Šírenie naberá tempo, varuje WHO. Očakáva nárast počtu úmrtí

TA3 TASR
8.7.2020 07:50

Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre mimoriadne situácie Michael Ryan v utorok vyhlásil, že šírenie nového druhu koronavírusu naďalej celosvetovo naberá tempo. Poukázal na výrazné zvýšenie v počte potvrdených prípadov nákazy nahlásených za posledných päť či šesť týždňov. Zároveň varoval, že čoskoro môže nasledovať aj prudký nárast počtu úmrtí.

Šírenie naberá tempo, varuje WHO. Očakáva nárast počtu úmrtí
SITA/AP

"V apríli a máji sme mali 100.000 prípadov nákazy denne. Dnes máme 200.000 prípadov denne," vysvetlil doktor Ryan na online tlačovom brífingu.

Ryan povedal, že počet úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom sa v týchto chvíľach zdá ustálený. Upozornil však, že často nastáva oneskorenie medzi časom, keď sa zvýši počet potvrdených prípadov infekcie, a časom, keď sú nahlásené úmrtia. Trvá totiž určité obdobie, kým sa koronavírus u pacientov naplno rozvinie a infekcia vyústi do tragického konca.

Ryan tiež odmietol myšlienku, že výrazný nárast v počte prípadov spôsobuje rozsiahlejšie testovanie. Zdôraznil: "Táto epidémia sa zrýchľuje." Dodal, že dúfa, že kolektívne dosiahnuté poznatky o účinnej liečbe pacientov s ochorením COVID-19 pomôžu udržať mieru úmrtí na pomerne nízkej úrovni, ale nedá sa to zaručiť. "Posledných päť, šesť týždňov naozaj zažívame iba rýchle zvyšovanie v počte prípadov nákazy. Takže si nemyslím, že bude prekvapením, ak začne znovu stúpať počet úmrtí," vyhlásil Ryan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok