Kollár podá návrh na svoje odvolanie. Na ťahu sú SaS a Za ľudí

TA3 TASR SITA
7.7.2020 06:56

Poslanci národnej rady sa zídu poslednýkrát pred letnými prázdninami. Čakať ich bude takzvané Sulíkové kilečko, rušenie bankového odvodu, ale aj hlasovanie o odvolaní predsedu NR SR Borisa Kollára.

Boris Kollár podá na začiatku deviatej schôdze pléna, ktorá sa začína o 13:00, procedurálny návrh na svoje odvolanie, potvrdila riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR Michaela Jurcová. Kollára vyzvali v súvislosti s jeho kauzou diplomovej práce na odstúpenie z funkcie šéfa parlamentu aj jeho koaliční partneri, strany Za ľudí a Sloboda a Solidarita. Za odvolanie z funkcie predsedu NR SR musí hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, teda minimálne 76.

Líder mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš 23. júna informoval, že Kollár mal svoj titul magistra získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Najviac strán mal skopírovať od svojho školiteľa Jozefa Minďaša. Kollár získal titul na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici.

Kollár v reakcii na to v piatok 26. júna vyhlásil, že kým bude v politike, nebude používať titul magister. Odmietol sa ospravedlňovať, pretože podľa svojich slov nemá za čo, keďže postupoval v súlade so zákonom. Neskôr sa na sociálnej sieti ospravedlnil každému, komu za posledné dni v tejto súvislosti vedome či nevedome ublížil, či sa ho dotkol alebo urazil.

Klub SaS a Za ľudí chceli o svojom postupe ešte rokovať na poslaneckých kluboch. Obe strany doteraz hovorili, že Kollár by mal odstúpiť sám. OĽANO jeho odchod nežiadalo. Navrhlo, aby minister školstva Branislav Gröhling a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková pripravili zákon, ktorý by umožňoval spätné preverovanie záverečných prác. Premiér Igor Matovič povedal, že SaS a Za ľudí v prípade odvolávania Kollára "stiahnu chvost".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok