USA vyhadzujú časť cudzích študentov, vyvolalo to vlnu kritiky

TA3 SITA
8.7.2020 10:43

Zahraničným študentom v Spojených štátoch bude hroziť deportácia, ak v krajine zotrvajú na základe študentských víz F-1 a M-1, aj napriek tomu, že ich štúdium sa bude odohrávať v online priestore. Informoval o tom americký Imigračný a colný úrad, uvádza spravodajský portál BBC.

USA vyhadzujú časť cudzích študentov, vyvolalo to vlnu kritiky
SITA/AP

Rozhodnutie, ktoré zverejnili v rovnaký deň, ako Harvard oznámil, že všetky prednášky budú online a na pôde školy bude môcť žiť len obmedzené množstvo študentov, si vyslúžilo vlnu kritiky. Online výučbu pritom v súvislosti s pandémiou koronavírusu zvažuje aj množstvo ďalších univerzít. Podľa BBC však nie je jasné, koľko ľudí zmena zasiahne.

"Vykopnutie zahraničných študentov zo Spojených štátov počas globálnej pandémie, pretože ich školy presúvajú kurzy online, aby zabezpečili dodržiavanie fyzických odstupov, ubližuje študentom. Je to nezmyselné, kruté a xenofóbne," vyjadrila sa demokratická senátorka Elizabeth Warren. Podobne situáciu okomentovala aj bývalá americká vyslankyňa pri OSN Samantha Power, podľa ktorej rozhodnutie "nedáva zmysel" a pre mnohých študentov je nepoužiteľné.

Novinárka Elizabeth Spiers, ktorá učí na Newyorskej univerzite zase upozornila, že mnohí jej študenti sú odkázaní na víza a ak budú vo svojich domovských krajinách, nebudú môcť absolvovať online programy, napríklad pre časový posun, ale aj z mnohých ďalších dôvodov.

Americké úrady v čase koronakrízy pre zahraničných študentov vytvorili výnimku, ktorá platila počas jarného a letného semestra, od jesene ju však plánujú zrušiť. Ak teda neprestúpia na programy alebo školy, ktoré poskytujú prezenčnú výučbu, prídu o víza.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok