Pribudol nový prípad, zoznam menej rizikových krajín sa rozšíri

TA3 TASR SITA ČTK
13.7.2020 09:31

Na rekordnom prírastku nakazených vo svete sa najviac podieľa USA, Brazília, India i Juhoafrická republika. Niektoré európske krajiny opäť sprísňujú a zavádzajú opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Čaká nás to aj na Slovensku? Situáciu sme s vami sledovali online.

Pribudol nový prípad, zoznam menej rizikových krajín sa rozšíri
TASR/Martin Baumann

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:02 Kalifornský guvernér Gavin Newsom nariadil v pondelok z dôvodu narastajúceho počtu nových prípadov nákazy koronavírusom opätovné uzavretie vnútorných priestorov všetkých barov, reštaurácií a kín.

22:50 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok vyhlásila, že dohoda o pláne na obnovu EÚ po koronakríze si vyžaduje ešte veľké úsilie.

21:25 Privátne bankovníctvo je špecifickou súčasťou banky. Ako situácia ohľadne koronakrízy ovplyvnila privátnych klientov a ako sa vyvíjajú trendy v investovaní? Viac nám v relácii Biznis o tejto téme povedal riaditeľ privátneho bankovníctva Tatra banky Marek Neckár.

21:10 Vedenie zámorskej NHL informovalo v pondelok, že od 8. júna malo pozitívne testy na nový koronavírus 43 hokejistov.

20:46 Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus varoval, že pandémia koronavírusu sa globálne zhoršuje a veci sa ešte nejaký čas nevrátia do starých koľají. "Žiadny návrat do starého normálu nás v dohľadnej budúcnosti nečaká," povedal v pondelok Ghebreyesus na tlačovom brífingu.

20:15 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

19:20 V dôsledku pandémie nového koronavírusu nevykonali do polovice júna v Nemecku približne 50.000 operačných zákrokov zameraných na liečbu rakoviny. S odvolaním sa na vyhlásenie neziskovej organizácie Deutsche Krebshilfe (Nemecká pomoc onkologickým pacientom) o tom v pondelok informovala agentúra DPA.

18:45 Slovensko zaradí Veľkú Britániu na zoznam menej rizikových krajín z pohľadu šírenia nového koronavírusu. Oznámil to zasadnutí konzília odborníkov na Úrade vlády SR hlavný hygienik SR Ján Mikas s tým, že opatrenie zverejnia v piatok a nadobudnúť by malo účinnosť v pondelok. Na zozname menej rizikových krajín naďalej ostáva Chorvátsko i Česko.

18:40 Slovensko nemusí nateraz pristupovať k celoplošným opatreniam pre zamedzenie šíreniu nového koronavírusu. Po zasadnutí konzília odborníkov na Úrade vlády SR to uviedol premiér Igor Matovič.

Viac ako polovica nových prípadov od začiatku júna do začiatku júla bola podľa predsedu vlády dovezená do SR zo zahraničia. Z toho najviac pozitívne testovaných prišlo z Česka, Ukrajiny, Veľkej Británie či Srbska. Ak by Slovensko "strácalo pôdu pod nohami" pristúpi sa podľa Matoviča k sprísneniu opatrení.

18:10 Nosenie rúšok vo všetkých verejných zariadeniach bude od utorka povinné v celom okrese Jihlava. V pondelok o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz

17:36 Takmer 690 miliónov ľudí alebo 8,9 percenta svetovej populácie trpí hladom a pandémia nového koronavírusu situáciu v tejto oblasti ešte zhoršuje. Vyplýva to z pondelok zverejnenej správy OSN

17:25 Počas minulotýždňového 24-hodinového monitorovania hraníc zaevidovala polícia na vstupe do Slovenska 64.444 vozidiel. Skontrolovaných z toho bolo 15.906 áut a 37.362 osôb. Na výstupe zo Slovenska zaznamenala polícia celkovo 72.315 vozidiel, z ktorých skontrolovala 15.939 a 35.759 osôb. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra SR Barbara Túrosová.

17:19 Od utorka bude dočasne prerušená medzištátna osobná vlaková doprava medzi Srbskom a Maďarskom. Informovala v pondelok agentúra MTI s odvolaním sa na maďarskú železničnú spoločnosť MÁV. Dôvodom tohto opatrenia je nárast prípadov nákazy koronavírusom na území Srbska.

17:05 Česká republika obnovuje cestovné obmedzenia pre Srbsko a Čiernu Horu. Dôvodom je nárast počtu prípadov koronavírusu v týchto balkánskych štátoch. Od pondelka Česko presunulo Srbsko a Čiernu Horu zo zoznamu bezpečných krajín na zoznam vysoko rizikových. České ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že obe krajiny majú aktuálne viac než 50 pozitívnych prípadov s ochorením COVID-19 na 100-tisíc obyvateľov.

16:46 Imunita voči novému koronavírusu môže byť len krátkodobá. Naznačuje to nová štúdia ľudí, ktorí sa nakazili vírusom a zotavili sa z neho. Vedci z King’s College London skúmali, ako si telo vytvára protilátky proti vírusu a ako dlho po vyliečení v ňom zostávajú.

16:44 Katalánske úrady v pondelok vyjadrili nesúhlas s rozhodnutím súdu, ktorý zablokoval sprísnenie epidemiologických opatrení v oblasti okolo mesta Lleida. Katalánska vláda v nedeľu oznámila sprísnenie opatrení v meste Lleida a ďalších siedmich obciach v autonómnom spoločenstve Katalánsko v súvislosti s nárastom počtu prípadov ochorenia Covid-19. Rozhodnutie malo platiť od nedeľnej polnoci.

16:18 "Zdravotníctvo je na prípadnú 2. vlnu pandémie pripravené," tvrdí ministerstvo zdravotníctva na svojom Facebooku a odvoláva sa na slová ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. "Prerobený a aktualizovaný bude aj pandemický plán, na ktorom pracujú odborníci z ministerstva zdravotníctva a Úradu verejného zdravotníctva," informuje rezort.

16:11 Aj vďaka tomu, že ľudia boli trpezliví a rešpektovali bezpečnostné opatrenia, dochádza podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy Jaroslava Kmeťa k postupnému obnoveniu medzinárodnej železničnej, autobusovej a leteckej dopravy. Povedal to v súvislosti s tým, že prvých sto dní vo funkcii ovplyvnila jeho prácu najmä mimoriadna situácia spôsobená pandémiou Covid-19.

15:50 Šesť hráčov z tímov Kontinentálnej hokejovej ligy malo pozitívne testy na nový koronavírus. Vedenie súťaže o tom informovalo v pondelok.

"Už predtým sme uviedli, že pozitívne testy na COVID-19 mali dvaja hráči Severstaľu Čerepovec. Ochorením sa nakazil aj jeden hráč Spartaka Moskva a traja hráči Torpeda Nižnij Novgorod. Jeden hokejista Amuru Chabarovsk je momentálne hospitalizovaný s dvojitým zápalom pľúc, pričom dvaja ďalší hráči klubu, ktorí s ním zdieľali hotelovú izbu, sú v karanténe. Nemali žiadny kontakt so zvyškom tímu," uviedol riaditeľ súťaže Alexej Morozov.

15:08 V Maďarsku sa doteraz nakazilo novým druhom koronavírusu celkom 921 obyvateľov domovov dôchodcov. Ochoreniu COVID-19 podľahlo už 140 z nich, informoval v pondelok vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

14:50 Za 24 hodín skontrolovala polícia na hraniciach v súvislosti s dodržiavaním opatrení proti šíreniu koronavírusu vyše 73- tisíc ľudí. Informovalo o tom ministerstvo vnútra. Kontrolná akcia sa uskutočnila na hraničných priechodoch Jarovce – Kittsee, Petržalka – Berg, Čunovo – Rajka, Komárno – Komárom a Brodské – Břeclav od piatku 10. júla 15:00 do soboty 11. júla 15:00.

14:35 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok navštívi v utorok Budapešť. Na pozvanie šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa sa zúčastní na rokovaní s ministrami zahraničných vecí Maďarska, Česka, Rakúska a Slovinska. Ministri budú hovoriť o otváraní hraníc vo vzťahu k tretím krajinám.

14:20 Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa obnovil zákaz nočného vychádzania, dôvodom sú stúpajúce čísla nových nakazených v krajine. Taktiež zakázali predaj alkoholu. V JAR pribúda denne až 12 000 nakazených, celkovo ich je viac ako 276 000.

13:50 Okolité krajiny majú nábeh na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu, situácia na Slovensku nie je iná. Po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako konštatoval, počty infikovaných v okolitých krajinách s výnimkou Maďarska mierne narastajú, preto by mali byť občania obozretní.

13:41 Európska komisia oznámila, že schválila slovenskú schému štátnej pomoci v hodnote 80 miliónov eur na podporu výskumnej, vývojovej a testovacej infraštruktúry pre výrobky súvisiace s pandémiou nového koronavírusu.

13:30 Ak občania počas obdobia letných prázdnin zostanú ostražití, potom môže Nemecko na jeseň zabrániť druhej vlne pandémie koronavírusu. Uviedol to nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn, ktorý vyhlásil, že pri cestovaní do zahraničia je dôležité zachovanie obozretnosti, a preto ho podľa vlastných slov znepokojili fotografie na sociálnych sieťach, na ktorých sa na Malorke zabávali dovolenkári. Tí na párty tancovali blízko pri sebe a ignorovali pravidlá spoločenskej vzdialenosti.

13:20 Vláda schválila návrh novely zákona s drobnou zmenou v súvislosti s výškou pokuty za nedodržanie karanténnych opatrení, ktorá nebude taxatívne stanovená ako 5 000 eur, ale táto suma bude maximálnou hranicou udelenej pokuty. Ministri k novele schválili aj návrh na skrátené legislatívne konanie, parlamentným rokovaním tak prejde v zrýchlenom režime.

13:16 Zasielanie telefónnych čísiel operátormi Úradu verejného zdravotníctva SR a taktiež sprísnenie pokút za nedodržanie nariadenej izolácie či karantény je bližšie k realite. Návrh novely zákona o elektronických komunikáciách schválila vláda

13:11 Testovania pacientov, ktorí sú pred operáciou, či testovanie osôb, ktoré sa vracajú do zariadení sociálnych služieb zo zahraničia, by mali byť hradené z eurofondov. Po rokovaní vlády to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Testovanie na Slovensku je podľa jeho slov zabezpečené. Pripustil, že počas víkendov sa testuje menej, sledujú sa najmä akútne prípady. Na sobotu a nedeľu sa nevystavujú Covid pasy.

13:00 Koronakríza zmenila pohľad na mnohé oblasti podnikania. Počas uplynulých mesiacov museli podnikatelia hľadať spôsoby, ako zostať v kontakte so zákazníkmi. Predaj a servis automobilov patrí k tým oblastiam, ktoré sa bez osobného kontaktu s klientom nezaobídu.

12:55 Európska komisia oznámila, že schválila slovenskú schému štátnej pomoci v hodnote 80 miliónov eur na podporu výskumnej, vývojovej a testovacej infraštruktúry pre výrobky súvisiace s pandémiou nového koronavírusu.

Viac úmrtí registruje už len Európa, kde pandémii podľahlo 202 505 ľudí.

12:50 Latinská Amerika prekonala v pondelok v počte úmrtí na nový koronavírus Spojené štáty a Kanadu a stala sa tak druhým najviac postihnutým regiónom sveta, pokiaľ ide o počty obetí choroby Covid-19. Vyplýva to z údajov zhromažďovaných agentúrou AFP. V Latinskej Amerike zaznamenali do pondelňajšieho rána oficiálne 144 758 úmrtí, čo je viac než 144 023 úmrtí v USA a Kanade.

12:40 V poradí už tretí deň po sebe sa v Belgicku počet novoinfikovaných osôb na vírus Sars-Cov-2 mierne zvyšoval. V období od 3. do 9. júla bolo hlásených v priemere 90,3 prípadu denne oproti 88 v predchádzajúcom týždni, upozornila spoločnosť Sciensano, ktorá pôsobí v oblasti verejného zdravia.

12:24 Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v pondelok stretne s talianskym premiérom Giuseppem Contem a budú diskutovať o financovaní obnovy po koronakríze.

12:12 Americká armáda uzavrela dve základne na japonskom ostrove Okinava v dôsledku desiatok nových prípadov nákazy koronavírusom. Miestne úrady reakciu armády kritizujú. Armáda zaviedla opatrenia s cieľom spomaliť šírenie nákazy aj na ďalších siedmich základniach v oblasti, potvrdil hovorca americkej námornej pechoty.

okinawa_0a14036f-3415-d199.jpg

11:58 Maďarská vláda do 15. augusta neodvolá zákaz masových podujatí s počtom nad 500 návštevníkov. V rozhovore pre spravodajský server Vg.hu to povedal minister inovácií a technológií László Palkovics. Zároveň zdôraznil, že ak počet nakazených bude opäť stúpať, bude potrebné obnoviť časť epidemiologických opatrení.

11:36 Nemecká ekonomika má už dno za sebou a začalo sa jej zotavovanie, uviedlo spolkové ministerstvo hospodárstva vo svojej mesačnej správe. Zvýšenie priemyselných objednávok signalizuje zotavenie produkcie v najbližších mesiacoch, uviedlo ministerstvo. Varovalo však, že stále existujú riziká, ktoré môžu zotavovanie zabrzdiť, najväčším je slabý dopyt z regiónov mimo eurozóny.

11:21 Turkménsko odporučilo v pondelok svojim obyvateľom, aby "pre prach" nosili na verejnosti rúška. Vláda však trvá na tom, že potvrdené prípady ochorenia Covid-19 krajina nemá. Odporúčanie sa objavilo po tom, ako do Turkménska na desať dní prišla delegácia Svetovej zdravotníckej organizácie, aby vyšetrila reakciu krajiny na pandémiu nového druhu koronavírusu.

10:56 Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus si vie skôr predstaviť, že v rámci sprísnenia protiepidemiologických opatrení sa budú musieť na verejnosti nosiť ochranné rúška, než by sa mala zaviesť e-karanténa. Povedal to pred rokovaním vlády. Doplnil, že urobia všetko preto, aby sa štátna karanténa nemusela opäť zaviesť.

10:40 "Na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny robíme všetko pre to, aby sme pomohli ochrániť najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľov – klientov zariadení sociálnych služieb," píše rezort na svojom Facebooku. Vzhľadom na lokálny nárast počtu osôb s ochorením Covid-19 vydalo ministerstvo odporúčania. Pozrite si, aké.

10:20 Zamestnanosť na Slovensku v máji na medziročnej báze klesala vo väčšine odvetví hospodárstva. Najvýraznejšie v ubytovaní, kde sa prepadla o takmer štvrtinu a činnostiach reštaurácií a pohostinstiev s medziročným poklesom o vyše 12 %. Naopak nárast zamestnanosti zaznamenal Štatistický úrad SR iba v sektore informačných a komunikačných technológií. Ešte výraznejší prepad v sektore ubytovania však vykázali mzdy, ktoré boli medziročne nižšie až o tretinu. Nominálna mesačná mzda pritom v máji medziročne vzrástla iba v maloobchode.

10:04 Okresný súd zrušil v pondelok sprísnenie opatrení vrátane obmedzenia pohybu v katalánskej provincii Lleida. Katalánska vláda oznámila sprísnenie opatrení v meste Lleida a ďalších siedmich obciach v autonómnom spoločenstve Katalánsko v súvislosti s nárastom počtu prípadov ochorenia COVID-19 v tejto oblasti. Opatrenia malo platiť od nedeľnej polnoci.

10:03 Pozrite si správy o šírení nákazy vo vysielaní TA3 o 10. hodine.

9:42 Za uplynulý deň u nás nepribudli žiadni noví vyliečení pacienti. Máme sedem hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 a z toho traja sú na JIS a jeden na pľúcnej ventilácii.

9:35 Pozitívne testovaná bola žena v okrese Prešov.

9:30 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad nákazy. Celkovo tak evidujeme 1902 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili 279 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:25 Tržby v máji 2020 boli nižšie ako pred rokom, v priemysle o 34,5 %, v doprave o 27 % a v stavebníctve o 13 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

9:10 Česko hlási 59 nových prípadov nákazy, od začiatku pandémie tak v krajine evidovali spolu 13 174 prípadov. Počas uplynulého dňa urobili 2140 testov.

9:04 Zásah do cestovného ruchu vo svete, ako aj na Slovensku, je v dôsledku koronakrízy extrémny, myslí si predseda predstavenstva Bratislava Tourist Board Vladimír Grežo. Ako uviedol, každá zo 17 mestských častí je veľmi charakteristická a odlišná, preto sa Bratislava Tourist Board sústredí na domáci cestovný ruch. „Príďte do Bratislavy, je to vynikajúce obdobie," vyzýva Slovákov na návštevu hlavného mesta šéf BTB.

8:47 Nemecko hlási ďalších 159 prípadov koronavírusu. Vyplýva to zo štatistík, ktoré zverejnil Inštitút Roberta Kocha.

7:54 Brazília - najväčší a najľudnatejší štát v Južnej Amerike - má aktuálne celkovo 1.864.681 potvrdených prípadov nákazy. Počet úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 dosiahol v nedeľu číslo 72.100 po tom, ako za uplynulých 24 hodín v krajine zaznamenali 631 nových obetí.

7:30 Počet úmrtí na koronavírusovú chorobu COVID-19 v Mexiku prevýšil v nedeľu 35.000. Krajina v počte obetí prekonala Taliansko a stala sa štvrtou najviac postihnutou od začiatku pandémie, pokiaľ ide o bilanciu mŕtvych.

6:55 Spojené štáty potvrdili v nedeľu 59.747 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP na základe údajov zverejnených Univerzitou Johnsa Hopkinsa v americkom meste Baltimore.

Z priebežne aktualizovanej bilancie tejto univerzity vyplýva, že celkový počet prípadov dosiahol 3.301.820. Spojené štáty takisto zaznamenali 442 nových úmrtí v dôsledku choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Celkový počet mŕtvych stúpol na 135.171.

6:30 Niektoré európske krajiny opäť zavádzajú prísnejšie opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Epidemiologická situácia sa zhoršuje v Chorvátsku, kde úrady nariadili nosenie rúšok, a v Maďarsku zase sprísňujú kontroly na hraniciach. V Česku už napríklad potvrdili ochorenie COVID-19 u ľudí, ktorí sa vrátili z dovoleniek.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok