Pribudlo osem nových prípadov, väčšina v Prešovskom kraji

TA3 SITA TASR ČTK
12.7.2020 09:36

Dennú bilanciu v počte nakazených sme si mierne polepšili. Po vyšších číslach z posledných dní pribudlo menej ako desať prípadov. Vo viacerých krajinách však počty stúpajú rekordným tempom, jednou z nich je aj pre turistov populárne Chorvátsko. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Pribudlo osem nových prípadov, väčšina v Prešovskom kraji
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:15 Palestínska samospráva zaviedla v Predjordánsku nočný a víkendový zákaz vychádzania, ktorý bude platiť nasledovných 14 dní. Opatrenie má zastaviť opätovné šírenie nového koronavírusu.

Hovorca palestínskej samosprávy Ibráhím Milhim na tlačovej konferencii oznámil, že "od ôsmej hodiny večer do šiestej hodiny ráno" bude vo všetkých predjordánskych provinciách zakázané cestovať. Rovnaký zákaz tam bude platiť aj od štvrtkového večera do nedeľného rána.

23:30 Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa ohlásil nové opatrenia obmedzujúce pohyb a život občanov, ktoré sa rozhodol prijať vzhľadom na stúpajúci počet prípadov nákazy. Od pondelka bude v JAR platiť nočný zákaz vychádzania, a to od deviatej hodiny večer do štvrtej hodiny ráno. Na verejnosti bude tiež povinné nosenie rúšok na tvár a opätovne bude zakázaný predaj alkoholu.

Až do 12. augusta má byť zároveň v krajine predĺžený tzv. stav katastrofy. "Momentálne zaznamenávame vyše 12.000 prípadov (nákazy) denne," povedal Ramaphosa v televíznom prejave k občanom. Priveľa Juhoafričanov sa podľa jeho slov po uvoľnení opatrení prestalo správať opatrne.

23:05 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

22:35 Svetová zdravotnícka organizácia hlásila v nedeľu rekordný globálny prírastok počtu nakazených koronavírusom.

22:05 Desiatky pracovníkov farmy v britskom grófstve Herefordshire v západnej časti Anglicka mali pozitívne testy na ochorenie COVID-19, informovala na svojej webovej stránke stanica Sky News. Spoločnosť AS Green and Co, ktorej farma patrí, na svojej webovej stránke potvrdila nákazu u 73 zo svojich 200 zamestnancov.

AS Green and Co sa venuje rastlinnej a živočíšnej výrobe. Farma sa nachádza v obci Mathon vo východnej časti Herefordshire. Zamestnancov vyzvali, aby zostali v izolácii v rámci svojich ubytovacích zariadení v priestoroch farmy s cieľom znížiť riziko šírenia nákazy.

21:40 Bulharské úrady opätovne povolia otvorenie nočných klubov, barov a diskoték, ktoré len pred troma dňami uzavreli po náraste počtu prípadov nákazy. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva v Sofii.

Od pondelka bude možné znovu otvoriť diskotéky, nočné kluby a bary, ktoré však musia zaistiť dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi svojimi zákazníkmi. Na jednom metre štvorcovom nesmie byť viac než jedna osoba, čo platí vo vonkajších aj vnútorných priestoroch.

21:10 Nad vývojom epidémie strácajú kontrolu tamojšie úrady aj federálna vláda vo Washingtone.

20:40 Katalánska vláda oznámila sprísnenie opatrení v meste Lleida a ďalších siedmich obciach v autonómnom spoločenstve Katalánsko v súvislosti s nárastom počtu prípadov COVID-19 v tejto oblasti. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník El Periódico de Catalunya.

Všetkých osem obcí sa nachádza v okrese Segria. Oblasť v okolí Lleidy úrady izolovali už v sobotu. Vláda v nedeľu oznámila sprísnenie opatrení vrátane obmedzenia ohybu osôb. Opatrenia vstúpia do platnosti od nedeľňajšej polnoci.

20:15 Medzinárodná basketbalová federácia zrušila "moratórium" na svoje súťaže, ktoré platilo od 13. marca pre pandémiu koronavírusu. Po odporúčaní zdravotníckych odborníkov tak otvorila dvere reštartu aj medzinárodných podujatí, medzi inými Ligy majstrov.

19:50 "Vynútené odlúčenie" spôsobuje zhoršovanie mentálneho aj fyzického stavu klientov zariadení sociálnych služieb, najmä tých, ktorí trpia demenciou. Upozorňujú na to britské dobročinné organizácie v súvislosti s opatreniami v týchto zariadeniach počas pandémie koronavírusu. K príbuzným rezidentov s demenciou by sa podľa nich malo pristupovať ako ku kľúčovému personálu.

19:25 Niektoré európske krajiny opäť zavádzajú prísnejšie opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu.

18:55 Bangladéšska polícia zadržala lekárku údajne zapletenú do falšovania tisícov výsledkov testov na koronavírus, ktoré vydávalo súkromné zdravotnícke stredisko vedené jej manželom. Ženu, zamestnanú ako kardiochirurgičku v štátnej nemocnici, vzali do väzby v metropole Dháka.

Stalo sa tak po tom, ako vyšetrovatelia odhalili, že zdravotné stredisko JKG Health Care jej manžela vydávalo potvrdenia o výsledkoch na testy na koronavírus bez skutočného testovania vzoriek vyzbieraných od potenciálne nakazených.

18:25 Pandémia koronavírusu priniesla rekordný globálny pokles emisií v histórii ľudstva.

17:50 Na Slovensku oficiálne evidujú k sobote 380 chorých na COVID-19. Vyplýva to z údajov zverejnených na webe korona.gov.sk. Slovensko celkovo doteraz eviduje 1901 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. V posledných dňoch začal počet pozitívne testovaných výraznejšie stúpať.

Aktuálne je podľa nedeľnej informácie ministerstva zdravotníctva hospitalizovaných v SR 13 pacientov, u siedmich bolo ochorenie COVID-19 potvrdené. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú traja pacienti, na umelej pľúcnej ventilácii jeden.

17:20 Chorvátsko sa od budúceho týždňa vracia k opatreniam proti šíreniu nového koronavírusu.

16:55 Je smutné, že Robert Fico politikárči s úplne všetkým, čo sa mu hodí. Týmito slovami reagoval na sociálnej sieti minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorého šéf Smeru-SD vyzval, aby zvážil svoje ďalšie zotrvanie na čele rezortu.

16:20 Počas pandémie koronavírusu potrebovali ľudia najčastejšie právnu pomoc v súvislosti so stratou zamestnania a bývania, úpravou pracovného času či s insolventnosťou, prezradila vedúca kancelárie riaditeľky Centra právnej pomoci Daniela Romanová.

Ako ďalej uviedla, v období od marca do apríla zaznamenali o niečo menší dopyt po právnej pomoci ako následné mesiace. „V máji sa už naplno rozbehol dopyt po právnej pomoci v oblasti osobného bankrotu, ale aj všeobecnej agendy, čo je poskytovanie právnej pomoci ako takej,” doplnila Romanová.

15:45 Trnavský samosprávny kraj vyhlásil výzvu, prostredníctvom ktorej pomôže profesionálnym subjektom z oblasti kultúry čiastkou 100 tisíc eur. O podporu môžu požiadať do 14. augusta. „Prvú pomoc“ dostane kultúra napriek tomu, že aj samotná župa prijíma úsporné opatrenia.

Trnavská župa podľa župana Jozefa Viskupiča podporí nezávislú kultúru, pretože chce zachovať pestrosť kultúrnej ponuky aj v ťažkých časoch, ktoré spôsobila pandémia.

15:15 V pondelok sa síce v NHL začne tretia fáza procesu reštartu sezóny 2019/2020, niektorí hráči však už potvrdili, že sa vo vyraďovacej časti nepredstavia aj keď ich tímy budú bojovať o Stanleyho pohár. Návrat na ľad odmietli aj skúsený český obranca Roman Polák z Dallasu Stars, Mike Green z Edmontonu Oilers, Travis Hamonic z Calgary Flames, Steven Kampfer z Bostonu Bruins či Sven Bärtschi z Vancouveru Canucks.

"Rozhodol som sa tak, pretože stále je mnoho otáznikov okolo ochorenia COVID-19. Beriem ohľad najmä na svoju rodinu," poznamenal Mike Green. Podobné dôvody uviedli aj ďalší spomenutí hokejisti.

14:45 Regionálne voľby poznačené koronavírusovou pandémiou sa v nedeľu konajú v severošpanielskych autonómnych regiónoch Baskicko a Galícia. Voliči musia vo volebných miestnostiach dodržiavať odstupy, nosiť rúška a nehlasujú za klasickými plentami.

13:21 Napriek súčasnej ekonomickej situácii spôsobenej pandémiou plánuje akciová spoločnosť Duslo Šaľa dosiahnuť v tomto roku kladný hospodársky výsledok. Ten by sa mal pohybovať okolo 10 miliónov eur. „Pri tržbách blížiacich sa k sume 400 miliónov eur to nebude zásadný, veľký zisk,“ skonštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Petr Bláha.

12:40 Maďarská vláda sprísňuje kontrolu štátnych hraníc a od polnoci z nedele na pondelok zavádza kategorizáciu krajín podľa epidemiologického rizika. Podľa spravodajského servera Index.hu to v nedeľu oznámil šéf úradu vlády Gergely Gulyás s tým, že Chorvátsko zatiaľ zostáva v kategórii krajín, z ktorých prichádzajúci sa nemusia podriadiť zdravotnej kontrole.

12:21 Prvých sto dní v úrade nedávno zhodnotilo aj ministerstvo kultúry. Rovnako ako vo všetkých ostatných rezortoch, aj na kultúre sa na prvé miesto v uplynulých týždňoch dostala pandémia koronavírusu.

11:32 Od polovice júna sú pre verejnosť opäť otvorené aj jaskyne. Neprístupné boli pre pandémiu koronavírusu viac ako tri mesiace. Aj keď letná sezóna je už v plnom prúde, zatiaľ majú o polovicu menej turistov ako vlani. Vyrovnanie príjmov do konca roka nepredpokladajú a finančnú pomoc tak zrejme budú potrebovať aj jaskyniari.

10:57 India ohlásila rekordný denný nárast infikovaných novým koronavírusom. Za uplynulých 24 hodín tam pribudlo 28 637 potvrdených prípadov, čím sa ich celkový počet vyšplhal na 849 553.

Počet prípadov nákazy za uvedené obdobie stúpol o 6615, celkový počet nakazených tak dosiahol 727.162.

10:45 Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19 spôsobenému novým koronavírusom 130 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 11.335. V nedeľu to oznámilo protivírusové krízové centrum.

10:17 Slovenská republika zostáva aj naďalej súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, ktorá tak reagovala na otázku, či Slovensko neplánuje z organizácie vystúpiť po vzore USA.

9:50 Po sobotnom testovaní evidujú šesť nových prípadov v Prešovskom kraji a dva prípady v Žilinskom kraji. Ako informovalo ministerstvo zdravotníctva, pozitívne testovaní boli vyšetrení v okresoch Sabinov (3), Prešov (2), Čadca (2) a Svidník (1). Sú medzi nimi štyria muži a štyri ženy, sú vo veku od 6 do 59 rokov.

9:33 Na Slovensku pribudlo osem prípadov nákazy, otestovali 960 ľudí.

Celkovo doteraz evidujeme 1901 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19.

9:22 Nemecko hlási ďalších 248 potvrdených prípadov koronavírusovej nákazy za posledný deň. Celkovo doteraz krajina eviduje 198.804 infikovaných. Zomreli ďalší traja ľudia, celkovo majú 9063 obetí ochorenia COVID-19. Vyplýva to z aktuálnej bilancie Inštitútu Roberta Kocha.

Na Floride za posledné dva týždne hlásili približne 109.000 nových prípadov, čo je najviac spomedzi všetkých amerických štátov za toto obdobie.

8:30 V americkom štáte Florida v sobotu opätovne otvorili dve časti zábavného parku Walt Disney World pre limitovaný počet návštevníkov, píše agentúra Reuters.

Rozhodnutie spustiť prvú fázu znovuotvorenia parku prišlo aj napriek tomu, že Florida je momentálne jedným z epicentier nákazy koronavírusu v Spojených štátoch.

7:50 Spojené štáty opäť hlásia rekordný denný nárast prípadov nákazy koronavírusom, v piatok ich zaznamenali viac ako 66.000. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA na základe údajov zverejnených Univerzitou Johnsa Hopkinsa.

Podľa štatistík univerzity v krajine zaznamenali rekordné prírastky nakazených trikrát za posledné štyri dni. Odborníci sa obávajú, že čoskoro môže nasledovať aj prudký nárast počtu úmrtí.

7:35 Americký prezident Donald Trump sa v sobotu ukázal vôbec prvýkrát na verejnosti s rúškom na tvári, píše agentúra AP. Trump si rúško nasadil počas návštevy vojenskej nemocnice v prímestskej časti americkej metropoly Washington.

"Keď ste v nemocnici... tak si myslím, že sa od vás očakáva, že budete mať rúško," uviedol pre médiá pri odchode z Bieleho domu. Podľa agentúry si rúško však nasadil až pred vstupom do nemocnice.

7:30 V Chorvátsku bude od pondelka povinné nosenie rúšok v obchodoch a ďalších uzavretých verejných priestoroch. Chorvátsko zaznamenalo rekordný denný prírastok prípadov nákazy novým koronavírusom. Väčšina zo 140 nových prípadov bola zaznamenaná v hlavnom meste Záhreb a vo východných oblastiach krajiny.

7:25 Ministerstvo školstva urobilo prieskum o dištančnej výučbe počas koronakrízy. Inšpirovalo sa Českom, Veľkou Britániou či Spojenými štátmi. Deti mali totiž rozdielne podmienky a v mnohých domácnostiach chýbal napríklad internet.

7:10 Indické úrady schválili používanie lieku Itolizumab miestnej farmaceutickej spoločnosti Biocon na liečbu pacientov nakazených novým druhom koronavírusu trpiacich miernymi až závažnými dýchacími problémami. Oznámila to samotná firma.

"Kontrolovaná randomizovaná štúdia preukázala, že všetci pacienti, ktorí boli liečení Itolizumabom, reagovali pozitívne a zotavili sa," uviedla výkonná riaditeľka spoločnosti Biocon.

7:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v sobotu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok