Pripravujú zmeny pri gastrolístkoch, dôchodkoch i práci z domu

TA3 TASR
13.7.2020 10:55

Na Slovensku by sa mal zaviesť osobný dôchodkový produkt. Návrh zákona pripravuje ministerstvo práce. Jeho cieľom má byť vytvorenie podmienok pre poskytovanie štandardizovaného produktu osobného sporenia jednotlivcov na dôchodok. Ministerstvo pripravuje aj novelu, ktorá má riešiť výkon práce z domácnosti zamestnanca či úpravu poskytovania gastrolístkov.

Pripravujú zmeny pri gastrolístkoch, dôchodkoch i práci z domu
SITA/Ľudovít Vaniher

Budú reagovať na podnety z praxe

Ministerstvo práce pripravuje novelu Zákonníka práce, ktorá má riešiť výkon práce z domácnosti či úpravu gastrolístkov. Medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu by sa malo začať v septembri tohto roka. Ministerstvo zdôvodnilo, že novelu pripravuje na základe uznesenia vlády v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia na Slovensku a koronakrízou.

Návrhom zákona sa zohľadnia osobitosti výkonu práce z domácnosti zamestnanca, upraví sa možnosť zamestnanca vybrať si medzi stravovacími poukážkami a finančným príspevkom na stravovanie a osobitne sa upraví možnosť dočasného prideľovania zamestnancov medzi materskými a dcérskymi spoločnosťami. Okrem toho má právna norma primerane aj zohľadniť kritérium reprezentatívnosti pri pôsobení zástupcov zamestnancov u zamestnávateľa a vytvoriť sa má nový model primeranej zodpovednosti odberateľa práce alebo služby za nelegálne zamestnávanie zamestnancov.

Rezort práce priblížil, že navrhované zmeny majú reagovať aj na rôzne podnety z praxe. Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov do 10. augusta tohto roka.

Jednoduchý, transparentný a bezpečný

Zavedením osobného dôchodkového produktu sa má vytvoriť taká forma dobrovoľného sporenia na dôchodok, ktorá by dokázala pritiahnuť nových sporiteľov a zvýšiť celkový objem ich úspor. "Hlavnými charakteristikami osobného dôchodkového produktu by mali byť jednoduchosť, transparentnosť, bezpečnosť, zabezpečenie dostatočnej miery zhodnotenia a tým aj vyššieho objemu úspor slúžiacich na zabezpečenie dodatočného príjmu na dôchodku," uviedol rezort práce. Zámerom pripravovaného návrhu zákona je vytvorenie nového produktu s harmonizovanými prvkami, najmä čo sa týka dlhodobej alokácie úspor jednotlivcov počas ich ekonomicky aktívneho života i foriem výplaty s dôrazom na postupné a dlhodobé čerpanie úspor.

Ľudia v produktívnom veku spravidla nevenujú primeranú pozornosť zabezpečeniu dodatočného príjmu v dôchodku, pričom viaceré výskumy zároveň potvrdili, že ľudia uprednostňujú najmä okamžitú spotrebu pred odloženou spotrebou. Toto správanie je možné zmeniť motiváciou zo strany štátu, a to buď nepriamou formou, napríklad prostredníctvom daňovej úľavy pre jednotlivca alebo zamestnávateľa, alebo priamou formou, teda štátnym príspevkom naviazaným na príspevok jednotlivca. "Návrh novej regulácie osobného dôchodkového produktu by mal byť preto spojený so zmenami legislatívy v daňovej, respektíve odvodovej oblasti," podotklo ministerstvo.

Skúsenosti zo zahraničia naznačujú, že je vhodné v rámci osobných dôchodkových schém umožniť pluralitu poskytovateľov a produktov, a tým aj väčší výber pre obyvateľov. "Ak by sa súčasný tretí pilier rozšíril o ďalšie finančné inštitúcie ponúkajúce osobný dôchodkový produkt, predpokladáme, že to bude mať na rozvoj dobrovoľného zabezpečenia dôchodku pozitívny vplyv. Okrem iného by zvýšenie konkurencie mohlo zintenzívniť tlak aj na dosahovanie vyššieho reálneho zhodnotenia v doplnkových dôchodkových fondoch, a rovnako priniesť aj ďalšiu pozitívnu externalitu v podobe nižších odplát a poplatkov pre klientov," očakáva rezort práce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok