Veľký obrat. Najvyšší súd napokon rozhodol o väzbe pre Bödöra

TA3 TASR SITA
9.7.2020 15:14

Senát najvyššieho súdu napriek predchádzajúcemu verdiktu ŠTS rozhodol o tom, že obvinený nitriansky podnikateľ Norbert Bödör bude stíhaný väzobne. Bödör na NS poprel, že by prijímal úplatky. Predseda senátu NS SR však hovoril „monštróznom prípade korupcie”, ktorý vo svojich výpovediach načrtli niektorí z obvinených ako aj zistené finančné toky.

Skutok sa vraj nikdy nestal

Nitriansky podnikateľ na súde poprel, že by spáchal skutok prijímania úplatkov v súvislosti s prideľovaním dotácií v Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Minulý piatok ho zaistili v rámci policajnej akcie Dobytkár a prepustili na záver víkendu. "Takýto skutok sa nikdy nestal. Zároveň som požiadal vyšetrovateľa prostredníctvom svojho obhajcu o ďalší výsluch," uviedol teraz pred senátom.

Kauza Dobytkár súvisí s podozreniami na korupciu v prostredí Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Polícia hodnotu poskytnutých úplatkov v rámci tejto kauzy zatiaľ vyčíslila na 10,5 milióna eur.

20200709-nssr-vazba-norbert-b-3713607_c0a80501-2916-29cf.jpg

Senát rozhodoval o sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, ktorý v nedeľu Bödöra do väzby nezobral. Rozhodnutie sudcu ŠTS Michala Trubana pokladal prokurátor ÚŠP za nesprávne. Existuje podľa neho dostatočná obava v pokračovaní v trestnej činnosti zo strany obvinených.

Kde mal preberať úplatky?

Podľa obhajcu Adriána Kuceka sťažnosť prokurátora neobsahovala žiadne iné skutočnosti, aké predložil sudcovi ŠTS v nedeľu. Prokurátor sa podľa neho snažil vyfabrikovať dôkazy, nevysporiadal sa s časťou námietok. Nie je vraj identifikované doteraz miesto a ani čas, kedy mal obvinený prevziať finančné prostriedky. Prokurátor ÚŠP je podľa neho v dôkaznej núdzi a fabuluje. V kauze existuje len jeden nepriamy svedok. Neexistujú dôvody väzby, jeho klient od počiatku spolupracuje s políciou a od pondelka bol vyzvaný dva razy políciou aby odovzdal veci, ktoré by mohli byť dôkazmi.

Predseda senátu uviedol z niekoľkotisícového spisu len jeden z približne 40 prípadov, kde mal prevziať obvinený 20 percent úplatku zo sľúbenej dotácie zo strany ďalšieho obvineného, bývalého výkonného riaditeľa PPA Ľubomíra Partiku. Sprostredkovateľom mal byť ďalší obvinený a v piatok zadržaný podnikateľ Patrik Kuba. Toho sudca Truban do väzby v nedeľu vzal. Obvinený podal voči rozhodnutiu sťažnosť a o nej bude NS SR rozhodovať v piatok na neverejnom zasadnutí.

"Senát 3T NS SR na dnešnom verejnom zasadnutí zrušil uznesenie sudcu pre prípravné konanie ŠTS a sám rozhodol tak, že obvineného Norberta B. zobral do takzvanej kolúznej a preventívnej väzby. Senát tak väzbu pod dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil," dodala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Voči rozhodnutiu nie je prípustný opravný prostriedok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok