Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vytvorili rukavice, ktoré bezdrôtovo prekladajú znakovú reč

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje mnoho technologických projektov, ktoré sú zamerané na odstránenie medziľudských bariér. Najnovšie tím vedcov s UCLA prišiel s návrhom kompaktných a ľahkých rukavíc, ktoré dokážu bezdrôtovo prekladať znakovú reč do hovoreného slova.

Systém používa pár rukavíc, ktoré sú vybavené tenkými roztiahnuteľnými senzormi, ktoré sa tiahnu po dĺžke prstov rukavice, odkiaľ sú schopné sledovať pohyby prstov. Tieto sú ešte doplnené senzormi, ktoré sa lepia na tvári používateľa, medzi obočím a na jednej strane úst, aby sa dali prečítať aj výrazy tváre, ktoré sú súčasťou znakového jazyka.

Prototyp rukavice so senzormi pre prekladanie znakovej reči.

Rukavica je napájaná z batérie a údaje o pohybe prenáša bezdrôtovo do pripojeného smartfónu. Sprievodná mobilná aplikácia je schopná preložiť asi slovo za sekundu. V súčasnosti rozpoznáva systém približne 660 znakov vrátane celej abecedy a číslic 0-9, a to vďaka procesu strojového učenia, ktorému pomáhali štyria ľudskí tlmočníci do znakovej reči, z ktorých každý zopakoval zoznam pohybov rúk až 15-krát.

Tím výskumníkov hovorí, že ešte predtým, ako bude tento systém komercializovaný, bude sa umelá inteligencia musieť naučiť oveľa viac slov a prekladať ich oveľa rýchlejšie ako doteraz. Hoci je celá technológia len v začiatkoch, je očividne na dobrej ceste a nemusí trvať dlho, kým preklad znakovej reči sa bude dať doslova počuť.

Prototyp rukavice so senzormi pre prekladanie znakovej reči.