Otestovali vodnú megabariéru, ktorá má zachrániť Benátky

TA3 TASR
10.7.2020 15:23

V Benátkach otestovali nový ambiciózny protipovodňový systém so 78 nafukovacími bariérami v nádeji, že ochráni mesto pred zničujúcimi záplavami. Premiér Giuseppe Conte počas piatkovej ceremónie stlačil tlačidlo a aktivoval ním kompresory, ktoré začali pumpovať vzduch do žltých bariér. Tie sa následne začali dvíhať z vody a vytvorili tak hrádzu.

Projekt poznačený korupciou mal byť funkčný už v roku 2011. Najnovším konečným termínom je rok 2021, avšak Conte vyjadril nádej, že by mohol byť hotový už túto jeseň. V novembri 2019 Benátky zasiahli najhoršie záplavy za posledných viac než 50 rokov.

Projekt má názov MOSE (Mojžiš) podľa rovnomennej biblickej postavy, ktorá prikázala Červenému moru, aby sa rozostúpilo. Je to však tiež taliansky akronym pre experimentálne elektromechanické moduly.

Plánovanie a konštrukcia nákladného protipovodňového systému stáli už takmer šesť miliárd eur. Environmentalisti proti nemu napriek tomu protestujú, pretože sa obávajú, že naruší chúlostivý ekosystém lagúny. V piatok sa niektorí z nich doplavili na malých člnoch k testovacej oblasti a mávali protestnými bannermi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok