Veliteľ našich armádnych pozemných síl po desaťročiach končí

TA3 SITA
7.7.2020 13:50

Po 38 rokoch odchádza z funkcie veliteľ Pozemných síl Ozbrojených síl SR Jindřich Joch. Vedenie ministerstva obrany sa s ním v utorok oficiálne rozlúčilo v priestoroch veliteľstva v Trenčíne.

Veliteľ našich armádnych pozemných síl po desaťročiach končí
Facebook.com/Jaro Naď - OĽANO

Ako uviedla hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková, Joch z funkcie odchádza 9. júla. Veliteľom Pozemných síl OS SR bol od 1. apríla 2017. Za jeho prácu mu poďakoval aj šéf rezortu obrany Jaroslav Naď, štátny tajomník Marian Majer a náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

Naď vyzdvihol nielen Jochovu oddanosť povolaniu, ale najmä skúsenosti, ktoré zúročil ako veliteľ. „Vychoval generáciu zodpovedných vojakov a vojačiek, ktorí si uvedomujú dôležitosť služby vlasti,“ povedal minister a zároveň mu poďakoval za kvalitné dlhoročné plnenie úloh. Zmeko vyjadril ľútosť, že takto skúsený generál opúšťa ich rady. Dodal však, že na druhej strane ide o prirodzený proces obmeny veliteľského zboru. Ako dodal, pevne verí, že pozemné sily budú pod novým velením pokračovať v nastúpenom trende a budú naďalej plniť stanovené úlohy so cťou.

Joch študoval na Vojenskom gymnáziu SNP v Banskej Bystrici. Po jeho absolvovaní v roku 1982 nastúpil na Vysokú vojenskú školu pozemného vojska vo Vyškove. Bol veliteľom tankovej roty v Strašiciach v Českej republike a neskôr aj veliteľom tankového práporu v Kežmarku. V rámci profesionálnej kariéry v OS SR pôsobil vo viacerých funkciách, napríklad aj ako veliteľ Strategického centra krízového manažmentu a tiež vo funkcii druhého zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR. Počas kariéry získal Joch napríklad medailu za službu v mierových pozorovateľských misiách III. stupňa, za vernosť ozbrojeným silám I. stupňa, za službu v NATO v operáciách ISAF (Medzinárodné bezpečnostné a pomocné sily), u Vojenskej polície II. stupňa či za humanitárnu pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok