Sochu amerického prezidenta odstránia, chcú ju v Petrohrade

TA3 TASR
10.7.2020 07:45

Ruská nadácia Art Russe, ktorej šéfom je podnikateľ Andrej Filatov, predložila magistrátu mesta New York ponuku na odkúpenie sochy 26. amerického prezidenta Theodora Roosevelta, ktorá má byť miestnymi úradmi odstránená, a premiestniť ju do Petrohradu.

Sochu amerického prezidenta odstránia, chcú ju v Petrohrade
SITA/AP

Nadácia predtým oznámila, že je pripravená odkúpiť aj sochu Alexandra Baranova, ktorú majú takisto čoskoro odstrániť. Nachádza sa v meste Sitka na Aljaške. Baranov slúžil na prelome 18. a 19. storočia ako prvý gubernátor koloniálnych území Ruského impéria v Severnej Amerike. Nadácia tvrdí, že Theodore Roosevelt bol významným štátnikom, ktorého odkaz zanechal na Rusku "pozitívnu stopu", a zachovanie jeho sochy má "kľúčový význam pre ďalšie generácie".

museum-statue-35051-d3c9ced52e91455491b033b6fdd175fb_0a14036f-fff2-7ddb.jpg

Denník The New York Times napísal, že socha 26. prezidenta USA, nachádzajúca sa pred vstupom do Amerického prírodovedného múzea v New Yorku, bude odstránená, pretože magistrát odobril požiadavku vedenia múzea.

Predstaviteľom AMNH podľa ich vyjadrenia prekáža "hierarchická kompozícia" pamätníka - zobrazuje Roosevelta na koni, popri ktorom na jednej strane kráča Afričan a na druhej Indián. Baranovova socha v meste Sitka, ktoré do roku 1867 nieslo názov Novo-Archangeľsk, podľa aktivistov "zraňuje city domorodého obyvateľstva".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok