Novým predsedom Euroskupiny sa stal írsky minister financií

TA3 TASR
10.7.2020 15:58

Írsky minister financií Paschal Donohoe bol zvolený za predsedu Euroskupiny, kľúčového orgánu eurozóny zloženého z 19 ministrov financií krajín platiacich eurom. Vo funkcii nahradí odstupujúceho portugalského ministra financií Mária Centena práve v čase, keď ministrov financií čaká rozhodovanie o nastavení fondu obnovy Európskej únie za 750 miliárd eur.

Novým predsedom Euroskupiny sa stal írsky minister financií Paschal Donohoe. Oznámil to na Twitteri odchádzajúci šéf združenia ministrov financií eurozóny, Portugalčan Mario Centeno. V prvom kole nezískal potrebných 10 hlasov ani jeden z troch kandidátov. Okrem írskeho kandidáta sa o funkciu šéfa Euroskupiny uchádzali ešte španielska ministerka hospodárstva Nadia Calvinová a luxemburský minister financií Pierre Gramegna. Luxemburčan však po prvom kole zo súboja odstúpil. V druhom kole získal väčší počet hlasov Donohoe, konkrétne výsledky hlasovania však zverejnené neboli.

Centenovi sa v súčasnosti končí 2,5-ročné funkčné obdobie, pred mesiacom však oznámil, že o ďalší mandát sa uchádzať nebude. Nový predseda Euroskupiny sa ujme úradu v pondelok 13. júla, pričom ho čaká náročná úloha - vyviesť eurozónu z najväčšej recesie od jej vzniku.

Európska komisia odhaduje, že ekonomika eurozóny klesne tento rok o 8,7 %. V budúcom roku predpokladá rast na úrovni 6,1 %, ale iba pod podmienkou, že koronakrízu sa podarí dostať pod kontrolu. Donohoe, ktorý je médiami označovaný aj ako "obozretný Paschal," bude musieť zároveň robiť mediátora medzi chudobnejšími krajinami južnej Európy a bohatšími štátmi na severe, ktorých názory v oblasti fiškálnej a menovej politiky sa často rozchádzajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok