Noví nakazení pribudli v deviatich okresoch, aj v hlavnom meste

TA3 SITA TASR ČTK
10.7.2020 09:31

Po desiatkach nových prípadov nákazy, ktoré pribudli vo štvrtok, sú nové čísla opäť o čosi nižšie. Evidujeme ďalších 19 prípadov v deviatich okresoch. Testy zamestnancov v CSS v Prešove boli negatívne, na výsledky klientov sa čaká. USA opäť zaznamenali rekordný nárast nových prípadov. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Noví nakazení pribudli v deviatich okresoch, aj v hlavnom meste
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:40 Poslanci Európskeho parlamentu sa v piatok v Bruseli vyslovili za možnosť vytvoriť európsku zdravotnú úniu, čo je jedným z dôsledkov pandémie nového koronavírusu na tvorbu spoločnej európskej politiky. So silnejšou spoluprácou v oblasti súhlasia aj slovenskí europoslanci z hlavných politických frakcií v EP.

23:30 Počet úmrtí vo Francúzsku presiahol v piatok 30.000, za posledných 24 hodín tam zaznamenali 25 nových obetí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie zdravotnícke úrady.

22:25 Množstvo kliník zameraných na plastickú chirurgiu zaznamenalo v čase pandémie nárast počtu klientov. Zariadenia, ktoré zostali otvorené, museli dodržiavať prísnejšie opatrenia, ako napríklad testovanie na koronavírus alebo častejšie dezinfikovať priestory.

Zvýšený dopyt zaznamenali kliniky v Spojených štátoch, Južnej Kórei, Japonsku aj Austrálii. Pacienti žiadali najmä úpravy pier, nosa, botox či face lifting. Počet zahraničných klientov klesol, no narástol dopyt zo strany domácich obyvateľov, ktorým niektoré zariadenia dokonca ponúkli zľavy.

22:00 Približne 4,4 milióna ľudí, alebo 6,7 percenta obyvateľov Francúzska, sa pravdepodobne do polovice apríla nakazilo novým koronavírusom, informoval v piatok zdravotnícky úrad, na ktorý sa odvolala agentúra DPA. Francúzsky národný zdravotnícky úrad Santé publique France uviedol, že tieto údaje boli odhadnuté na základe testovania na prítomnosť protilátok proti vírusu SARS-CoV-2.

21:40 Srbsko v piatok oznámilo rekordný počet úmrtí na nový koronavírus za jediný deň. Vláda tiež ostro kritizovala protesty ľudí proti jej prístupu k pandémii. Premiérka Ana Brnabičová povedala, že balkánsky štát zaznamenal za posledných 24 hodín 18 úmrtí a 386 nových prípadov nákazy. Označila to za "dramatický nárast".

21:25 V juhozápadnom Francúzsku zomrel v piatok vodič autobusu, na ktorého minulú nedeľu zaútočila skupina ľudí, keď ich odmietol pustiť bez rúška do vozidla. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na rodinu obete. Obeťou bol 59-ročný Philippe Monguillot, ktorý pri útoku utrpel vážne poranenie hlavy. Deň po prevezení do nemocnice ho lekári vyhlásili za mozgovo mŕtveho.

21:00 Intenzívne ohniská nového koronavírusu sa dajú stále dostať pod kontrolu, uviedol v piatok riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vyjadril však ľútosť nad tým, že globálny počet prípadov sa za posledných šesť týždňov viac ako zdvojnásobil.

20:25 Izrael zaznamenal za predchádzajúcich 24 hodín rekordných 1464 prípadov nákazy novým koronavírusom. Vláda preto opäť uzatvorila oblasti v piatich mestách vrátane Jeruzalema, uviedlo v piatok izraelské ministerstvo zdravotníctva.

20:00 Mesto Bratislava sa pripravuje na možný návrat pandémie vo väčšej sile. Na Facebooku o tom informoval primátor Matúš Vallo.

19:31 Iracká zákonodarkyňa Ghída Kambašová v piatok zomrela na nákazu novým koronavírusom, oznámil parlament v Bagdade. Ide o prvého jeho člena, ktorý podľahol koronavírusu, mohutne sa šíriaceho po krajine.

19:20 V Británii začalo v piatok platiť nariadenie o zrušení dvojtýždňovej karantény pre desiatky krajín. Slovensko na tomto zozname nefiguruje. Je však na zozname krajín, ktoré majú od 4. júla výnimku z odporúčania pre britských občanov necestovať do nich v iných než nevyhnutných prípadoch.

18:55 V Národnom ústave detských chorôb od piatka opäť funguje pracovisko na triáž pacientov. Nachádza sa vo vestibule polikliniky, hneď za vchodom pri registrácii pacientov. Tento vchod je určený len pre pacientov, sprevádzajúce osoby a návštevy hospitalizovaných pacientov.

"Dieťa na vyšetrenie môže sprevádzať len jeden zdravý sprievodca alebo zákonný zástupca dieťaťa. Na triáži sa budú identifikovať podozriví pacienti a podozrivé sprevádzajúce osoby," doplnil NÚDCH. Ústav dodal, že všetkým pacientom a sprevádzajúcim osobám bude bezkontaktne meraná telesná teplota. Zdôraznil, že stále platí riadne nosenie rúšok a dezinfekcia rúk pri vstupe do nemocnice.

18:25 Americká letecká spoločnosť American Airlines pohrozila, že zruší časť objednávky na uzemnené lietadlá 737 MAX od Boeingu, ak jej výrobca nepomôže so zafinancovaním kontraktu. Finančné možnosti aerolínií totiž znížila pandémia nového koronavírusu, ktorá spôsobila dočasné zastavenie leteckej dopravy.

18:00 Po rekordných 116 nových prípadoch nákazy koronavírusom, nahlásených v Chorvátsku v piatok, minister zdravotníctva Vili Beroš oznámil, že budú zavedené nové opatrenia. Napríklad sa vystupňujú kontroly zhromaždení, sprísnia sa podmienky pre vstup do Chorvátska zo susedných krajín a nosenie rúšok v reštauráciách, baroch a obchodoch sa vyhlási za povinné.

17:25 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine presiahol v piatok 52 000, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. Podľa neho sa počet prípadov nákazy za posledných 24 hodín zvýšil o 819 na celkovo 52.043. Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 18 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1345.

Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 18 ľudí.

17:00 Ekonomika Talianska klesne tento rok približne o 9,5 %. Uviedla to v piatok talianska centrálna banka, ktorá zverejnila najnovší odhad. Nová prognóza centrálnej banky je tak o niečo horšia, než odhad zo začiatku júna. V rámci neho banka počítala s poklesom ekonomiky o 9,2 %.

16:42 Grécko sprísni režim na hraniciach s Bulharskom. Všetci prichádzajúci budú povinní predložiť negatívny test na koronavírus, uviedol v piatok hovorca vlády. Počet prípadov nákazy koronavírusom v balkánskych krajinách v uplynulom čase opäť rastie. Cez jediný hraničný prechod na grécko-bulharských hraniciach denne prechádzajú tisíce turistov z Balkánu.

16:39 Produkcia priemyslu sa začala v máji po pandémii zotavovať. Za úrovňami spred roka však stále zaostáva o tretinu. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu. Podľa odborníkov by však najbližšie mesiace mali priniesť postupné oživovanie kľúčového sektora slovenskej ekonomiky.

16:20 Ako to vyzerá na hraničných priechodoch v Bratislavskom kraji? Do soboty 15:00 prebieha celoslovenská policajno-bezpečnostná akcia.

15:53 Európska komisia vyhlásila výzvu na predloženie návrhov v hodnote 2,5 milióna eur, ktoré majú pomôcť oživeniu hudobného odvetvia v EÚ po negatívnych dôsledkoch koronakrízy. Cieľom výzvy s názvom "Hudba hýbe Európou - Inovačný program podpory trvalo udržateľného hudobného ekosystému" je podporiť oživenie a pokrízový vývoj európskeho hudobného odvetvia tým, že mu pomôže dosiahnuť väčšiu udržateľnosť.

15:41 Policajti začali robiť mimoriadne kontroly na hraničných priechodoch. Viac nám povedal 1. zástupca riaditeľa ÚHCP Robert Gucký.

15:25 Medzištátna železničná osobná diaľková doprava cez slovensko-maďarský hraničný úsek Štúrovo - Szob na trati Bratislava - Nové Zámky - Budapešť bude obnovená od pondelka 13. júla. Cestujúci budú môcť na tejto trase opäť využívať osem párov medzinárodných vlakov EuroCity a jeden nočný pár vlakov EuroNight. Informovali o tom v piatok Železnice Slovenskej republiky.

14:56 Nórsko od 15. júla zruší cestovné obmedzenia pre cestovanie z a do viac než 20 európskych krajín vrátane Slovenska, Česka či Rakúska, ako aj pre tri z 21 švédskych provincií. V Nórsku, ktoré nie je členským štátom EÚ, avšak je súčasťou bezvízového schengenského priestoru, platia jedny z najprísnejších cestovných obmedzení v Európe súvisiacich s pandémiou.

14:37 V Českej republike počas uplynulého dňa pribudlo 105 prípadov nákazy, ich celkový počet tak stúpol na 12 919. Urobili 4811 testov. V českých nemocniciach majú aktuálne 141 hospitalizovaných.

14:23 Juhoafrická republika v uplynulých 24 hodinách zaznamenala rekordných 13 647 nových prípadov nákazy. Oznámilo to tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Koronavírus si v krajine vyžiadal zatiaľ 3720 obetí.

13:50 Dvaja experti Svetovej zdravotníckej organizácie odcestovali do čínskej metropoly Peking, aby tam podnikli prípravné práce pred nadchádzajúcim vyšetrovaním pôvodu pandémie. Odborník na choroby zvierat a epidemiológ sa stretnú s čínskymi partnermi, aby s nimi prediskutovali logistiku, miesta, ktoré navštívia, a účastníkov medzinárodnej misie vedenej WHO, uviedla organizácia. Jej hlavným cieľom bude zistiť, či "sa (vírus) preniesol z iných druhov na človeka a z akých druhov sa preniesol", informuje WHO.

13:38 Austrália od pondelka zníži na polovicu počet svojich občanov, ktorí sa každý týždeň môžu vrátiť zo zahraničia späť do vlasti. Oznámil to austrálsky premiér Scott Morrison. Od pondelka sa tak bude môcť do Austrálie vrátiť denne len 4000 austrálskych občanov alebo ľudí s trvalým pobytom v krajine, čo je o polovicu menej, než to bolo doteraz, uviedol Morrison s tým, že karanténny pobyt si budú musieť ľudia zaplatiť sami.

13:28 "Naši epidemiológovia si veľmi dobre robia svoju prácu, nie je dôvod na obavy," vyjadril sa minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že situáciu  je potrebné sledovať, nakoľko prípady rastú. "Pokiaľ by sme zaznamenali nejaké prípady nekontrolovaného šírenia, resp. zistili, že prípady nevieme dohľadať, potom, samozrejme, budeme musieť zvažovať aj nejaké opatrenia," zhodnotil. Krajčí verí, že po pondelku budeme múdrejší. Na pondelok zvolali zasadnutie konzília odborníkov a epidemiológov.

13:12 V prípade, že dôjde k druhej vlne pandémie ochorenia Covid-19, bude potrebné prehodnotiť zameranie výziev Fondu na podporu umenia. "Vzhľadom na situáciu a nemožnosť predpovedať vývoj čakáme aj s vyhlasovaním budúcoročných výziev na koniec augusta," uviedol riaditeľ verejnoprávneho podporného umeleckého fondu Jozef Kovalčik. "Ak by sa napríklad ukázalo, že sa nebudú môcť realizovať festivaly v prvej polovici budúceho roka, zameriame výzvy skôr na tvorbu. Ak by sa situácia menila aj v neskoršom jesennom období, čo tiež nemožno vylúčiť, budeme musieť pružne reagovať."

12:46 Na všetkých oddeleniach Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove obnovili zákaz návštev. Ako informovala hovorkyňa zdravotníckeho zariadenia Renáta Cenková, obmedzenie súvisí s narastajúcimi prípadmi ochorenia Covid-19, dôvodom je ochrana zdravia hospitalizovaných pacientov a tiež zamestnancov FNsP.

12:38 India hlási rekordných 26 506 nových prípadov nákazy za jediný deň, čím sa približuje k hranici 800 000 prípadov od začiatku pandémie. V Indii podľa vládnych zdrojov podľahlo koronavírusovej nákaze viac ako 21 000 ľudí.

india_c0a80501-4701-6063.jpg

12:12 Nová ruská vakcína proti chorobe Covid-19 vytvorila imunitnú odpoveď u dobrovoľníkov, ktorí sa zúčastnili na jej testovaní. Oznámila to agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany, ktoré vakcínu testovalo spoločne s Národným centrom pre epidemiologický a mikrobiologický výskum.

12:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii vo vysielaní TA3 o 12. hodine.

11:55 Letné školy, ktoré sa otvoria posledné tri augustové týždne, privítajú takmer 8 500 detí. Najväčší záujem prejavili v Prešovskom kraji. Ako informovalo ministerstvo školstva, podmienky výzvy splnilo 242 z celkového počtu 244 žiadateľov. Pre úspešných žiadateľov ministerstvo rozdelilo 372 600 eur. Dve žiadosti boli vyradené, lebo nesplnili podmienky oprávnenosti žiadateľa.

11:38 Letná sezóna je v plnom prúde. Ako to vyzerá na kúpaliskách v čase korony? O tom, na čo sa majú návštevníci pripraviť, povedal riaditeľ termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede Gabriel Somogyi.

11:22 V Japonskej metropole Tokio pribudlo v piatok v priebehu uplynulých 24 hodín 243 nových prípadov nákazy koronavírusom. Už druhý deň po sebe ide o rekordný denný nárast. Vo štvrtok úrady zaznamenali 224 nových prípadov. Počet nakazených vôbec po prvý raz prekročil 200 dva dni po sebe.

11:08 Slovenský priemysel má svoje dno za sebou, očakávania v súvislosti s májovými štatistikami však boli vyššie. Priemyselná výroba sa ešte ani zďaleka nepriblížila k úrovniam spred pandémie nového koronavírusu, preto je zatiaľ na ružové okuliare priskoro. Zhodli sa na tom analytička spoločnosti WOOD & Company Eva Sadovská a analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

10:45 Po obnovení dopravy s Českom, Rakúskom a Poľskom sa od pondelka obnovuje aj medzištátna diaľková doprava s Maďarskom. Informovali o tom Železnice Slovenskej republiky.

10:35 Na hraničných priechodoch a v ich bezprostrednej blízkosti sa od piatka do soboty uskutočňuje policajno-bezpečnostná akcia. Polícia bude monitorovať dodržiavanie opatrení Úradu verejného zdravotníctva a informovať cestujúcich o povinnostiach po návrate.

10:20 Anglicko, Škótsko a Severné Írsko ruší povinnú 14-dňovú karanténu pre prichádzajúcich z desiatok krajín. Slovensko ale na zozname nie je. Írsko aj naďalej trvá na karanténe u všetkých cestujúcich zo zahraničia najmenej do 20. júla.

10:12 Na slovenských hraničných priechodoch a ich v bezprostrednej blízkosti sa od piatka 15.00 h do soboty do 15.00 h uskutoční policajno-bezpečnostná akcia. Polícia bude monitorovať dodržiavanie opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR a informovať cestujúcich o povinnostiach po návrate. Zámerom je tiež zistiť aktuálny pohyb osôb a motorových vozidiel na hraniciach. Ministerstvo vnútra o tom informovalo na sociálnej sieti.

10:04 Hongkonský Úrad pre vzdelávanie v piatok oznámil, že od pondelka sa v krajine opäť zatvoria všetky školy. Väčšina škôl v Hongkongu bola pre pandémiu zatvorená už od februára - mnohé z nich prešli na on-line vyučovanie či hodiny vedené prostredníctvom konferenčných hovorov. Vo viacerých medzinárodných školách sa medzičasom už začali letné prázdniny.

10:03 Pozrite si správy o nových nakazených vo vysielaní TA3 o 10. hodine.

9:50 Päť nových prípadov nákazy pribudlo v okrese Rimavská Sobota, štyri v okrese Revúca, dva v Bratislave, po dva aj v Prešove a Námestove. Po jednom prípade zaznamenali v okresoch Nové Mesto nad Váhom, Košice, Komárno a Prievidza.

9:38 Vyliečili sa štyria ľudia. Máme sedem hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, traja sú na JIS a jeden na pľúcnej ventilácii.

9:30 Na Slovensku pribudlo 19 nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1870 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 172 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:24 Všetkých 63 testov zamestnancov Centra sociálnych služieb Vita Vitalis na Volgogradskej ulici v Prešove, ktorí sa od stredy nachádzajú v karanténe v zariadení, malo po rýchlotestoch aj po presnejších PCR testoch negatívne výsledky na koronavírus.

Ako informovala poverená riaditeľka CSS Vita Vitalis Terézia Sisáková, dnes ráno už otestovali aj všetkých 112 klientov zariadenia a tiež 44 zamestnancov, ktorí sa nachádzajú v domácej karanténe. „Títo zamestnanci ráno prišli k nám do zariadenia, aby sme urýchlili testovanie a nemuseli čakať na výzvy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorý nám takto vyšiel v ústrety a poslal nám testy navyše. Odbery sme vykonali v oddelenej budove za dodržiavania dvojmetrových odstupov. Všetci boli disciplinovaní a všetko prebehlo v poriadku. Testy sme následne odviezli do laboratória do Košíc, kde ich vyhodnotia,“ uviedla.

9:00 Spojené štáty zaznamenali za uplynulých 24 hodín rekordných 65 551 prípadov nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP na základe údajov zverejnených Univerzitou Johnsa Hopkinsa. Predchádzajúci rekordný počet nových prípadov nákazy evidovali v Spojených štátoch v utorok, keď ich bolo 60 209. Ohniskom nákazy je stále aj Latinská Amerika.

8:50 Dočasná bolívijská prezidentka Jeanine Áňezová oznámila, že mala pozitívny test na nový koronavírus.

8:05 Od piatka by mali byť mimoriadne kontroly na hraničných priechodoch. Aká je situácia na priechode Petržalka-Berg?

7:40 Ruská Federálna služba pre dohľad nad komunikáciou, informačnými technológiami a masmédiami (Roskomnadzor) zablokovala 107 webových stránok, ktoré šírili nepravdivé správy týkajúce sa nedávneho referenda o ústavných zmenách.

Moskovská radnica zamietla žiadosť o povolenie protestného pochodu ulicami Moskvy, pričom svoje rozhodnutie zdôvodnila stále platnými obmedzeniami súvisiacimi s epidémiou COVID-19.

7:15 Prvý prípad nákazy novým koronavírusom zaznamenali už aj v severozápadnej Sýrii, oznámila predstaviteľka opozície. Znovu to vyvolalo obavy z katastrofy v prípade, že sa pandémia dostane aj do táborov s vysídlenými ľuďmi v povstaleckej bašte, provincii Idlib na spomínanom severozápade.

Humanitárne organizácie sa už niekoľko mesiacov pripravujú na nákazu koronavírusu v severozápadnej Sýrii, kde sa Ruskom podporovaná ofenzíva sýrskeho režimu proti provincii Idlib skončila krehkým prímerím.

6:45 Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá čelí kritike Spojených štátov za svoj postup v koronavírusovej kríze, zriadila vo štvrtok nezávislú komisiu - jej úlohou je zhodnotiť reakciu samotnej WHO na pandémiu.

6:20 V Centre sociálnych služieb Vita Vitalis na Volgogradskej ulici v Prešove je v karanténe 112 prijímateľov a 63 zamestnancov. Ďalších 44 pracovníkov je v domácej karanténe.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj vo štvrtok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok