Máme najviac nových prípadov nákazy za posledné mesiace

TA3 TASR SITA ČTK
8.7.2020 09:31

Bilanciu v počte nakazených sme si mierne polepšili, horšie je na tom naša ekonomika. Európska komisia predpovedá, že tento rok klesne až o deväť percent. USA evidujú rekordné počty infikovaných. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Máme najviac nových prípadov nákazy za posledné mesiace
TASR/Roman Hanc

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:45 Spojené štáty riešia otázku znovuotvorenia základných a stredných škôl. Vývoj pandémie nového koronavírusu totiž v krajine nie je priaznivý. Prezident Trump však pohrozil zastavením financovania tých štátov, ktoré odmietnu vzdelávacie inštitúcie v septembri otvoriť.

00:35 Počet zaznamenaných prípadov nákazy koronavírusom celosvetovo presiahol 12 miliónov.

23:19 Útočník futbalistov Realu Madrid Luka Jovič musel ísť do domácej karantény, pretože bol v kontakte s osobou pozitívnou na nový koronavírus. Srb mal síce test negatívny, podľa vládnych nariadení sa napriek tomu musí izolovať z preventívnych dôvodov. V najbližšom období tak nebude lídrovi tabuľky k dispozícii, od kouča Zinedina Zidana však aj tak v uplynulom období i vinou zdravotných problémov nedostával príležitosť.

22:20 Fínsko od 13. júla uvoľní svoje cestovné obmedzenia pre občanov 17 európskych krajín. Rozšírený zoznam krajín, medzi ktorými sa nachádza aj Slovensko, zverejnila fínska vláda v stredu večer na svojej webovej stránke. Vláda uviedla, že "súhlasila s tým, že od 13. júla 2020 budú zrušené cestovné obmedzenia na vnútorných hraniciach medzi Fínskom a krajinami, v ktorých je výskyt nákazy podobný ako v krajinách, kde už hraničné kontroly boli zrušené".

21:53 Zatiaľ čo ľudia bojujú s pandémiou koronavírusu, čoraz viac ochranných masiek a rukavíc končí vo svetových oceánoch. Upozorňujú na to environmentalisti na celom svete s tým, že pandémia môže viesť k nárastu znečistenia oceánov, informuje spravodajský portál BBC.

21:25 Kanada boj proti koronavírusu zvládla lepšie ako mnohí jej spojenci vrátane Spojených štátov. Vyhlásil to v stredu kanadský premiér Justin Trudeau. Ten sa k stagnujúcemu prístupu USA v súvislosti s nákazou verejne vyjadruje len zriedkavo, konštatovala agentúra Reuters. "Podarilo sa nám vírus zvládnuť lepšie ako mnohí naši spojenci, najmä náš sused," uviedol Trudeau na tlačovej konferencii s tým, že úspech Kanady pomôže úsiliu o oživenie ekonomiky.

21:00 Británia poskytne na podporu ekonomiky a trhu práce celkovo 30 miliárd libier, v prepočte 33,36 miliardy eur. Oznámil to v stredu minister financií Rishi Sunak. Opatrenia zahrnujú podporu firmám na udržanie pracovných miest, ďalej podporu trhu s nehnuteľnosťami, cestovnému ruchu či sektoru služieb, najmä v oblasti ubytovania a stravovania.

20:35 Slovinsko sa rozhodlo obmedziť verejné a súkromné zhromaždenia na maximálne desať ľudí, pretože zaznamenalo zvýšené počty nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19. Viac ľudí sa môže zhromaždiť len pod podmienkou, že bude urobený zoznam všetkých prítomných. V stredu to oznámil hovorca slovinskej vlády pre pandémiu Jelko Kacin.

20:10 Počas stredy zatiaľ v Česku pribudlo 90 nakazených novým koronavírusom, presný údaj bude známy vo štvrtok ráno. V utorok zaznamenali 119 nových prípadov, počet sa teda vrátil nad stovku. Celkovo je v ČR zaznamenaných 12.775 prípadov nákazy. Aktuálne je pozitívnych 4419 ľudí. Vyliečilo sa 8005 pacientov a 351 ich zomrelo.

19:43 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

19:25 Srbský prezident Aleksandar Vučič v stredu upustil od prísľubu, že v hlavnom meste Belehrad bude platiť od piatka večera do pondelka rána zákaz vychádzania vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v meste.

18:55 Vyše tri milióny Američanov mali doposiaľ pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19, oznámil v stredu americký viceprezident Mike Pence. "Doposiaľ sme otestovali viac ako 39 miliónov Američanov," povedal Pence novinárom a dodal, že z ochorenia sa v krajine vyliečilo už 1,3 milióna ľudí.

18:30 Pozrite si aj spravodajský blok, ktorý sme venovali pandémii v Hlavných správach.

18:08 Čínska a nemecká vláda v stredu odsúdili rozhodnutie Spojených štátov, ktoré oznámili, že vystupujú zo Svetovej zdravotníckej organizácie. Hovorkyňa nemeckej vlády Martina Fietzová v stredu uviedla, že toto rozhodnutie je "prekážkou v globálnej spolupráci" v čase, keď je medzinárodná spolupráca nevyhnutná na boj proti pandémii nového koronavírusu.

17:33 V nemocnici na Kramároch prvýkrát podali pacientovi liek Remdezivir. "Na Klinike infektológie v nemocnici na Kramároch sa prvýkrát podal pacientovi liek Remdezivir., ktorý zabraňuje množeniu koronavírusu v tele človeka a ktorý bol len nedávno schválený Európskou liekovou agentúrou. Liek bol podaný 39-ročnému pacientovi s ochorením COVID-19, ktorý mal ťažký priebeh a vyžadoval si aj kyslíkovú liečbu. Uz po 24 hodinách lekári zaznamenali výrazne zlepšenie zdravotného stavu pacienta. Pacientovi klesla horúčka a tiež už nepotrebuje liečbu kyslíkom," uviedla na sociálnej sieti Univerzitná nemocnica Bratislava.

17:30 V súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 upozorňujú odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici aj na význam imunity a správnej výživy v boji proti infekčným a neinfekčným ochoreniam. Pripomínajú, že podľa odhadov je neadekvátna výživa príčinou až 60 percent neinfekčných a viac ako 75 percent infekčných chorôb vo svete.

16:50 Ministerstvo zdravotníctva na svojom Facebooku informovalo o podrobnostiach, ktoré sa týkajú nových nakazených, ktorí pribudli počas uplynulého dňa. "Epidemiológovia v regiónoch dohľadali kontakty už pozitívne testovaných ľudí," tvrdí ministerstvo. Dodáva, že "tieto výsledky sú dobré správy. Epidemiológom v regiónoch sa podarilo dohľadať kontakty pozitívnych na COVID-19, čo znamená, že sa nepohybujú nekontrolovane po ulici a neohrozujú ďalších ľudí".

16:35 Rakúske úrady varovali pred cestovaním do Bulharska, Rumunska a Moldavska. Dôvodom je rastúci počet ľudí infikovaných koronavírusom, ktorí sa vracajú do Rakúska. Vláda už minulý týždeň vydala varovanie pred vycestovaním do šiestich krajín na západnom Balkáne, ktoré sa týkalo Bosny, Kosova, Severného Macedónska, Albánska, Čiernej Hory a Srbska. Dôvodom boli rovnako vysoké počty infikovaných.

16:05 Počet potvrdených prípadov nákazy na Ukrajine presiahol v stredu 50.000. Podľa nej sa počet prípadov nákazy za posledných 24 hodín zvýšil o 807 na celkovo 50 414. Ochoreniu Covid-19 podľahlo za posledných 24 hodín 23 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1306.

16:00 Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu zakázal svadobné hostiny a kary, keďže počet prípadov nákazy novým koronavírusom v krajine narastá. "Obe sú zakázané až do odvolania," povedal Rúhání na zasadnutí vládneho kabinetu a dodal, že nosenie rúšok na verejnosti by malo zostať aj naďalej povinné.

15:52 Britský minister financií Rishi Sunak ohlásil balík opatrení na podporu ekonomiky zasiahnutej pandémiou nového koronavírusu. Jeho súčasťou je zníženie dane z pridanej hodnoty v oblasti cestovného ruchu a reštauračných služieb, subvencie pre reštaurácie a zvýšenie hranice pre platbu dane z nákupu nehnuteľnosti.

15:15 Ak by v nasledujúcich mesiacoch nastúpila druhá vlna nákazy, francúzska vláda opätovne nezavedie celoštátne karanténne opatrenia, ale iba obmedzenia platné pre konkrétne zasiahnuté regióny. Uviedol to francúzsky premiér Jean Castex. "Musíme byť pripravení na druhú vlnu," povedal Castex. Na rozdiel od celoštátneho tzv. lockdownu zavedeného v marci vláda v budúcnosti takéto kroky neplánuje uskutočniť, pretože to má "katastrofálne dôsledky pre ekonomiku a ľudí".

14:41 Pôvod infekcie koronavírusu u nových nakazených Slovákov je opäť zo zahraničia. Ako po rokovaní vlády uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, v prípade pozitívnych prípadov z Bratislavy ide o pôvod infekcie z Ukrajiny. Koronavírus sa potvrdil u päťčlennej rodiny, všetci sú zatiaľ bez príznakov.

14:30 Dvesto ľudí sa ocitlo v izolácii po tom, ako u jedného z klientov trenčianskeho domova dôchodcov zistili koronavírus. Ide o 71-ročného muža zo Zariadenia opatrovateľskej služby.

14:14 "Rastúci počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v ostatných dňoch je najmä dôsledkom aktívneho dohľadávania kontaktov s pozitívnymi osobami zo strany regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR a cieleného testovania týchto kontaktov," píše na svojom Facebooku Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. "Situáciu máme pod kontrolou," zdôrazňuje úrad s tým, že máme byť naďalej zodpovední.

14:05 Maloobchodný predaj v Českej republike v máji ožil a vzrástol po uvoľnení blokád spojených s pandémiou nového koronavírusu. Ukázali to v stredu údaje Českého štatistického úradu. Maloobchodný predaj v susednej krajine sa v máji po úprave o počet pracovných dní zvýšil medziročne o 2 % po poklese o 10,7 % v apríli.

13:45 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Afrike presiahol pol milióna. Africké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb v stredu oznámilo, že doteraz zaevidovali viac ako 508-tisíc infikovaných, pričom Juhoafrická republika ohlásila denný nárast o vyše 10-tisíc prípadov.

13:20 Rakúsko pre narastajúci počet prípadov nákazy novým koronavírusom, súvisiaci s ľuďmi vracajúcimi sa zo zahraničia, sprísňuje kontroly na svojich východných hraniciach. Vydalo tiež varovania pred cestami do Rumunska, Bulharska a Moldavska. Po stredajšom zasadnutí rakúskej vlády to oznámil kancelár Sebastian Kurz.

13:10 Britskú Národnú galériu v Londýne v stredu po vyše troch mesiacoch znovu otvorili pre verejnosť. Návštevníci musia dodržiavať bezpečné odstupy, nosenie ochranných rúšok však nie je povinné, len odporúčané.

12:45 Množia sa dôkazy o tom, že sa nový druh koronavírusu môže šíriť aj vzduchom, uznala Svetová zdravotnícka organizácia. Stalo sa to po tom, čo skupina viac než 200 vedcov v otvorenom liste vyzvala WHO, aby aktualizovala svoje informácie o spôsoboch šírenia vírusu medzi ľuďmi, píše agentúra Reuters.

12:31 Izraelský minister obrany Benny Ganc je od stredy v dobrovoľnej izolácii, keďže bol v kontakte s osobou, ktorá je preukázateľne nositeľom koronavírusu. S odvolaním sa na ministerstvo obrany o tom informoval denník The Times of Israel.

11:40 Kolumbijský prezident Iván Duque v utorok večer ohlásil predĺženie celoštátneho lockdownu do 1. augusta. Reštriktívne opatrenia majú spomaliť šírenie nového koronavírusu. Tzv. lockdown, ktorý v krajine zaviedli koncom marca, bol predĺžený o ďalšie dva týždne. V Kolumbii doposiaľ  zaznamenali 124 400 prípadov nákazy a 4359 úmrtí.

11:20 V Maďarsku už štyri dni po sebe nezaznamenali žiadne úmrtie na ochorenie COVID-19, informoval v stredu vládny server koronavirus.gov.hu. Nakazených novým druhom koronavírusu pribudlo za uplynulý deň päť, čím sa ich celkový počet zvýšil na 4210. Počet obetí zostáva neznemený - 589.

11:02 Židovskú osadu Bejtar Ilit obývanú prevažne ultraortodoxnými židovskými osadníkmi na západnom brehu Jordánu na týždeň uzatvoria po prudkom náraste počtu nakazených novým koronavírusom.

10:51 Po pricestovaní z krajín, ktoré nie sú uvedené v zozname menej rizikových krajín, platí povinnosť nahlásiť sa na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva. Pozrite si kontakty na jednotlivé úrady, ktoré zverejnil na Faceboku Úrad verejného zdravotníctva SR.

10:44 Balík opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia sa dostal do druhého čítania. Hlasovalo zaň 78 poslancov. Plénum o ňom rokuje v skrátenom legislatívnom konaní. Okrem odbúrania administratívnej záťaže má tiež pomôcť naštartovať slovenskú ekonomiku po pandémii ochorenia Covid-19.

10:21 Francúzska ekonomika by sa mala v druhej polovici roka 2020 odraziť prudko nahor po strmom poklese v prvej polovici roka v dôsledku blokád spojených s pandémiou. Uviedol to v stredu štatistický úrad INSEE.

10:08 Proti ochoreniu Covid-19 by sa v prípade dostupnosti vakcíny dala dobrovoľne zaočkovať viac ako štvrtina Slovákov. Porovnateľne veľká skupina však tvrdí, že by sa nedala zaočkovať ani v prípade, ak by bola vakcinácia povinná. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere, ktorý pre agentúru SITA realizovala od 25. júna do 30. júna tohto roku na vzorke 506 respondentov internetovej populácie staršej ako 15 rokov.

10:05 Pozrite si správy o nových nakazených v spravodajskom bloku na TA3 o 10. hodine.

9:45 V okrese Nové Mesto nad Váhom pribudlo päť prípadov nákazy, rovnaký počet nakazených hlási aj okres Tvrdošín. Štyri prípady sú z okresu Senica. Tri prípady sú z okresu Senec, rovnako tri z Trenčína. Námestovo má dva prípady, rovnako aj Bratislava a Revúca. Okresy Prievidza, Brezno, Medzilaborce, Prešov a Veľký Krtíš majú po jednom novom prípade nákazy.

9:36 Máme sedem hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, traja sú na JIS a jeden na pľúcnej ventilácii. Nepribudli žiadni noví vyliečení.

9:30 Na Slovensku pribudlo 31 nových prípadov nákazy, čo je najviac za posledné takmer tri mesiace. Celkovo tak evidujeme 1798 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2225 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:20 V Česku pribudlo 119 ľudí nakazených koronavírusom, v problémovom Moravskosliezskom kraji ich bolo 77. Od začiatku pandémie sa v Česku nakazilo 12 685 ľudí.

9:10 Počet nakazených novým koronavírusom v krajinách Latinskej Ameriky a Karibiku v utorok prekročil tri milióny. Latinská Amerika je momentálne hlavným epicentrom pandémie koronavírusu. Doposiaľ tam podľa AFP zaznamenali už vyše tri milióny prípadov nákazy a približne 140.000 úmrtí.

8:28 Americký prezident Donald Trump v utorok vyjadril nesúhlas s vyjadreniami imunológa Anthonyho Fauciho, ktorý označil súčasnú situáciu ohľadne šírenia koronavírusu v USA za vážnu.

8:05 V srbskom hlavnom meste protestovali tisíce ľudí proti zákazu vychádzania, ktorý úrady nariadili pre nadchádzajúci víkend. Vláda sa pre obnovenie niektorých obmedzení rozhodla v dôsledku rapídne sa zhoršujúcej epidemiologickej situácie v krajine.

7:50 V Nemecku za posledný deň pribudlo 397 ľudí nakazených koronavírusom. Ide o zhruba rovnaký počet, ako deň predtým, kedy bolo nových prípadov 390. Celkový počet infikovaných v krajine tak prekročil 197.000, 9036 pacientov s ochorením COVID-19 zomrelo, z toho 12 za uplynulých 24 hodín. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha.

6:30 Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre mimoriadne situácie Michael Ryan v utorok vyhlásil, že šírenie nového druhu koronavírusu naďalej celosvetovo naberá tempo. Poukázal na výrazné zvýšenie v počte potvrdených prípadov nákazy nahlásených za posledných päť či šesť týždňov. Zároveň varoval, že čoskoro môže nasledovať aj prudký nárast počtu úmrtí.

USA sú krajinou, ktorú koronavírusová pandémia zasiahla najťažšie, a to v počte prípadov nákazy i počte úmrtí.

6:20 Spojené štáty zaznamenali v utorok za 24 hodín rekordných 60.209 prípadov nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom v stredu agentúra AFP na základe údajov zverejnených Univerzitou Johnsa Hopkinsa. V USA do utorka večera evidovali celkovo 2.991.351 prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom SARS-CoV-2. Nákaze doposiaľ v celých Spojených štátoch podľahlo 131.362 ľudí.

6:10 Koronakríza stiahne Slovensko do najhlbšej recesie v našej histórii. Európska komisia predpovedá, že tento rok klesne naša ekonomika o deväť percent. Prepad by mal byť šiesty najväčší v Európskej únii. Nový odhad z Bruselu je pritom horší, než ten, ktorý odborníci zverejnili na jar. Vtedy ešte hovorili o takmer sedempercentnom poklese našej ekonomiky.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok