Pribudli ďalšie prípady, hlavné mesto zavádza viaceré opatrenia

TA3 TASR SITA ČTK
11.7.2020 09:41

Od piatka do soboty prebieha na všetkých hraničných priechodoch SR policajno-bezpečnostná akcia. Veľká Británia zase zrušila pre niektoré krajiny povinnú dvojtýždennú karanténu, no Slovensko na tomto zozname nefiguruje. Podarí sa nariadeniami vlád utlmiť rastúce prípady nákazy? Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Pribudli ďalšie prípady, hlavné mesto zavádza viaceré opatrenia
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:15 Indické úrady schválili používanie lieku Itolizumab miestnej farmaceutickej spoločnosti Biocon na liečbu pacientov nakazených novým druhom koronavírusu trpiacich miernymi až závažnými dýchacími problémami. Oznámila to samotná firma.

Liek, ktorý sa používa taktiež na liečbu kožného ochorenia psoriáza, odobril na používanie na území Indie tamojší úrad pre kontrolu liečiv.

23:30 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

23:00 Liek na COVID-19 a prípadná očkovacia látka musia byť prístupné krajinám a ľuďom, ktorí ich najviac potrebujú, nie tomu, kto za ne ponúkne najviac peňazí. Vo videu z virtuálnej konferencie organizovanej Medzinárodnou spoločnosťou pre AIDS (IAS) to uviedol zakladateľ softvérovej firmy Microsoft Bill Gates.

Spoliehať sa vo veci distribúcie na trhový mechanizmus by podľa Gatesa predĺžilo pandémiu. "Ak necháme lieky a vakcíny tomu, kto ponúka najviac a nedostanú sa na miesta a k ľuďom, kde sú najviac potrebné, budeme mať dlhšiu, nespravodlivejšiu a smrtiacejšiu pandémiu," povedal.

22:25 Stály zákazník nechal zamestnancom reštaurácie v americkom New Jersey prepitné tisíc dolárov (v prepočte takmer 890 eur) ako vďaku za ich prácu počas pandémie. Majiteľ podniku Arnold Teixeira uviedol, že muž navštevuje reštauráciu od roku 2001 a nechcel zverejniť jeho identitu.

"Zákazník sa najedol spolu s rodinou a bez slova odišli. Keď sa čašníčka pozrela na prepitné, rozplakala sa. Potom to videl ďalší člen môjho tímu a tiež sa rozplakal. Keď som ich videl, nemohol som si pomôcť a rozplakal som sa tiež. Bolo to naozaj veľmi emocionálne, pretože toto sú pre nás skutočne náročné časy," vyjadril sa.

21:55 V Chorvátsku bude od pondelka povinné nosenie rúšok v obchodoch a ďalších uzavretých verejných priestoroch. Chorvátsko zaznamenalo rekordný denný prírastok prípadov nákazy novým koronavírusom.

21:25 Neznámy muž v rúšku vylúpil vednu z bánk v druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad. Muž so zdravotníckym ochranným rúškom na tvári údajne vtrhol do banky na Prospekte Veteránov. Pracovníkov banky následne zastrašoval strelnou zbraňou. Následne odcudzil približne štyri milióny rubľov (približne 50.000 eur) a z miesta činu utiekol. Polícia po ňom spustila pátranie.

20:55 Protestujúci nesúhlasia s vládnou politikou a jej postupom v boji proti šíreniu koronavírusu.

20:25 Maďarská vláda varovala pilotov aj členov tímov F1, že v prípade porušenia striktných koronavírusových opatrení im hrozia pokuty a dokonca aj tresty odňatia slobody. Na okruhu Hungaroring sa na budúci týždeň uskutoční Veľká cena Maďarska, tretie podujatie šampionátu.

19:40 Niekoľko desiatok príslušníkov americkej námornej pechoty umiestnených na dvoch základniach na japonskom ostrove Okinava sa nakazilo koronavírusom. Uviedol to tamojší guvernér Denny Tamaki s tým, že americká armáda ho požiadala, aby presný počet nezverejňoval.

Ohniskami nákazy sú Letecká základňa námornej pechoty Futenma, ktorej umiestnenie v husto osídlenej oblasti je predmetom sporov, a základňa Camp Hansen. Miestne médiá s odvolaním sa na nemenované zdroje informovali o približne 60 nakazených.

19:15 Fico reagoval tak na rozhodnutie Veľkej Británie nezaradiť Slovensko medzi takzvané bezpečné krajiny v súvislosti s COVID-19.

18:50 Jeden zo zamestnancov futbalového klubu Parma Calcio mal pozitívny test na koronavírus. Ide o prvý prípad v talianskej Serii A od reštartu súťaže. Meno ani pozíciu infikovaného klub nešpecifikoval.

"Táto osoba, ktorá je úplne bez príznakov ochorenia, nastúpila urýchlene do karantény v súlade s federálnymi a ministerskými nariadeniami," citovala agentúra AFP zo stanoviska klubu, v ktorom pôsobí aj slovenský reprezentant Juraj Kucka.

18:25 Švajčiarsky futbalový klub FC Zürich informoval, že zistil viacero pozitívnych testov na nový koronavírus medzi hráčmi a zamestnancami. Vedenie klubu na svojej oficiálnej stránke informovalo, že po pozitívnom náleze u obrancu Mirlinda Kryeziua sa podrobil všetci zamestnanci testom a sú v domácej izolácii do 17. júla.

18:00 Ministerstvo školstva urobilo prieskum o dištančnej výučbe počas koronakrízy. Inšpirovalo sa Českom, Veľkou Britániou či Spojenými štátmi. Deti mali totiž rozdielne podmienky a v mnohých domácnostiach chýbal napríklad internet.

17:35 Na zvyšujúce sa počty infikovaných zareagovalo aj ministerstvo práce.

17:10 Po spečatení dohody o pokračovaní rozbehnutého ročníka v NHL sa hokejisti v najslávnejšej súťaži sveta môžu tešiť na play-off v netradičnom formáte s 24 mužstvami, ktoré sa začne 1. augusta.

Hrať sa bude v kanadských mestách Edmonton a Toronto, pričom začiatok tréningových kempov stanovili na 13. júla. NHL má navyše na niekoľko rokov pokoj, čo sa týka kolektívnej zmluvy s hráčskou asociáciou. Tá nová platí do leta 2026.

16:45 Počas tohto víkendu sa malo konať finále tenisového Wimbledonu. Podujatie už ale dávnejšie zrušili pre pandémiu koronavírusu. Organizátori turnaja sa napriek tomu rozhodli vyplatiť 620 hráčom odmeny spolu vyše 10 miliónov libier.

16:20 Nové odporúčania pre Zariadenia sociálnych služieb či reakcia hlavného mesta na pribúdajúci počet infikovaných. Pozrite si videosúhrn z dnešného dňa.

15:50 Negatívnymi PCR testami na COVID-19 už disponuje všetkých 217 otestovaných klientov a zamestnancov Centra sociálnych služieb na Volgogradskej ulici v Prešove. Ako potvrdila poverená riaditeľka centra Terézia Sisáková, v sobotu popoludní dostali informáciu o negatívnom teste aj u posledných dvoch klientov, na výsledky ktorých čakali.

„Po tom čo boli negatívne všetky rýchlotesty, sme takýto výsledok očakávali, ale až keď nám všetky výsledky potvrdili, tak tomu veríme a sme radi,“ uviedla  Sisáková.

15:25 V nemeckom futbalovom klube Union Berlín sa odhodlali k netradičnému rozhodnutiu. Ponúkajú bezplatné testy na koronavírus pre viac ako 20-tisíc fanúšikov s cieľom zaplniť od septembra tribúny domáceho štadióna.

Účastník I. bundesligy uviedol, že pred každým zápasom ponúkne zadarmo testovanie pre 22 012 priaznivcov, čo predstavuje plnú kapacitu stánku Unionu, a taktiež pre kompletný personál berlínskeho klubu. Každý držiteľ vstupenky sa bude musieť pred vstupom na zápas preukázať aj negatívnym testom na ochorenie COVID-19 vykonaným menej ako 24 hodín pred oficiálnym výkopom.

14:58 Počet obetí nového koronavírusu, ktorý sa koncom decembra začal šíriť z Číny, dosiahol celosvetovo 560.425. Vyplýva to zo štatistiky k sobotňajšej 12.00 h SELČ, ktorú zverejnila agentúra AFP.

V sobotu evidovali v 196 štátoch a teritóriách celkovo 12.522.050 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, pričom 6.688.300 ľudí pokladajú úrady za vyliečených. Štatistiky, ktoré AFP vypracúva na základe oficiálnych údajov jednotlivých krajín a Svetovej zdravotníckej organizácie, však pravdepodobne odrážajú len zlomok skutočného počtu prípadov nákazy.

14:20 V Chorvátsku sa prvýkrát v tomto nachádza viac ako 500.000 turistov, z toho je približne 430.000 zo zahraničia. Uviedol to v sobotu denník Jutarjni list s odvolaním sa na záznamy registračných systémov eVisitor a eCrew.

Väčšina zahraničných hostí, ktorí sú momentálne v Chorvátsku, pochádza podľa chorvátskej turistickej agentúry HTZ z Nemecka, Slovinska, Českej republiky, Poľska, Rakúska, Slovenska a Maďarska.

13:00 Mesto Bratislava zavádza pre aktuálnu situáciu okolo nového koronavírusu na Slovensku viaceré opatrenia. V posledných dňoch totiž krajina i samotné hlavné mesto eviduje nárast nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. V Bratislavskom kraji pribudlo v piatok osem, vo štvrtok (9. 7.) dva a v stredu (8. 7.) 11 nových prípadov.

12:38 Aj ďalšie testy klientov a zamestnancov Centra sociálnych služieb Vita Vitalis na Volgogradskej ulici v Prešove, s výnimkou dvoch testov, na ktorých vyhodnotenie sa stále čaká, sú negatívne. V piatok na prítomnosť ochorenia COVID-19 otestovali v zariadení 112 klientov a 42 pracovníkov z domácej karantény. Už vo štvrtok malo negatívne PCR testy všetkých 63 zamestnancov nachádzajúcich sa priamo v zariadení. V karanténe ostanú až do výsledkov druhého testovania, ktoré je predbežne plánované na koniec budúceho týždňa.

12:30 Aj v sobotu pokračuje na hraničných priechodoch po celom Slovensku mimoriadna policajná akcia zameraná na príchod a odchod ľudí zo Slovenska. Aká je situácia, tak to nám už povedal redaktor TA3 Patrik Jager, ktorý je na hraničnom priechode Jarovce-Kittsee.

Počet prípadov nákazy za spomínané obdobie stúpol o 6611, celkový počet nakazených tak dosiahol 720.547.

11:50 Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19 spôsobovanému novým koronavírusom 188 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 11.205. V sobotu to oznámilo protivírusové krízové centrum.

11:15 Na Slovensku boli pozitívne testovaní vyšetrení v okresoch Bratislava (7), Námestovo (2), Bardejov (2), Rimavská Sobota (2), Bánovce nad Bebravou (2), Spišská Nová Ves (1), Sabinov (1), Revúca (1), Prešov (1), Poprad (1), Senec (1), Nové Mesto nad Váhom (1) a Liptovský Mikuláš (1). Je medzi nimi 13 mužov a desať žien, sú vo veku od sedem do 68 rokov, spresnilo na sociálnej sieti ministerstvo zdravotníctva.

10:30 Nezaradenie Slovenska medzi bezpečné krajiny pre Spojené kráľovstvo nepovažuje ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí za opodstatnené. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

9:57 Z 23 nových prípadov je osem z Bratislavského kraja a päť z Prešovského kraja. Po tri nové prípady zaznamenali v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji. Jeden nový prípad evidujú v Košickom kraji. V Nitrianskom a Trnavskom kraji nepribudol nikto.

9:35 Na Slovensku pribudlo 23 prípadov nákazy. Otestovali 2 879 vzoriek, vyliečilo sa ďalších 12 pacientov. Celkovo tak evidujeme 1893 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19.

9:04 Spojené štáty privítali rozhodnutie Svetovej zdravotníckej organizácie začať vyšetrovanie pôvodu nového koronavírusu, ktorý sa koncom decembra začal šíriť z Číny do celého sveta. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie veľvyslanca Spojených štátov pri OSN Andrewa Bremberga.

8:33 Kúpaliská na Slovensku sa tento rok otvorili pre pandémiu nového koronavírusu o niekoľko týždňov neskôr. To sa odzrkadlilo najmä na ich tržbách, ktoré výrazne klesli. Počet návštevníkov sa znížil aj pre výkyvy počasia. Bratislavské kúpaliská chcú preto hľadať riešenia, ako ľudí prilákať. Viac nám prezradil riaditeľ Správy telovýchovy a rekreačných zariadení Ladislav Križan.

7:50 Počet úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 v Brazílii dosiahol v piatok 70.400 po tom, ako za posledných 24 hodín v krajine zaznamenali 1200 nových obetí, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

V krajine pribudlo aj ďalších 45.000 prípadov nákazy, čím sa celkový počet infikovaných osôb zvýšil na 1,8 milióna, dodalo ministerstvo vo vyhlásení.

USA takisto zaznamenali 774 nových úmrtí v dôsledku choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Celkový počet mŕtvych stúpol na 133.969.

7:22 Spojené štáty potvrdili v piatok 63.643 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP na základe údajov zverejnených Univerzitou Johnsa Hopkinsa v americkom meste Baltimore. Celkový počet prípadov dosiahol 3,18 milióna.

7:15 Po rekordných 116 nových prípadoch nákazy koronavírusom, nahlásených v Chorvátsku v piatok, minister zdravotníctva Vili Beroš oznámil, že budú zavedené nové opatrenia. Napríklad sa vystupňujú kontroly zhromaždení, sprísnia sa podmienky pre vstup do Chorvátska zo susedných krajín a nosenie rúšok v reštauráciách, baroch a obchodoch sa vyhlási za povinné.

7:00 V Británii začalo v piatok platiť nariadenie o zrušení dvojtýždňovej karantény pre desiatky krajín. Slovensko na tomto zozname nefiguruje. Je však na zozname krajín, ktoré majú od 4. júla výnimku z odporúčania pre britských občanov necestovať do nich v iných než nevyhnutných prípadoch.

6:30 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v piatok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok