvory patrí napríklad športová bunda, ktorá v noci svieti jasnou fosforovou farbou alebo kolekcia čierneho technického oblečenia, ktoré v určitých miestach odráža osvetlené biele body či bunda, ktorá odráža svetlo v dúhových farbách.

Garbage Watch: Hodinky vyrobené z elektronického odpadu.

Výrobca sa teraz zameral na elektroniku, ktorá ako odpad končí na skládkach. Hoci sa s vyradenou elektronikou zaobchádza ako s odpadom, podľa spoločnosti Vollebak ním nemusí byť. Obsahuje totiž veľa vzácnych kovov, ako sú napríklad striebro, platina, meď, nikel, kobalt, hliník a zinok. Okrem toho by sa rôzne časti elektroniky mohli dať recyklovať do štýlových zariadení. To sa rozhodli vývojári prezentovať novými hodinkami Garbage Watch. Tie síce nezachránia všetok odpad, no mohli by byť súčasťou inovatívnych riešení.

Garbage Watch: Hodinky vyrobené z elektronického odpadu.

Umelé hodinky Garbage Watch by mohli pomôcť zabrániť tomu, aby rôzne elektronické komponenty, ako sú drôty alebo mikročipy neskončili na skládkach. Touto cestou by sa mohli dať recyklovať rôzne kovy a materiály. Spoločnosť Vollebak pritom plánuje posunúť prototyp hodiniek do výroby niekedy v priebehu budúceho roka. Záujemcovia o toto štýlové a ekologické nositeľné zariadenie sa môžu prihlásiť na čakaciu listinu na stránkach výrobcu.

Garbage Watch: Hodinky vyrobené z elektronického odpadu.