Schválili vysoké pokuty za nedodržanie karantény i posielanie čísiel

TA3 SITA
13.7.2020 13:17

Zasielanie telefónnych čísiel operátormi Úradu verejného zdravotníctva a taktiež sprísnenie pokút za nedodržanie nariadenej izolácie či karantény je bližšie k realite. Návrh novely zákona o elektronických komunikáciách schválila vláda.

Nie 5000, ale do 5000 eur

Vláda schválila návrh novely zákona s drobnou zmenou v súvislosti s výškou pokuty za nedodržanie karanténnych opatrení, ktorá nebude taxatívne stanovená ako 5000 eur, ale táto suma bude maximálnou hranicou udelenej pokuty. Ministri k novele schválili aj návrh na skrátené legislatívne konanie, parlamentným rokovaním tak prejde v zrýchlenom režime.

Vládou schválený materiál pritom umožňuje Úradu verejného zdravotníctva SR žiadať od operátorov telefónne čísla majiteľov mobilných telefónov, ktorí prichádzajú na Slovensko epidemiologicky menej bezpečných krajín. Operátori majú pre tento účel dostať právo na nevyhnutný čas spracúvať lokalizačné údaje užívateľov aj bez ich súhlasu.

Tí majú zároveň prostredníctvom SMS správ informovať svojich zákazníkov v zahraničí o epidemiologickej situácii a ich povinnostiach v súvislosti s pandémiou po príchode späť na Slovensko. Novelou sa má tiež stanoviť nový priestupok nedodržania nariadenej izolácie či karanténnych opatrení pri príchode z krajiny, ktorá nie je označená ako bezpečná s maximálnou pokutou spomínaných 5 000 eur.

Nebudú dostávať osobné údaje

Minister dopravy Andrej Doležal, ktorý návrh predkladal, tvrdí, že Úrad verejného zdravotníctva SR nebude dostávať na základe tejto legislatívy žiadne osobné údaje. Hovorí, že od operátorov dostane iba zoznam telefónnych čísel účastníkov, ktorí navštívili rizikovejšie krajiny. Tento zoznam dodatočne porovná so zoznamom telefónnych čísel účastníkov, ktorí sa po návrate na Slovensko podľa pokynov nahlásia regionálnym úradom verejného zdravotníctva a identifikuje tak osoby, ktoré si po návrate do krajiny svoju nahlasovaciu povinnosť nesplnia.

"V žiadnom prípade sa nejedná o osobné údaje, Úrad verejného zdravotníctva SR dostane len zoznam telefónnych čísel, ktoré sa nachádzali v červenej krajine a za isté časové obdobie prišli na Slovensko,"
povedal po pondelňajšom rokovaní kabinetu. Ako dodal, čísla majú byť po spracovaní zmazané a navyše má úrad raz ročne predkladať správu o nakladaní s týmito údajmi ústavnoprávnemu parlamentnému výboru.

Novela reaguje na riziko nákazy

Ministerstvo dopravy pritom predložený návrh novely zákona o elektronických komunikáciách odôvodňuje hlavným rizikom šírenia nákazy nového koronavírusu, ktorým je okrem komunitného šírenia import ochorenia zo zahraničia. "Predmetom návrhu zákona je úprava, ktorá umožní rýchlu a efektívnu identifikáciu potenciálnych nositeľov nákazy a kontrolu dodržiavania opatrení nariadených na zamedzenie šírenia nákazy formou poskytnutia relevantných dát orgánom vykonávajúcim monitoring vývoja epidemiologickej situácie a kontrolu dodržiavania nariadených opatrení," uvádza sa v návrhu s tým, že takáto úprava má umožniť adresnejšie smerovanie opatrení bez potreby plošného uzatvárania hraníc.

Materiál pritom stanovuje povinnosť operátorov na základe žiadosti Úradu verejného zdravotníctva SR poskytovať telefónne čísla účastníkov, aby mohol prijať zodpovedajúce opatrenia pred šírením koronavírusu. Týkať by sa malo osôb, ktoré sa majú prihlásiť podľa príslušného opatrenia pri príchode z tzv. "červenej krajiny". Poskytnúť by ich mali v pracovné dni najneskôr do 24 hodín od podania písomnej žiadosti úradom. Operátori zároveň pre tento účel dostávajú právomoc na obmedzený čas spracúvať lokalizačné údaje užívateľov mobilných zariadení, a to aj bez ich súhlasu. Podmienkou je prijatie zodpovedajúcich technických a organizačných opatrení na ochranu súkromia a osobných údajov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok