Ak Kollár nezíska dôveru, odídeme. Sme rodina dalo ultimátum

TA3 TASR
7.7.2020 11:34

Pokiaľ predseda parlamentu Boris Kollár nezíska dôveru poslancov, hnutie Sme rodina odíde z vládnej koalície. Kollár vyslovenie dôvery navrhne sám na utorkovej schôdzi. Novinárom to povedal predseda poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský s tým, že hnutie tento bod programu podporí.

Pokiaľ predseda parlamentu Boris Kollár nezíska dôveru poslancov, hnutie Sme rodina odíde z vládnej koalície. Kollár vyslovenie dôvery navrhne sám na utorkovej schôdzi. Novinárom to povedal predseda poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský s tým, že hnutie tento bod programu podporí. "Chceme, aby sa tento bod otvoril, aby prebehla rozprava, následne tajné hlasovanie," povedal Pčolinský s tým, že o otvorenie bodu požiadali aj koaličných partnerov. Pripustil, že každá alternatíva je možná. "My počítame aj s vyslovením dôvery, aj s vyslovením nedôvery," tvrdí.

Na Koaličnej rade podľa jeho slov partneri povedali, že sa ešte poradia na kluboch. "Tomu ja nerozumiem, pretože požadovali vyvodenie osobnej zodpovednosti," podotkol s tým, že navrhnutím vlastného odvolania tak Kollár urobil.

Kollár čelí podozreniu z plagiátorstva pre svoju diplomovú prácu. SaS a Za ľudí doteraz hovorili, že by mal odstúpiť sám. OĽANO jeho odchod nežiadalo. Navrhlo, aby minister školstva Branislav Gröhling a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková pripravili zákon, ktorý by umožňoval spätné preverovanie záverečných prác. Premiér Igor Matovič zároveň cez víkend povedal, že SaS a Za ľudí v prípade odvolávania Kollára "stiahnu chvost". Kollár vyhlásil, že svoj magisterský titul získal legálne. V politike ho nemieni viac používať. V prípade odchodu z funkcie predsedu parlamentu nevylúčil ani odchod hnutia z koalície.

Hnutie OĽaNO bude pri odvolávaní Borisa Kollára hlasovať slobodne, poslanci budú mať voľnú ruku. Po rokovaní poslaneckého klubu to povedal poslanec Kristián Čekovský.

"Ak bude tento bod zaradený do programu schôdze, tak sa k tomu postavíme čelom a hlasujeme slobodne," povedal Čekovský. Dodal, že nemajú spočítané, kto bude ako hlasovať. Pripustil, že niektorí poslanci OĽaNO by mohli hlasovať aj za odvolanie Kollára. Keďže sa bude hlasovať tajne, necháva to podľa vlastných slov na nich. 

Poslanci zo strany Za ľudí zrejme nepodporia zaradenie odvolávania do programu schôdze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok