Imunitu voči koronavírusu nezískate nadlho, naznačila štúdia

TA3 SITA
13.7.2020 16:52

Imunita voči novému koronavírusu môže byť len krátkodobá. Naznačuje to nová štúdia ľudí, ktorí sa nakazili vírusom a zotavili sa z neho. Vedci z King’s College London skúmali, ako si telo vytvára protilátky proti vírusu a ako dlho po vyliečení v ňom zostávajú.

Imunitu voči koronavírusu nezískate nadlho, naznačila štúdia
SITA/AP

Informuje o tom spravodajský portál BBC. Na štúdii sa zúčastnilo 96 ľudí. Takmer všetci z nich mali zaznamenateľné protilátky, ktoré by dokázali neutralizovať a zastaviť koronavírus. Po viac ako troch mesiacoch výskumu však ich hladina začala klesať.

Zatiaľ nie je jasné, či tento pokles znamená, že sú ľudia znovu náchylní nakaziť sa koronavírusom. Podobné krátkodobé reakcie sú aj v prípade iných vírusov, napríklad pri nachladnutí. Je teda možné, že sa ľudia môžu opakovane nakaziť.

Ľudia bez zaznamenateľných protilátok však nemusia zostať úplne bez imunity. V tele sa tvoria aj takzvané T-bunky, ktoré sú súčasťou imunitného systému a identifikujú a odstraňujú infikované bunky. Na to, aby bolo známe, čo sa deje s ľuďmi v prípade druhého či tretieho kontaktu s koronavírusom, sú potrebné ďalšie a dlhodobejšie štúdie.

Témy: Protilátka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok