Gröhling mal získať titul pochybným spôsobom, minister reagoval

TA3 SITA TASR
13.7.2020 17:08

Problém so svojou diplomovou prácou by mohol mať aj minister školstva Branislav Gröhling. Ten mal získať magisterský titul za prácu, ktorá je kompilátom s prvkami plagiátu. Minister však považuje svoju diplomovú prácu v súlade s vtedajšími pravidlami školy.

Informáciu priniesol Denník N. Gröhling považuje svoju diplomovú prácu v súlade s vtedajšími pravidlami, ktoré platili na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave, kde titul získal. „Prácu som napísal a obhájil pred 11 rokmi. Je v súlade s vtedajšími pravidlami, ktoré platili na škole. Nedá sa ju posudzovať podľa dnešných pravidiel. Už vôbec nie podľa pravidiel z iných škôl," ozrejmil minister.

Gröhling mal získať svoj titul pochybným spôsobom, keďže jeho diplomová práca je vraj kompilátom s prvkami plagiátu. Gröhling mal navyše v čase škandálu Borisa Kollára požiadať Paneurópsku vysokú školu, aby stiahla jeho práce z webu knižnice.

Poukázal na to, že pokračovať v bakalárke a dopísať ju ako diplomovú prácu školy štandardne umožňujú. Zvyšuje to síce zhodu, ale je to podľa jeho slov povolené. „Smernica dekana na BVŠP (Bratislavskej vysokej škole práva, skorší názov Paneurópskej vysokej školy) v tom čase umožňovala, aby maximálne 50 percent diplomovej práce tvorila bakalárka. Ja to mám na úrovni 33 percent. Škola navyše nemala určené žiadne pravidlo, ktoré by určovalo, aká je povolená miera citácii a parafráz. Aj dnes je to rôzne. Niekde sa povoľuje zhoda 40 percent, niekde 30 percent. Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach povoľuje na dizertačných prácach zhodu 50 percent, prípadne aj viac. Niekde nie je hranica žiadna," dodal Gröhling.

Minister zastáva názor, že všetky podmienky splnil a prácu obhájil. Zdôraznil, že na texty odkazuje pod čiarou alebo priamo v texte. „Dnes po 11 rokoch sa to nedá hodnotiť podľa iných pravidiel z iných škôl. Možno Paneurópska medzičasom zmenila pravidlá, ale pred 11 rokmi ich mala jasne dané a ja som ich štandardne splnil," objasnil šéf rezortu školstva. Doplnil, že v licenčnej zmluve neumožnil zverejnenie práce. „Napriek tomu práca 11 rokov visela na webe a stále je možné vidieť ju v knižnici. Školu som upozornil a prácu z webu stiahli," uzavrel Gröhling.

Premiérovi Igorovi Matovičovi by bolo ľúto, ak by vláda prišla o Branislava Gröhlinga ako ministra školstva. Vyhlásil to v pondelok s tým, že to povedal bez akéhokoľvek kontextu. Predseda vlády sa nechcel vyjadriť k tomu, či by mal Gröhling uvoľniť post ministra pre pochybnosti o jeho diplomovej práci. "Poučený kauzou Borisa Kollára si dovolím pomlčať," povedal Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok