Páchateľa novozélandskej masakry čaká súd, chce sa obhajovať

TA3
13.7.2020 07:26

Útočník, ktorý vlani v marci v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch zastrelil 51 ľudí, sa vyjadril, že sa chce obhajovať sám. Súdny proces v tomto prípade sa má začať v auguste.

Páchateľa novozélandskej masakry čaká súd, chce sa obhajovať
SITA/AP

Incident, ktorý sa odohral 15. marca 2019, je vôbec najhoršou masovou vraždou v moderných dejinách Nového Zélandu. Austrálčan Brenton Tarrant svoj útok streamoval na sociálnej sieti Facebook. Všetky jeho obete tvoria moslimovia vrátane detí, žien a starých osôb. Sudca Cameron Mander v pondelkovom oznámení uviedol, že obvinený "chce uplatniť svoje právo zastupovať sám seba".

Súdne pojednávanie na tamojšom najvyššom súde, ktoré môže trvať tri dni, sa začne 24. augusta. Proces s páchateľom sa mal pôvodne začať v júni, no bol posunutý pre obmedzenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu.

Tarrant, ktorý pochádza z austrálskeho štátu Nový Južný Wales, sa v marci priznal vo všetkých 51 bodoch obžaloby z vraždy, 40 bodoch z pokusu o vraždu a v jednom bode zo spáchania teroristického činu. Hrozí mu doživotné väzenie. Na vynesení verdiktu sa budú môcť osobne zúčastniť preživší a príbuzní obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok