Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

JUC: Prvý surf na svete vyrobený z recyklovaných uhlíkových vlákien

JUC: Prvý surf na svete vyrobený z recyklovaných uhlíkových vlákien
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť JUC Surf, ktorá vznikla na austrálskej univerzite Deakin, využila znalosti v organickej chémii a leteckom inžinierstve na výrobu prvého surfu z recyklovaných uhlíkových vlákien na svete. Nový surf nielenže môže zredukovať skladovanie odpadu, ale funguje rovnako ako bežný surf.

Kým uhlíkové vlákno je vďaka svojim vlastnostiam považované za skvelý materiál, podľa spoločnosti JUC Surf sa ho viac ako 45 000 ton ročne vyhodí na skládku. Vďaka použitiu zásad inžinierstva a chémie z univerzity Deakin sa však podarilo vytvoriť surf, ktorý je prínosom pre životné prostredie z pohľadu znižovania skládok.

JUC Surf z recyklovaných uhlíkových vlákien.

Vývojári pritom spolupracovali so spoločnosťami Boeing R a T Aerospace na pokročilých povrchových úpravách uhlíkových vlákien s cieľom zlepšiť ich priľnavosť k živici. Medzi ďalšie inovácie patrila pokročilá elektrochemická technika a nové spôsoby recyklácie uhlíkových vlákien, aby sa materiál stal ešte odolnejším. Súčasné surfy z uhlíkových vlákien sú totiž príliš tuhé a náchylné na vytváranie mikrotrhlín a poškodenia materiálu.

JUC Surf z recyklovaných uhlíkových vlákien.

Tím nasmeroval svoje znalosti do výroby vysoko pevných surfov, ktoré majú konvenčné jadrá z polystyrénu a epoxidovej živice. No špeciálne navrhnutá štruktúra z uhlíkových vlákien poskytuje surfu rovnakú flexibilitu ako pri použití tradičných materiálov, no s väčšou pevnosťou a menšou hmotnosťou.

Ekologické surfy JUC sú teraz k dispozícii na predbežnú objednávku prostredníctvom webových stránok spoločnosti. Ich cena sa pohybuje od 650 do 900 AUD (približne 400 až 554 EUR).

JUC Surf z recyklovaných uhlíkových vlákien.