Rokovanie NR SR o úprave umelého prerušenia tehotenstva

TA3 SITA
10.7.2020 09:25

Poslanci v rámci deviatej schôdze pokračujú v diskusii o úprave umelého prerušenia tehotenstva. Novela zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne poslancov OĽANO okrem iného prináša zavedenie nových podporných a sociálnych opatrení v snahe predísť umelému prerušeniu tehotenstva.

96 hodín na rozhodnutie

Ak návrh OĽANO poslanci na aktuálnej schôdzi posunú do druhého čítania, definitívne by sa o zákone malo rozhodnúť na septembrovej schôdzi parlamentu. Poslanci chcú v zákone presadiť, aby žena mala dlhší čas na premyslenie si umelého potratu, namiesto 48 hodín navrhujú 96 hodín. Návrh zákona predpokladá detailnejší zber informácií o dôvodoch potratov.

Zakázať sa má komerčná reklama na umelé potraty. Povinnou má byť druhá lekárska správa pri indikácii ohrozenia zdravia života matky alebo počatého dieťaťa. V návrhu sa hovorí o ubytovaní pre tehotné matky s deťmi a pre študentky, ktoré potrebujú dočasné bývanie, aby utajili svoje tehotenstvo, prípadne ešte aj do troch rokov, ak sa o dieťa starajú.

Za ľudí aktuálny návrh nepodporia

Poslanci klubu Za ľudí Tomáš Lehotský, Vladimíra Marcinková a Andrea Letanovská uviedli, že v súčasnom paragrafovom znení nepodporia žiadnu novelu zákona o interrupciách, ktoré sú predložené na deviatu schôdzu parlamentu. Podľa Lehotského sa návrh OĽANO snaží interrupcie ženám sťažovať a primárne nazerá na ženy, ktoré sa rozhodujú o interrupcii, ako na nezodpovedné a ľahkovážne, čo nepovažuje za fér.

V doterajšej rozprave návrh OĽANO kritizovala aj predsedníčka zdravotníckeho výboru parlamentu Jana Cigániková (SaS). Podľa nej väčšina žien ide na interrupcie, lebo „chlap ujde“. Odmietla, aby sa ženy vnímali ako „schránky na rodenie detí“. Okrem iniciatívy poslancov OĽANO sú na programe schôdze aj ďalšie tri návrhy týkajúce sa interrupčnej legislatívy z dielne nezaradených poslancov a strany Kotlebovci – ĽSNS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok