Chytili hackera. Zastrašoval Babiša a šíril správy o teroristoch

TA3 TASR
10.7.2020 16:33

Obvodné štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) pre Prahu 4 podalo obžalobu na muža, ktorý podľa kriminalistov stojí za 175 kybernetickými útokmi a šírením poplašnej správy o útoku teroristov a ktorý mal tiež pomáhať zastrašovať bývalého českého ministra financií a súčasného premiéra Andreja Babiša. Mužovi hrozia štyri roky väzenia.

Chytili hackera. Zastrašoval Babiša a šíril správy o teroristoch
SITA/Milo Fabian

Podľa zistenia kriminalistov muž podnikal tzv. DDoS útoky. Polícia nekonkretizovala, na aké stránky hacker útočil. Následne v rámci propagandy šíril na Facebooku poplašnú správu, že v roku 2016 mali byť v ČR podniknuté teroristické útoky v metre. "Dotyčný mal nepravdivo obviňovať štátny aparát a medzinárodnú organizáciu Interpol, že tieto informácie zatajujú, aj keď žiadny teroristický útok spáchaný nebol a uvedené informácie štátne orgány dokázateľne nemali v dispozícii," povedal hovorca Národnej centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Navyše, policajti zistili, že na sociálnych sieťach sa spojil s ďalším človekom a zastrašovali exministra financií Babiša, aby nepredkladal zákony k elektronickej evidencii tržieb a zastavil prerokovávanie zákona o regulácii hazardných hier na internete. Spolupáchateľa už odsúdili na podmienečný trest.

Pri domových prehliadkach zaistila polícia sto programov, ktoré boli prispôsobené na prenikanie do počítačov. Muž sa takisto ponúkal ako hacker. Jeho služby preniknúť na web súkromnej osoby využili aj dve ženy, ktoré boli zadržané a odsúdené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok