Pandemická Prvá pomoc štátu by sa mohla výraznejšie predĺžiť

TA3 TASR
7.7.2020 11:17

Zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby by mohli dlhšie čerpať pomoc od štátu, a to o dva mesiace alebo až do konca tohto roka. Vláda má v stredu 8. júla prerokovať návrh ministerstva práce na predĺženie projektu Prvá pomoc, ktorý má prispieť k udržaniu pracovných miest na Slovensku.

Pandemická Prvá pomoc štátu by sa mohla výraznejšie predĺžiť
SITA/AP (ilu)

Zasiahnutí mimoriadnou situáciou

Aj napriek pozitívnemu vývoju epidemiologickej situácie na Slovensku podľa ministerstva práce má nový koronavírus negatívne dôsledky na trh práce. Podľa odhadov Inštitútu finančnej politiky slovenská ekonomika v dôsledku pandémie tento rok klesne o 9,8 %. "Preto považujeme za dôležité aj naďalej po uplynutí mesiaca júl 2020 pokračovať v poskytovaní finančnej kompenzácie zamestnávateľom a SZČO zasiahnutých mimoriadnou situáciou," podotkol rezort práce. Prvá pomoc totiž mala platiť do konca tohto mesiaca.

Cieľom návrhu je preto predĺženie obdobia realizácie tohto projektu v ideálnom prípade až do konca roka 2020, teda do času, kým vláda schváli návrh zákona o zavedení trvalého mechanizmu podpory skrátenej pracovnej doby, tzv. kurzarbeit.

Stabilizácia podnikateľského prostredia

"Predĺženie obdobia realizácie projektu podporí stabilizáciu podnikateľského prostredia, ktoré je významne ovplyvnené negatívnymi faktormi, akými sú zníženie odbytu v dôsledku možného zrýchlenia šírenia nákazy v letných mesiacoch. Zamestnávateľom sa tak vytvorí rozhodovací priestor na udržanie pracovných miest a lepšie plánovanie zdrojov i napriek ďalším očakávaným výkyvom v ekonomike," sľubuje si ministerstvo od tohto opatrenia.

Predpokladané výdavky na podporu udržania zamestnanosti v rámci projektu Prvá pomoc v prípade predĺženia realizácie projektu o ďalšie dva mesiace predstavujú sumu 133,8 milióna eur a v prípade jeho predlženia do konca tohto roka predstavujú sumu 237,6 milióna eur.

"V oboch alternatívach sú tieto výdavky v rámci schváleného finančného limitu 1,38 miliardy eur. Odhad vývoja potreby finančných prostriedkov zohľadňuje aktuálnu makroekonomickú prognózu Národnej banky Slovenska a odzrkadľuje vývoj čerpania pomoci za mesiace marec až máj 2020," dodalo ministerstvo práce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok