Ani bazén, ani park. Macron ukončil špekulácie okolo Notre-Dame

TA3 SITA
10.7.2020 11:14

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podporil obnovu zničenej veže na katedrále Notre-Dame v štýle z 19. storočia. Ukončil tak špekulácie, podľa ktorých chceli dať veži moderný dizajn. Politik chce, aby práce dokončili do roku 2024, keď sa v Paríži budú konať letné olympijské hry.

Ani bazén, ani park. Macron ukončil špekulácie okolo Notre-Dame
SITA/AP

Elyzejský palác informoval, že prezident sa obával predĺženia rekonštrukcie a nechcel, aby bola príliš komplikovaná. "Veci sa museli rýchlo vyjasniť," dodal palác. Proces vytvorenia návrhov modernej veže a medzinárodná súťaž architektov by priniesli zbytočné zdržiavanie.

"Prezident dôveruje odborníkom a schválil náčrty projektu hlavného architekta, ktorý plánuje identickú rekonštrukciu veže," vyhlásil palác po stretnutí francúzskej Komisie pre národné dedičstvo a architektúru. Katedrálu vlani 15. apríla značne poškodil požiar. Šéfom rekonštrukcie sa stal generál francúzskej armády Jean-Louis Georgelin, ktorý chcel novú, modernú vežu.

Jeho nápad krátko podporoval aj samotný prezident. Následne sa objavili návrhy architektov z celého sveta. Jeden chcel vytvoriť na streche bazén, druhý zase obrovský park so skleníkom. Hlavný architekt katedrály Philippe Villeneuve bol proti takýmto nápadom a podporil rekonštrukciu dizajnu z 19. storočia. Generál Georgelin dokonca vlani v novembri na stretnutí kultúrnej komisie Národného zhromaždenia architektovi povedal, aby "zavrel ústa".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok