Slavín rekonštruujú vo veľkom. Pod pamätníkom bude múzeum

TA3 SITA
11.7.2020 13:23

Hlavné mesto začalo s rekonštrukciou Slavína za takmer 2 milióny eur. Rekonštrukcia Pamätníka Slavín bude prebiehať v niekoľkých fázach, prvá fáza potrvá do jesene tohto roka a spolufinancovať ju bude ministerstvo vnútra.

"Rekonštrukcia bude stáť skoro dva milióny eur a som veľmi rád, že ministerstvo vnútra dalo na obnovu našej národnej kultúrnej pamiatky 80 percent z tejto sumy," uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo. "Slavín je národnou kultúrnou pamiatkou, obľúbeným miestom návštevníkov, ale aj dôležitým spomienkovým bodom pre našu históriu," povedal Vallo a dodal, že chce, aby sa tu ľudia cítili dobre, ale aj bezpečne.

Vojnový pamätník Slavín je viditeľný z veľkej časti mesta. Na kopci s výhľadom na hrad pripomína oslobodenie mesta Červenou armádou v apríli 1945. "Je to tiež cintorín pre 6 845 sovietskych vojakov, ktorí zahynuli počas bitky o mesto a okolitý región, ktoré sa odohrali v posledných týždňoch druhej svetovej vojny," uvádza portál visitbratislava.com.

Pamätník tvorí stredný obelisk s výškou viac ako 39 metrov, ktorý je zakončený 11 metrovou sochou víťazného sovietskeho vojaka s vlajkou. "Okolo základne sú nápisy zaznamenávajúce slovenské mestá oslobodené Červenou armádou počas jej západného postupu v rokoch 1944 a 1945. Bola postavená v rokoch 1957 až 1960," dodáva portál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok