Kollár prežil tajné hlasovanie, SaS a Za ľudí sa nezúčastnili

TA3 SITA TASR
7.7.2020 17:10

Skončila sa dvojtýždňová kauza Borisa Kollára? Predseda parlamentu prežil tajné hlasovanie o dôvere, ktorého úspechom podmieňoval zotrvanie Sme rodina v koalícii. V pléne NR SR nechýbali ani ostré roztržky. Dianie okolo tejto témy sme s vami sledovali online.

Kollár prežil tajné hlasovanie, SaS a Za ľudí sa nezúčastnili
TASR

Online článok o aktuálnom dianí v parlamente sme ukončili.

19:01 Poslanci parlamentu Miroslav Kollár a Ján Benčík hlasovali za odvolanie predsedu parlamentu Borisa Kollára z funkcie. Potvrdili to na sociálnej sieti. Poslanecký klub Za ľudí pritom avizoval, že sa na hlasovaní nezúčastní. Za odvolanie Kollára hlasovalo päť poslancov. SaS výsledok hlasovania očakávala, je to pre stranu uzavretá záležitosť.

"Keď už sa väčšina poslancov rozhodla, že predsedovi parlamentu túto šancu na 'spoločenskú záruku' poskytne, hlasoval som v zmysle vlastného presvedčenia a v súlade s postojom, ktorý dlhodobo komunikujem. A pritom som nehlasoval proti tejto vláde. Hlasoval som za ňu. Za hodnoty, pre ktoré sme do opravy Slovenska po štyroch Ficových vládach išli," vysvetlil Miroslav Kollár svoje rozhodnutie.

18:45 Líderka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová vo svojom statuse na sociálnej sieti uviedla, že celá vládna koalícia pri odvolávaní Kollára kompletne zlyhala. Napísala, že v celej tejto kauze je samotná diplomovka predsedu parlamentu vlastne menej podstatná než to, že odhalila o vláde to, že sa veľa nemení. Dodala, že vymeniť predsedu parlamentu nie je ohrozením vlády a ani by neviedlo k jej pádu.

18:05 Matovič na postoj SaS a Za ľudí, ktorí sa hlasovania nezúčastnili, reagoval na sociálnej sieti. "Po dvoch týždňoch hry na zásadových zdrhnúť z hlasovania, kde môžete svoje slová skutkami naplniť ... je také divadelné," napísal premiér.

17:46 Boris Kollár je najslabším predsedom národnej rady v histórii Slovenskej republiky. Na tlačovej konferencii to povedal podpredseda parlamentu a líder vznikajúcej strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini. Reagoval tým na rozhodnutie poslancov parlamentu o tom, že Boris Kollár ostane vo funkcii šéfa zákonodarného orgánu.

17:35 Borisa Kollára mrzí, že jeho odvolávanie z funkcie bolo miestami „veľmi emotívne". Reagoval tak na tlačovej konferencii v budove NR SR.

Odmietol tvrdenia, že by hnutie Sme rodina svojim prípadným odchodom povalilo vládu, lebo aj po odchode hnutia z koalície by mala stále dostatok hlasov potrebných na vládnutie. Zopakoval, že niektorí koaliční partneri iné hovoria a iné konajú. „Chcem zdôrazniť, že naše hnutie bude v koalícii naďalej držať líniu a pokračovať vo svojej práci. Svoje osobné antipatie voči pánovi Šeligovi nebudem prenášať do koalície," dodal predseda parlamentu.

17:26 Pozrite si aj tlačovú besedu Borisa Kollára po hlasovaní v národnej rade. Reagoval na pokus o jeho odvolávanie.

17:00 Boris Kollár prežil hlasovanie o dôvere. Na tajnom hlasovaní sa zúčastnilo 76 poslancov, za jeho odvolanie bolo len päť poslancov.

16:50 Tajné hlasovanie sa skončilo.

16:25 "Čo sme na pieskovisku?" reagoval Šeliga na slová o "odpornom farizejovi", ktoré mu adresoval Kollár.

16:20 Poslanci SaS a Za ľudí na brífingu vyhlásili, že sa nezúčastnili hlasovania o odvolávaní Borisa Kollára. Tému považujú za uzatvorenú a chcú ďalej pokračovať v koaličnej práci.

16:10 Uskutočňuje sa tajné hlasovanie o Borisovi Kollárovi a nepriamo aj o vládnej koalícii v aktuálnom zložení. Na jeho odvolanie je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov všetkých poslancov, teda aspoň 76 hlasov.

16:00 Rozprava k odvolávaniu Borisa Kollára sa pomaly končí.

15:57 "Niečo tak odporne farizejské, ako je pán podpredseda Šeliga, som ešte v živote nestretol," reagoval Kollár. Povedal, že keď začala kauza jeho diplomovej práce, prišiel za ním Šeliga, ktorého označil za "etalón morálky". Šeliga mu mal povedať, aby sa ospravedlnil. Kollár v pléne povedal, že keď sa ospravedlnil, Šeligovi to nestačilo a došiel za ním opäť, aby sa vzdal titulu. "Tak som urobil tlačovku a povedal som, že nebudem titul používať," dodal Kollár s tým, že titul sa nedá vrátiť.

Kollár ďalej dodal, že sa znova ospravedlnil všetkým, koho počas kauzy mohol uraziť svojou komunikáciou. "Tento farizej dobehol a povedal, nestačí, musíš odstúpiť," znova reagoval na Šeligu. Kollár tiež pri kritike Šeligu spomenul kauzy predsedu Za ľudí Andreja Kisku. Na záver svojho vystúpenia sa Kollár v pléne ešte raz všetkým ospravedlnil.

15:55 Podpredseda NR SR a strany Za ľudí Juraj Šeliga vyzval Kollára, aby stiahol svoj návrh na vlastné odvolanie. Žiada ho, aby nestaval koaličných poslancov pred dilemu medzi kauzou jeho diplomovej práce a rozpadom vládnej koalície. 

15:40 Ondrej Dostál návrh predsedu parlamentu na odvolanie samého seba nepovažuje za snahu o vyvodenie politickej zodpovednosti, ale za pokus zamiesť kauzu pod koberec a uzavrieť ju. Uviedol to v pléne počas diskusie k odvolávaniu Kollára. Dostál dodal, že nebude hlasovať za odvolanie Kollára.

15:15 Kollár v reakcii na Rašiho uviedol, že jeho práca sa nedá porovnať s prácou Danka, ktorý ju podľa Kollára odkopíroval od iného študenta s presným počtom strán i názvom. Danko tiež prácu podľa Kollára utajil. "Moja práca je na internete, každý si ju môže prečítať," reagoval s tým, že on získal svoj titul v súlade so zákonom. "Keby ma školský systém nepustil, nedal by mi 24 percent, tak by ma školiteľ nepustil ďalej," dodal. Šéf parlamentu tiež povedal, že vtedy zabránili odvolávať Danka, zatiaľ čo Kollár parlamentu necháva možnosť odvolať ho. Nechce preto, aby Raši útočil na súčasných koaličných poslancov.

15:12 Poslancovi Ondrejovi Dostálovi (SaS) chýbali v Rašiho vystúpení jeho vtedajšie vyjadrenia k Dankovi. Dostál upozornil, že viacerí poslanci, napriek tomu, že sú v koalícii, jasne odsúdili a vyzvali Kollára na odstúpenie a netvária sa, že to nie je žiaden problém.

15:10 Richard Raši citoval slová vládnych politikov z čias kauzy rigoróznej práce niekdajšieho predsedu parlamentu Andreja Danka. Raši napríklad pripomenul slová poslanca Petra Pčolinského (Sme rodina), ktorý bol v tom čase opozičným poslancom. Ten mal v novembri 2018 povedať, že v normálnej krajine by sa Danko nestal predsedom parlamentu, a že v okolitých krajinách odstúpili z verejných funkcií už pri podozreniach z plagiátorstva, napríklad maďarský prezident či českí ministri. Danko si mal podľa Pčolinského slov z roku 2018 vstúpiť do svedomia a priznať, ako písal svoju prácu.

Raši citoval aj premiéra Igora Matoviča, niekdajšieho opozičného poslanca, ktorý podľa neho hovoril o morálke. Mal tiež vyhlásiť, že vo vyspelej Európe odstúpili ľudia z verejných funkcií za maličkosti. SaS v januári 2019 podľa Rašiho uviedla, že predseda parlamentu by mal okamžite odstúpiť. Strana, ale aj niekdajšia poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová Danka označili za usvedčeného plagiátora, klamára a podvodníka.

15:03 Cirkus, hanba, rozklad štátu. Pozrite sa, čo hovoril Robert Fico o aktuálnom dianí v parlamente.

15:00 „Odvolávanie predsedu Národnej rady SR je mimoriadne vážny ústavný akt. To, čo však vidíme v pléne, je neuveriteľný cirkus a hanba. Nie je možné, aby v normálnom štáte, ktorý je súčasťou Európskej únie, sa krízy vládnej koalície riešili tak, že predseda parlamentu sám na seba podá návrh na odvolanie z funkcie," uviedol Fico k odvolávaniu Kollára.

14:50 Boris Kollár obhajuje pred poslancami svoju diplomovu prácu. "Magistra som získal v súlade so zákonom," zdôraznil s tým, že Andrej Danko celú prácu odkopíroval od študentky aj s presným počtom strán. Odídenci zo Smeru, ktorí Danka podržali, nemajú podľa neho morálne právop žiadať jeho koniec vo funkcii.

14:30 Ak má hrdosť, má priznať, ako napísal svoju prácu, odkazuje Kollárovi poslanec Richard Raši, ktorý vystúpil v rozprave.

14:25 Poslanci začínajú rokovať o návrhu na odvolanie Borisa Kollára. Uviedol ho samotný Kollár.

14:20 Návrh Borisa Kollára na vlastné odvolanie je podľa Roberta Fica cirkus a hanba. Smer-SD sa toho nebude zúčastňovať, zdôraznil.

13:30 Poslanci sa radia na poslaneckom grémiu o šéfoch kontrolných výborov, ktorí odišli zo Smeru-SD a prišli tak o funkcie.

13:15 Kollár dal hlasovať o programe schôdze ako celku. Poslanci ho schválili.

13:10 Kollár navrhol, aby návrh na jeho odvolanie z funkcie predsedu NR SR poslanci prerokovali ako prvý bod programu.

13:06 Poslancom zlyháva hlasovacie zariadenie. Opakovane sa prezentovali. Národná rada je napokon uznášaniaschopná.

13:04 Boris Kollár otvoril rokovanie, zaznela štátna hymna.

12:50 Hlasovanie bude tajné.

12:45 Návrh na odvolanie šéfa parlamentu z funkcie by mal podať sám Boris Kollár v úvode schôdze. Sme rodina by malo podporiť zaradenie tohto bodu do programu. Podporí ho zrejme aj Smer-SD.

12:40 Poslankyňa Jana Cigániková zo SaS nepovedala, či poslanci SaS podporia zaradenie odvolávania do programu schôdze parlamentu, ktorá začína v utorok. Uviedla, že stále rokujú o svojom postupe. Podľa Cigánikovej mal Kollár vyvodiť osobnú zodpovednosť a na post predsedu parlamentu by tak mohol nastúpiť niekto iný z hnutia Sme rodina.

12:30 Poslanec Alojz Baránik zo SaS povedal, že keď Boris Kollár navrhne svoje odvolanie, „budeme všetko robiť tak, aby to bolo v súlade s tým, čo povedal Richard Sulík, že SaS z koalície za žiadnych okolností neodíde“. Dodal, že SaS nechce spôsobiť rozpad koalície.

12:25 Poslanci zo strany Za ľudí zrejme nepodporia zaradenie odvolávania do programu schôdze. Novinárom to povedal poslanec Miroslav Kollár (Za ľudí). Pri prípadnom hlasovaní o odvolaní šéfa parlamentu budú podľa neho poslanci hlasovať autonómne.

Poslanec si myslí, že prípadným hlasovaním o odvolávaní sa kauza diplomovej práce šéfa parlamentu politicky uzavrie. Nepovažuje to za adekvátnu náhradu toho, čo Za ľudí žiadalo, a teda odstúpenie z funkcie. Zároveň si nemyslí, že by na tomto padla vláda.

12:20 Hnutie OĽaNO bude pri odvolávaní Borisa Kollára hlasovať slobodne, poslanci budú mať voľnú ruku. Po rokovaní poslaneckého klubu to povedal poslanec Kristián Čekovský.

"Ak bude tento bod zaradený do programu schôdze, tak sa k tomu postavíme čelom a hlasujeme slobodne," povedal Čekovský. Dodal, že nemajú spočítané, kto bude ako hlasovať. Pripustil, že niektorí poslanci OĽaNO by mohli hlasovať aj za odvolanie Kollára. Keďže sa bude hlasovať tajne, necháva to podľa vlastných slov na nich.

12:15 Pokiaľ predseda parlamentu nezíska dôveru poslancov, hnutie Sme rodina odíde z vládnej koalície. Kollár vyslovenie dôvery navrhne sám na utorkovej schôdzi. Novinárom to povedal predseda poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský s tým, že hnutie tento bod programu podporí.

12:10 Kollár čelí podozreniu z plagiátorstva pre svoju diplomovú prácu. SaS a Za ľudí doteraz hovorili, že by mal odstúpiť sám. OĽANO jeho odchod nežiadalo. Navrhlo, aby minister školstva Branislav Gröhling a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková pripravili zákon, ktorý by umožňoval spätné preverovanie záverečných prác. Premiér Igor Matovič zároveň cez víkend povedal, že SaS a Za ľudí v prípade odvolávania Kollára "stiahnu chvost". Kollár vyhlásil, že svoj magisterský titul získal legálne. V politike ho nemieni viac používať. V prípade odchodu z funkcie predsedu parlamentu nevylúčil ani odchod hnutia z koalície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok