Objavila sa ešte smrteľnejšia choroba? Kazachstan správy popiera

TA3 TASR SITA
10.7.2020 14:11

Kazachstan popiera, že ho zasiahla epidémia "neznámeho zápalu pľúc", ktorá je potenciálne smrteľnejší než nový druh koronavírusu. Informovala o tom americká spravodajská stanica CNN. O novej chorobe píše vyhlásenie čínskeho veľvyslanectva v Kazachstane, ktorá obsahuje varovanie Číňanom žijúcim v tejto streodázijskej krajine. Podľa správy nový zápal pľúc zabil už viac ako 1700 ľudí.

Objavila sa ešte smrteľnejšia choroba? Kazachstan správy popiera
SITA/AP (ilu)

"Kazašské ministerstvo zdravotníctva a ďalšie úrady pracujú na komparatívnej štúdií, ale dosiaľ sa im nepodarilo prísť na povahu tej zápalovej infekcie," píše sa vo vyhlásení veľvyslanectva, podľa ktorého nové prípady nákazy pribúdajú od polovice júna v celom Kazachstane. Úrady údajne zaznamenávajú stovky nových prípadov denne.

Kazašský rezort zdravotníctva potvrdil výskyt "neznámeho infekčného zápalu pľúc neznámeho pôvodu". Poprel však, že ide o novú alebo neznámu epidémiu. "V odpovedi na tieto správy Ministerstvo zdravotnícka Kazašskej republiky vyhlasuje, že tieto informácie nie sú v súlade s realitou," uvádza stanovisko ministerstva.

Podľa čínskeho veľvyslanectva Kazachstan zaznamenal najviac nových prípadov v Atyrauskej, Aktobskej a Šymkentskej oblasti. Čínske ministerstvo zahraničných vecí požiadalo Kazachstan o viac informácií.

Podľa oficiálnych údajov sa v porovnaní s vlaňajškom v prvej polovici tohto roku zvýšil počet prípadov zápalu pľúc o 55 % zo 63 436 na 98 546. Minister zdravotníctva Alexej Coj však uviedol, že úmrtnosť v dôsledku zápalu pľúc klesla. Zatiaľ čo v prvej polovici roku 2019 zaznamenali 1 780 úmrtí, tento rok to bolo 1 172.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok