Domorodci z Ameriky pred stáročiami prekonali Tichý oceán

TA3 SITA
9.7.2020 13:06

Vedci objavili nové dôkazy o dávnych cestách pôvodných obyvateľov Ameriky naprieč Tichým oceánom do východnej Polynézie a stretnutiach s tamojšími obyvateľmi.

Domorodci z Ameriky pred stáročiami prekonali Tichý oceán
TASR

Dostali sa do kontaktu s Polynézanmi

DNA analýza, ktorú približuje nová štúdia v odbornom časopise Nature, naznačuje, že sa okolo roku 1 200 nášho letopočtu domorodci z Ameriky dostali do kontaktu s Polynézanmi. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Medzinárodný tím vedcov na čele s Alexandrom Ioannidisom zo Stanfordovej univerzity v Kalifornii analyzoval genetické dáta viac ako 800 žijúcich domorodých obyvateľov pobrežnej Južnej Ameriky a Francúzskej Polynézie. Výskumníci hľadali časti DNA, ktoré sú charakteristické pre každú populáciu, a časti, ktoré sú "identické podľa pôvodu", a teda sú zdedené od rovnakého predka. Na viacerých polynézskych ostrovoch pritom našli segmenty DNA identické podľa pôvodu od pôvodných obyvateľov Ameriky, vysvetlil Ioannidis. "Bol to presvedčivý dôkaz o tom, že došlo k jednej zdieľanej kontaktnej udalosti," dodal.

Znamená to, že Polynézania a domorodci z Ameriky sa v dávnej minulosti dostali do kontaktu, z ktorého vzišli deti polynézsko-amerického pôvodu. To sa podľa štatistík stalo okolo roku 1 200. Vedci tiež dokázali vystopovať zdroj americkej DNA, a to k domorodým skupinám žijúcim na území súčasnej Kolumbie.

Legendárna cesta v roku 1947

O možnom kontakte medzi obyvateľmi daných regiónov sa diskutuje po desaťročia. V roku 1947 nórsky bádateľ Thor Heyerdahl na rafte preplával z Južnej Ameriky do Polynézie, aby dokázal, že je takáto cesta možná. Podporovatelia teórií o vzťahoch polynézskych a amerických obyvateľov argumentujú, že zdieľajú podobné kultúrne prvky naznačujúce interakciu ešte pred usadením sa Európanov v Južnej Amerike. Oponenti, naopak, tvrdia, že štúdie v tejto veci majú rozdielne závery a skupiny oddeľuje tisícky kilometrov široký otvorený oceán.

Predošlé štúdie genómov ľudí z oboch regiónov sa sústreďovali na kontakty na Veľkonočnom ostrove, ktorý je najbližšie obývaný polynézsky ostrov pri Južnej Amerike. Štúdia však podporuje Heyerdahlove tvrdenia, že prvý kontakt nastal na niektorom zo súostroví východnej Polynézie. Simulácie vetra a prúdu naznačujú, že plavby z Ekvádoru a Kolumbie by s najväčšou pravdepodobnosťou skončili na južných ostrovoch Markéz alebo súostroví Tuamotu. Obe súostrovia sa nachádzajú v regióne, kde výskumníci našli genetické stopy kolumbijských domorodcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok