Ústavný súd odmietol sťažnosť Košíc v spore o parkovanie

TA3 TASR
8.7.2020 13:39

Ústavný súd odmietol sťažnosť mesta Košice v spore o parkovanie so spoločnosťou EEI. Mesto tak musí byť podľa opatrenia súčinné s parkovacou firmou pri prevádzkovaní platených parkovísk a výbere parkovného.

Mesto so sťažnosťou neuspelo

Mesto Košice neuspelo na ústavnom súde so sťažnosťou v prípade sporu s parkovacou spoločnosťou EEI. Týka sa to neodkladného opatrenia, ktoré vydal Okresný súd Košice II vlani v máji na základe žaloby spoločnosti EEI. Podľa opatrenia musí mesto poskytovať parkovacej firme súčinnosť pri prevádzkovaní verejných platených parkovísk a výbere parkovného v zmysle nájomnej zmluvy z júla 2012 a jej dodatkov, a to až do jej skončenia alebo právoplatnosti prípadného súdneho rozhodnutia o jej neplatnosti.

Mesto podalo ústavnú sťažnosť pre uznesenie košického krajského súdu, ktorý ako odvolací súd v októbri 2019 potvrdil rozhodnutie okresného súdu o neodkladnom opatrení. Mesto namietalo porušenie práva na súdnu a inú právnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie. O ústavnej sťažnosti rozhodoval 1. júla štvrtý senát ÚS SR, ktorý ju odmietol ako "zjavne neopodstatnenú". Potvrdila to ovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Ako v reakcii uviedlo mesto Košice, bližšími informáciami k rozhodnutiu ÚS nedisponuje, keďže mu uznesenie o odmietnutí ústavnej sťažnosti doposiaľ nebolo doručené. "Mesto Košice tak nemalo možnosť oboznámiť sa s jeho odôvodnením. Po doručení predmetného uznesenia a oboznámení sa s obsahom jeho odôvodnenia k tomu zaujmeme stanovisko," dodal magistrát.

Argumentujú nájomnou zmluvou

Parkovacia firma vníma rozhodnutie ÚS ako príležitosť ukončiť právne spory a spoločne sa pustiť do hľadania riešení parkovania a statickej dopravy v Košiciach. "Veríme, že aj toto rozhodnutie povzbudí mesto Košice k tomu, aby sme si spoločne sadli za rokovací stôl, hľadali riešenia a právnymi spormi nezaťažovali Košičanov," uviedla pre TASR spoločnosť EEI s tým, že na takéto rokovania s mestom je pripravená.

V spore o prevádzkovanie parkovacích miest sa obe strany obrátili na súd. Mesto prijalo všeobecne záväzné nariadenie, podľa ktorého sa od 1. januára 2019 stalo výlučným prevádzkovateľom parkovacích miest v zóne plateného parkovania. EEI s tým nesúhlasí a argumentuje nájomnou zmluvou, podľa ktorej má byť ich prevádzkovateľom až do roku 2022. Mesto označuje zmluvu z roku 2012 za neplatnú, definitívny súdny verdikt v tejto veci zatiaľ nepadol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok