V rozpočte boli kostlivci, tvrdí minister financií. Novela ho opravuje

TA3 TASR
13.7.2020 14:26

Novela zákona o štátnom rozpočte, ktorou by sa mal v najbližších dňoch zaoberať parlament, opravuje, respektíve dopĺňa len položky, ktoré boli predchádzajúcou vládou podhodnotené, alebo s ktorými rozpočet pre pandémiu vlani nemohol počítať. Uviedol to po skončení rokovania vládneho kabinetu minister financií Eduard Heger.

V rozpočte boli kostlivci, tvrdí minister financií. Novela ho opravuje
TASR/Pavol Zachar

"Rozpočtový proces trvá celý rok, začína od začiatku roka, my sme teraz už v rozpočtovom procese na rok 2021. Myslieť si, že dokážeme novelizovať rozpočet na rok 2020 spôsobom, akým sa zostavuje rozpočet, je úplne naivné a detinské. Predpokladám, že toto si nikto nemyslí, kto trochu rozumie zostavovaniu rozpočtu. Preto prichádzame s novelou rozpočtu a navyšujeme len tie položky, ktoré boli zle urobené, alebo ktoré v ňom neboli z dôvodu pandémie. Zároveň opravujeme tých 'kostlivcov v skrini', ktorých sme ponachádzali," spresnil Heger.

Vláda v novelizovanom rozpočte na rok 2020 podľa ministra financií počíta s viacerými rezervami tak, aby dokázala reagovať na situácie, o ktorých sa politicky rozhodne. "Predpokladám, že rozhodnutie o tom príde veľmi skoro,"doplnil Heger. Avizované tzv. trináste dôchodky, ktoré schválila predchádzajúca vláda a ktoré by sa mali vyplácať koncom tohto roku, podľa jeho slov nemali v aktuálne platnom štátnom rozpočte finančné krytie a ich vyplatenie by sa aj podľa novelizovaného rozpočtu zabezpečovalo na dlh.

Doplnil, že úspory v rozpočte v túto chvíľu ešte nie sú spočítané. "Máme momentálne narátané rezervy na to, aby sme vedeli pokryť všetky potreby, ktoré nás postretnú. S istotou počítame napríklad aj s takou položkou, ako je obstarávanie ochranných prvkov, ktoré za prvý polrok, počas prvej vlny pandémie, stáli okolo 130 miliónov eur. Na prípadnú druhú vlnu pandémie sme si dali rezervu na tento účel vo výške 150 miliónov eur pre Správu štátnych hmotných rezerv. V rozpočte teda rátame s viacerými rezervami, ktoré nemusia byť vyčerpané, ak to nebude nevyhnutné a budú sa čerpať, ak sa naplnia podmienky súvisiace s daným opatrením," dodal Heger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok